H Εσθονία κόντρα στο ρεύμα: Ενσωματώνει την τεχνητή νοημοσύνη μέσω smartphones στα σχολεία

H Εσθονία κάνει τη διαφορά και φέρνει την τεχνητή νοημοσύνη στα χέρια μαθητών και εκπαιδευτικών Facebook Twitter
Φωτογραφία: Pexels
0

Ενώ σε πολλά σχολεία στην Αγγλία έχουν απαγορευτεί τα smartphones και αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σκέφτονται να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα, στην Εσθονία οι μαθητές καλούνται τακτικά να χρησιμοποιούν τις συσκευές τους στην τάξη, και από τον Σεπτέμβριο θα αποκτήσουν πρόσβαση σε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης.

Η μικρή βαλτική χώρα – με πληθυσμό 1,4 εκατομμύρια – στον πιο πρόσφατο κύκλο του PISA (πρόγραμμα διεθνούς αξιολόγησης μαθητών), που πραγματοποιήθηκε το 2022 και του οποίου τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν έναν χρόνο αργότερα, κατέλαβε την πρώτη θέση στην Ευρώπη στα μαθηματικά, τις φυσικές επιστήμες και τη δημιουργική σκέψη, ενώ ήταν δεύτερη μετά την Ιρλανδία στην ανάγνωση. Πρώην μέλος της Σοβιετικής Ένωσης, η Εσθονία πλέον ξεπερνά χώρες με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό και μεγαλύτερους προϋπολογισμούς.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι πίσω από την επιτυχία της Εσθονίας, αλλά η υιοθέτηση της ψηφιακής τεχνολογίας σε όλα τα επίπεδα είναι αυτό που την ξεχωρίζει. Ενώ η Αγγλία και άλλες χώρες περιορίζουν τη χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, λόγω ανησυχιών ότι επηρεάζουν τη συγκέντρωση και την ψυχική υγεία, οι εκπαιδευτικοί στην Εσθονία ενθαρρύνουν ενεργά τους μαθητές να τα χρησιμοποιούν ως εργαλείο μάθησης.

Τώρα, η Εσθονία ξεκινά μια εθνική πρωτοβουλία με την ονομασία AI Leap, η οποία - όπως λένε οι αρχές - θα εξοπλίσει μαθητές και εκπαιδευτικούς με «εργαλεία και δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης παγκόσμιας κλάσης». Οι αρμόδιοι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για άδειες χρήσης με την OpenAI, καθιστώντας την Εσθονία δοκιμαστικό πεδίο για την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στα σχολεία.

Ο στόχος είναι να δοθεί δωρεάν πρόσβαση σε κορυφαία εργαλεία μάθησης με AI σε 58.000 μαθητές και 5.000 εκπαιδευτικούς έως το 2027, ξεκινώντας από τους 16χρονους και 17χρονους τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Η Kristina Kallas, υπουργός Παιδείας και Έρευνας της Εσθονίας, δήλωσε κατά την επίσκεψή της στο Λονδίνο αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Εκπαιδευτικού Φόρουμ:

«Γνωρίζω τον σκεπτικισμό και την επιφυλακτικότητα των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά τις οθόνες, τα κινητά τηλέφωνα και την τεχνολογία. Το θέμα είναι ότι, στην περίπτωση της Εσθονίας, η κοινωνία γενικά είναι πολύ πιο ανοιχτή και πρόθυμη να χρησιμοποιεί ψηφιακά εργαλεία και υπηρεσίες. Οι εκπαιδευτικοί δεν αποτελούν εξαίρεση».

Εσθονία: «Χρησιμοποιούμε τα κινητά για σκοπούς μάθησης»

Η Kallas δήλωσε ότι δεν υπάρχουν απαγορεύσεις χρήσης κινητών τηλεφώνων στα σχολεία της Εσθονίας. Αντίθετα τα smartphones θεωρούνται αναπόσπαστο μέρος της εξαιρετικά επιτυχημένης ψηφιακής εκπαιδευτικής πολιτικής της χώρας. «Για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω ακούσει για κανένα πρόβλημα», είπε. «Τα σχολεία καθορίζουν τους κανόνες, οι οποίοι εφαρμόζονται σε τοπικό επίπεδο. Χρησιμοποιούμε τα κινητά για σκοπούς μάθησης», ξεκαθάρισε.

«Έχουμε δημοτικές εκλογές τον Οκτώβριο φέτος. Στις τοπικές εκλογές, οι 16χρονοι έχουν δικαίωμα ψήφου, και μπορούν να ψηφίσουν διαδικτυακά μέσω των κινητών τους τηλεφώνων. Γι’ αυτό θέλουμε να τα χρησιμοποιούν, ώστε να εκπληρώνουν το δημοκρατικό τους καθήκον, να συμμετέχουν σε μια εκλογική διαδικασία, να συλλέγουν πληροφορίες, να αναλύουν τις πολιτικές πλατφόρμες. Θα ήταν λίγο παράξενο να μην τους επιτρέπαμε να τα χρησιμοποιούν στο σχολείο, σε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον. Θα ήταν ένα πολύ μπερδεμένο μήνυμα για έναν 16χρονο – να του λες "ψήφισε online, ψήφισε μέσω κινητού", αλλά "μη χρησιμοποιείς το ChatGPT στο κινητό σου για να μάθεις», πρόσθεσε η Kallas.

«Δεν απαγορεύουμε. Έχουμε δώσει κατευθυντήριες γραμμές, ειδικά για τα μικρότερα παιδιά – κάτω των 12 ή 13 ετών – σχετικά με το πώς πρέπει ή δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται τα κινητά τηλέφωνα, αλλά τα περισσότερα σχολεία το έχουν ρυθμίσει από μόνα τους. Τα σχολεία έχουν ορίσει ότι τα κινητά δεν χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, ενώ στα μαθήματα χρησιμοποιούνται όταν ο εκπαιδευτικός ζητήσει να τα βγάλουν, επειδή υπάρχει κάποια εργασία ή άσκηση που γίνεται με τη βοήθειά τους», διευκρίνισε η υπουργός.

Η Εσθονία προσπαθεί να συμβαδίζει με την εξέλιξη της τεχνολογίας εδώ και χρόνια. Το 1997 έγινε μια τεράστια επένδυση σε υπολογιστές και δικτυακή υποδομή, στο πλαίσιο του προγράμματος Tiigrihüpe (Άλμα της Τίγρης). Όλα τα σχολεία συνδέθηκαν γρήγορα στο διαδίκτυο. Τώρα, τα smartphones και η τεχνητή νοημοσύνη θεωρούνται το επόμενο βήμα.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν είχα εμβολιαστεί ποτέ»: Παιδιά χωρίς εμβόλια, ενήλικες χωρίς ανοσία – Το ανησυχητικό φαινόμενο στις ΗΠΑ

Διεθνή / «Δεν είχα εμβολιαστεί ποτέ»: Παιδιά χωρίς εμβόλια, ενήλικες χωρίς ανοσία – Το ανησυχητικό φαινόμενο στις ΗΠΑ

Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί ενηλικιώνονται χωρίς βασικά εμβόλια λόγω της διστακτικότητας των γονιών τους - Η ιστορία της Λέισι Μάντισον αποκαλύπτει τους κινδύνους, τις επιπτώσεις και τη σημασία της εμπιστοσύνης στην επιστήμη
LIFO NEWSROOM
BBC: Η Γαλλία σε νέα πολιτική κρίση μετά την παραίτηση Λεκορνί - Προθεσμία 48 ωρών για σταθερότητα

Διεθνή / Γαλλία: Βαθαίνει η πολιτική κρίση μετά την παραίτηση Λεκορνί - Προθεσμία 48 ωρών για σταθερότητα

Ο Γάλλος πρόεδρος παρά την παραίτησή του Σεμπαστιάν Λεκορνί, του έδωσε προθεσμία 48 ωρών, για να να επιτευχθεί συμφωνία με τα κόμματα για ένα «σχέδιο σταθερότητας» για τη χώρα
LIFO NEWSROOM
Βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση με πρώην δεξί χέρι του μετά από χρόνια στο Clarence House

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση με πρώην δεξί χέρι του μετά από χρόνια στο Clarence House

«Μπορώ να τα καταφέρω χωρίς σχεδόν κανέναν, εκτός από τον Μάικλ» φέρεται να είχε πει κάποτε για τον συνεργάτη του, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του μετά από οικονομικό κάνδαλο
LIFO NEWSROOM
Έβερεστ: «Φοβήθηκα μη θαφτώ ζωντανός» - Σε εξέλιξη η τεράστια επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων ορειβατών

Διεθνή / Έβερεστ: «Φοβήθηκα μη θαφτώ ζωντανός» - Σε εξέλιξη η τεράστια επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων ορειβατών

Σφοδρή χιονοθύελλα άφησε εκατοντάδες ανθρώπους αποκλεισμένους στις απομακρυσμένες πλαγιές του όρους Έβερεστ, οδηγώντας σε μια μαζική επιχείρηση διάσωσης
LIFO NEWSROOM
Γκίσλεϊν Μάξγουελ: Απορρίφθηκε η έφεση της - Δεν ακυρώνεται η καταδίκη της

Διεθνή / Γκίσλεϊν Μάξγουελ: Απορρίφθηκε η έφεση της - Δεν ακυρώνεται η καταδίκη της

Η καταδικασμένη συνεργάτιδα του Τζέφρι Έπσταϊν υποστήριζε ότι έπρεπε να απαλλαγεί, επειδή ο Έπσταϊν είχε συνάψει το 2008 συμφωνία με τις αρχές που τον Proστάτευε από περαιτέρω δίωξη.
LIFO NEWSROOM
Ζιζέλ Πελικό: Επέστρεψε στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσει έναν από τους άνδρες που καταδικάστηκαν για τον βιασμό της

Διεθνή / Ζιζέλ Πελικό: Επέστρεψε στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσει έναν από τους άνδρες που καταδικάστηκαν για τον βιασμό της

Η 72χρονη επέστρεψε σήμερα σε δικαστήριο της Γαλλίας - Ο μοναδικός από τους 51 κατηγορουμένους για τους βιασμούς της αμφισβήτησε την ποινή του
LIFO NEWSROOM
Global Sumud Flotilla: Στην Ελλάδα πάνω από 170 ακτιβιστές – Ανάμεσά τους και η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Διεθνή / Global Sumud Flotilla: Στην Ελλάδα πάνω από 170 ακτιβιστές – Ανάμεσά τους και η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Η Global Sumud Flotilla, αποστολή αλληλεγγύης προς τη Γάζα, είχε ως στόχο να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και να αναδείξει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
«Δεν έβγαλαν παρέλαση»: Ποιοι πρωθυπουργοί παραιτήθηκαν πριν κλείσουν τρεις μήνες

Διεθνή / «Δεν έβγαλαν παρέλαση»: Ποιοι πρωθυπουργοί παραιτήθηκαν πριν κλείσουν τρεις μήνες

Από τη Λιζ Τρας και τη Μαγκνταλένα Άντερσον μέχρι τον Πρίγκιπα Χιγκασικούνι και τον Αντ. Ροντρίγκες Σαά — Οι πιο σύντομες πρωθυπουργικές θητείες στην ιστορία, που έληξαν πριν καν συμπληρωθούν 91 ημέρες
LIFO NEWSROOM