Guardian: Τα ποσοστά γεννήσεων πέφτουν και τα άγρια ζώα ψάχνουν πλέον τη «λεία» τους σε χωριά- φαντάσματα

Guardian: Τα ποσοστά γεννήσεων πέφτουν και τα άγρια ζώα ψάχνουν πλέον τη «λεία» τους σε χωριά- φαντάσματα Facebook Twitter
PIXABAY
0

Καθώς τα ποσοστά γεννήσεων πέφτουν, τα ζώα ψάχνουν για τη «λεία» τους σε εγκαταλελειμμένα χωριά και ερειπωμένες περιοχές που άλλοτε έσφυζαν από ζωή.

Αν και για πολλά χρόνια ο υπερπληθυσμός θεωρούταν μια επικείμενη κρίση που θα έπρεπε να διαχειριστεί ο πλανήτης, πλέον οι μειώσεις στις γεννήσεις έχουν ανατρέψει τα δεδομένα και έχουν δημιουργήσει πόλεις φαντάσματα σε όλο τον κόσμο.

Το 1968, οι βιολόγοι του Στάνφορντ, Paul και Anne Ehrlich, είχαν προβλέψει από το βιβλίο τους, The Population Bomb, ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα λιμοκτονούσαν και ο πληθυσμός θα μειωνόταν σημαντικά. Όταν οι Ehrlichs δημοσίευαν τις «σκοτεινές προφητείες τους», ο πλανήτης ζούσε μια «έκρηξη» πληθυσμού. Ο πληθυσμός αυξανόταν με ρυθμό 2,1% ετησίως. Ειδικότερα από τότε, ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξήθηκε από τα 3,5 δισεκατομμύρια στα 7,67 δισεκατομμύρια.

Ωστόσο, η αύξηση αυτή στη συνέχεια επιβραδύνθηκε σημαντικά. Καθώς η χειραφέτηση των γυναικών εξελίσσεται και η πρόσβαση στην αντισύλληψη βελτιώνεται, οι γεννήσεις σε όλο τον κόσμο είτε «παγώνουν» είτε μειώνονται. Μάλιστα σε πολλές χώρες πλέον αντιστοιχούν λιγότερα από 2,1 παιδιά ανά γυναίκα, που είναι το ελάχιστο ποσοστό για τη διατήρηση ενός σταθερού πληθυσμού.

Τα μειωμένα ποσοστά γονιμότητας καταγράφονται ιδιαίτερα σε εύπορες χώρες του κόσμου - όπως την Ιαπωνία και τη Γερμανία. Επίσης, στη Νότια Κορέα πέρυσι, οι γεννήσεις μειώθηκαν σε 0,84 παιδιά ανά γυναίκα, ένα πραγματικά χαμηλό ρεκόρ παρά τις εκτεταμένες κυβερνητικές προσπάθειες για την προώθηση της τεκνοποίησης. Από το επόμενο έτος, το κράτος θα καταβάλει επίδομα ύψους 2 εκατομμυρίων γουόν (1.320 £) σε κάθε ζευγάρι που περιμένει παιδί, πέρα από τις υπάρχουσες παροχές, ώστε να αποτρέψει μείωση του πληθυσμού.

Το ποσοστό γονιμότητας ωστόσο πέφτει εξίσου δραματικά και στην Αγγλία και την Ουαλία - από 1,9 παιδιά ανά γυναίκα το 2012 σε μόλις 1,65 το 2019. Προσωρινά στοιχεία από την Υπηρεσία Εθνικών Στατιστικών για το 2020 δείχνουν ότι ο ίδιος αριθμός κυμαίνεται πλέον στο 1,6 το οποίο ίσως είναι το χαμηλότερο ποσοστό που καταγράφηκε από τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο. Το πρόβλημα είναι ακόμη πιο σοβαρό στη Σκωτία, όπου το ποσοστό γεννήσεων μειώθηκε από 1,67 το 2012 σε 1,37 το 2019.

 
Στο Ιράν, ο ρυθμός γέννησης κινείται στο 1,7 παιδιά ανά γυναίκα και προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση. Εξαιτίας της παγκόσμιας πτώσης στα επίπεδα γονιμότητας, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι θα υπάρξει ένα «φρένο» στην αύξηση του πληθυσμού μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Η Κίνα, που με μια αμφιλεγόμενη τακτική έως το 2016 για τον «έλεγχο» των γεννήσεων έθεσε σε επιβράδυνση της αύξηση του πληθυσμού, αναμένεται να παρουσιάσει τεράστια μείωση του πληθυσμού τα επόμενα χρόνια, κατά περίπου 48% έως το 2100.

Πολλοί επιστήμονες εξάγουν το συμπέρασμα ότι το μέλλον του πλανήτη θα είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που οι ειδικοί ανέμεναν και μια άλλη κρίση θα «χτυπήσει» τον κόσμο, αυτή των γερασμένων πληθυσμών. Οι γερασμένοι πληθυσμοί να σημειωθεί ότι οδηγούν σε αδύναμες οικονομίες, σε δημογραφικό πρόβλημα, αλλά και σε αλλαγές στο περιβάλλον.

Το παράδειγμα της Ιαπωνίας, όπου τα ποσοστά γεννήσουν καταγράφουν μείωση εδώ και 10 χρόνια, μπορεί να είναι ενδεικτικό. Ήδη υπάρχουν πολύ λίγοι άνθρωποι για να μείνουν στα κτίσματα και τις οικίες που είχαν χτιστεί στην επαρχία. Ειδικότερα, ένα στα οκτώ σπίτια στην Ιαπωνία είναι ακατοίκητα. Στην Ιαπωνία, μάλιστα, τα αποκαλούν akiya, σπίτια «φαντάσματα».

Τα «σπίτια- φαντάσματα» βρίσκονται κυρίως σε αγροτικές περιοχές, όπου μάλιστα λόγω των φθορών από τον χρόνο και την εγκατάλειψη παρουσιάζουν μια εικόνα ερημοποίησης οδηγώντας συνολικά την περιοχή σε παρακμή.

Ορισμένες πόλεις της Ιαπωνίας έχουν λάβει μάλιστα και μέτρα για να προσελκύσουν νέους κατοίκους - προσφέροντας επιδότηση των δαπανών ανακαίνισης ή ακόμη και παραχώρηση σπιτιών σε νέες οικογένειες. Με τον πληθυσμό της χώρας να αναμένεται να μειωθεί από τα 127 εκατομμύρια στα 100 εκατομμύρια ή ακόμα και χαμηλότερα έως το 2049, τα akiya αναμένεται να αυξηθούν τόσο, ώστε να αποτελέσουν το ένα τρίτο των ιαπωνικών κατοικιών μέχρι το 2033.

Καθώς ο αγροτικός πληθυσμός μειώνεται, τα παλιά χωράφια και οι παραμελημένοι κήποι αφήνουν «χώρο» στην άγρια φύση. Οι ασιατικές μαύρες αρκούδες αυξάνουν την παρουσία τους όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια σε εγκαταλελειμμένα χωριά. Την ίδια ώρα, στην ΕΕ, κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στην Ιταλία, καθώς κάποιες περιοχές αναμένεται να εγκαταλειφθούν έως το 2030. Η Ισπανία είναι επίσης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που αναμένεται να δουν μείωση τους πληθυσμού τους ακόμα και κατά 50% έως το 2100. ήδη, τα τρία τέταρτα των ισπανικών δήμων βρίσκονται σε παρακμή.

Ο Mark Adkinson, διευθυντής σε κτηματομεσιτικό γραφείο δήλωσε στον Observer ότι είχε καταγράψει «περισσότερα από 1.000» εγκαταλελειμμένα χωριά, προσθέτοντας ότι ένας υπάλληλός του ήταν συνεχώς στον δρόμο, αφήνοντας γράμματα σε εγκαταλελειμμένα ακίνητα με την ελπίδα να τα βρουν οι ιδιοκτήτες τους και να επιστρέψουν στην αγορά ακινήτων.

Η αγροτική εγκατάλειψη σε μεγάλη κλίμακα είναι ένας παράγοντας που συνέβαλε στην πρόσφατη αύξηση της παρουσίας σαρκοφάγων ζώων στην Ευρώπη: λύκοι, αρκούδες και άλλα άγρια ζώα έχουν αυξήσει σημαντικά τον πληθυσμό τους την τελευταία δεκαετία, και ψάχνουν τη «λεία» τους, εκεί όπου κανείς δεν κατοικεί πια.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ