«H μεγάλη παραίτηση»: Γιατί εκατομμύρια εργαζόμενοι εγκαταλείπουν μαζικά τις δουλειές τους

«H μεγάλη παραίτηση»: Γιατί εκατομμύρια εργαζόμενοι εγκαταλείπουν μαζικά τις δουλειές τους Facebook Twitter
0

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται πως «αρνούνται» συνειδητά να εργαστούν σε κακής ποιότητας δουλειές με αποτέλεσμα οι παραιτήσεις να σημειώνουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο προκαλώντας μάλιστα και έλλειψη εργατικού δυναμικού. 

Όπως αναφέρει ο καθηγητής εργασιακών σχέσεων, Ρόμπερτ Μπρούνο αυτή η ξεκάθαρη τάση που διαμορφώνεται θα μπορούσε πέραν των προβλημάτων που προκαλεί, να οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις για την αγορά εργασίας υπέρ των εργαζομένων

Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι ένας ακόμη αριθμός ρεκόρ των Αμερικανών εγκατέλειψαν τη δουλειά τους τον Αύγουστο για πέμπτο συνεχόμενο μήνα. Οι ειδικοί αποκαλούν το φαινόμενο ως τη «μεγάλη παραίτηση».

Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Μπρούνο, διευθυντή του εκπαιδευτικού προγράμματος εργασίας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις του Σικάγο, οι εργαζόμενοι απαντούν, εν μέρει, και στο πως αντιμετωπίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπου πολλοί απολύθηκαν ή βρέθηκαν μπροστά σε τοξικές συμπεριφορές πελατών ή ανωτέρων. 

«Καταλήγουμε λοιπόν σε αυτή τη μαζική άρνηση», είπε ο Μπρούνο στο The State Journal Register. «Είναι μια μεγάλη άρνηση να εργαστείς κάτω από συνθήκες που απλά δεν είναι κατάλληλες για τη ζωή της μεσαίας τάξης».

Στην πολιτεία του Ιλινόις όπου διαμένει ο καθηγητής, τα στοιχεία  δείχνουν ότι ένα ρεκόρ 201.000 εργαζομένων εγκατέλειψαν τις δουλειές τους τον Αύγουστο. Η τάση είναι εμφανής και σε εθνικό επίπεδο. Η τελευταία έρευνα του Bureau of Labor Statistics Openings and Labor Turnover έδειξε ότι 4,3 εκατομμύρια Αμερικανοί είχαν παραιτηθεί από τη δουλειά τους μέχρι τον Αύγουστο.

Μετά την αναταραχή που προκλήθηκε από την πανδημία, οι εργαζόμενοι έχουν γίνει πιο πολύτιμοι καθώς οι ανάγκες για εργατικό δυναμικό έχουν αυξηθεί. Στο πλαίσιο αυτό, όλο και περισσότεροι απαιτούν υψηλότερες αμοιβές αλλά και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Άλλοι επιλέγουν να προχωρήσουν στην καριέρα τους ψάχνοντας για εργοδότες που είναι περισσότερο δεκτικοί στα αιτήματά τους. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτή η ευρύτερη τάση στην αγορά εργασίας θα μπορούσε να έχει θετικά αποτελέσματα, οδηγώντας σε θέσεις εργασίας υψηλότερης ποιότητας καθώς οι εργοδότες θα αναγκαστούν να αυξήσουν τους μισθούς και τα οφέλη ώστε να είναι ανταγωνίσιμοι. Στο ίδιο πλαίσιο, είναι πιθανό να ευνοηθούν οι προαγωγές και γενικότερα η επαγγελματική ανάπτυξη του εργαζομένου, αναφέρει ο Ρόμπερτ Μπρούνο.

Με πληροφορίες από Business Insider

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ διαψεύδει τη «Wall Street Journal»: «Fake news» το “πράσινο φως” στο Κίεβο για πλήγματα εντός Ρωσίας

Διεθνή / Ο Τραμπ διαψεύδει τη «Wall Street Journal»: «Fake news» το “πράσινο φως” στο Κίεβο για πλήγματα εντός Ρωσίας

Ο Τραμπ χαρακτήρισε το ρεπορτάζ «fake news», επιμένοντας ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια απόφαση και ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν να οδηγηθούν σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Πορτογαλία: Η κρίση στα νοσοκομεία οδηγεί σε αύξηση των γεννήσεων μέσα στα ασθενοφόρα

Διεθνή / Πορτογαλία: Η κρίση στα νοσοκομεία οδηγεί σε αύξηση των γεννήσεων μέσα στα ασθενοφόρα

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου καλείται η Πυροσβεστική Υπηρεσία για την μεταφορά μίας εγκύου, όπως και εκείνες όπου πυροσβέστες αναγκάζονται να αναλάβουν τον ρόλο του μαιευτήρα
LIFO NEWSROOM
Ζευγάρι στη Γαλλία απήγαγε και βασάνιζε 45χρονη: Την είχαν σε υπόγειο 5 χρόνια και την έπλεναν με χλωρίνη

Διεθνή / Ζευγάρι στη Γαλλία απήγαγε και βασάνιζε 45χρονη: Την είχαν σε υπόγειο 5 χρόνια και την έπλεναν με χλωρίνη

Η 45χρονη γυναίκα «εξαφανίστηκε» για τις αρχές από τον Απρίλιο του 2022, όταν εκδόθηκε το διαζύγιό της, κοιμόταν σε μια ξαπλώστρα, έκανε την ανάγκη της σε ένα δοχείο ή σε πλαστικές σακούλες
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο: Η πρόεδρος του μουσείου ζητά να εγκατάσταση αστυνομικού τμήματος

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Η πρόεδρος του μουσείου ζητά εγκατάσταση αστυνομικού τμήματος

Η πρόεδρος του Λούβρου ζητά αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας μετά τη μεγάλη ληστεία ιστορικών κοσμημάτων. Σχέδιο για νέο αστυνομικό τμήμα και εκσυγχρονισμό βιντεοεπιτήρησης
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ ισχυρίζεται πως η αμερικανική κυβέρνηση τού χρωστά 230 εκατ. δολάρια - «Μηνύω τον εαυτό μου»

Διεθνή / Ο Τραμπ ισχυρίζεται πως η αμερικανική κυβέρνηση τού χρωστά 230 εκατ. δολάρια - «Μηνύω τον εαυτό μου»

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο πρόκειται για αποζημίωση λόγω ομοσπονδιακών ερευνών, στις οποίες υπεβλήθη κατά τη διάρκεια και μετά την πρώτη του θητεία
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Ποιες οι υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στη Γάζα και τους Παλαιστινίους, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο

Διεθνή / Ισραήλ: Ποιες οι υποχρεώσεις του απέναντι στη Γάζα και τους Παλαιστινίους, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο

Το Ισραήλ δεν συμμετείχε στη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ωστόσο Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε σε δημοσιογράφους πως πρόκειται για μια «κατάχρηση του διεθνούς δικαίου»
LIFO NEWSROOM