Guardian: Αναξιόπιστοι οι ισχυρισμοί της ρωσικής FSB για την δολοφόνο της Ντάρια Ντούγκινα

Guardian: Αναξιόπιστοι οι ισχυρισμοί της ρωσικής FSB για την δολοφόνο της Ντάρια Ντούγκινα Facebook Twitter
Φωτ. Instagram
0

Κάθε νέος ισχυρισμός για την δολοφονική επίθεση στη Ντάρια Ντούγκινα φαίνεται να εγείρει περισσότερα ερωτήματα από όσα απαντά.

Τη Δευτέρα, η υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας FSB ισχυρίστηκε ότι έλυσε την υπόθεση, δημοσιεύοντας πληροφορίες και ένα βίντεο που έδειχνε ότι μια Ουκρανή από το τάγμα του Αζόφ, όπως λένε οι Ρώσοι, είναι η υπεύθυνη για τη δολοφονία της Ντούγκινα, κόρη του ακροδεξιού ιδεολόγου και συνεργάτη του Πούτιν, Αλεξάντερ Ντούγκιν.

Σύμφωνα με την FSB, η δολοφόνος κατάφερε να εισέλθει στη Ρωσία με τη 12χρονη κόρη της, να κυκλοφορεί απαρατήρητη ενώ άλλαζε συχνά τις πινακίδες στο Mini Cooper της. Οι ίδιες πληροφορίες και πλάνα από κάμερα ασφαλείας τη δείχνουν να διαμένει στην ίδια πολυκατοικία με το θύμα, σύμφωνα με τους Ρώσους.

Η FSB ισχυρίζεται ότι η Ουκρανή κατάφερε να τοποθετήσει και να πυροδοτήσει έναν επαγγελματικό εκρηκτικό μηχανισμό στο όχημα της Ντούγκινα και μετά να διαφύγει από τη χώρα.

Υποτίθεται ότι τα κατάφερε όλα αυτά χωρίς να την εντοπίσουν οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας, προφανώς παριστάνοντας μία από τις εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανές που είτε έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη Ρωσία είτε έχουν απελαθεί βίαια από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας.

Οι ισχυρισμοί της FSB αντιμετωπίζονται ωστόσο με ακραίο σκεπτικισμό. Η Ουκρανία από την πλευρά της αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση, επισημαίνοντας ότι ο Ντούγκιν ήταν μια περιθωριακή φιγούρα και επιμένοντας ότι δεν εκτελεί τέτοιου είδους αποστολές.

Αλλά δεν είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς, όπως αναφέρει ο Guardian, κάποιο κίνητρο από μέρους του Κιέβου για την δολοφονία: ο θάνατος της Ντούγκινα έγινε την ώρα που οι Ουκρανοί δίνουν ολοένα και πιο σκληρή μάχη με τη Ρωσία στην κατεχόμενη Κριμαία για πρώτη φορά από την εισβολή τον Φεβρουάριο.

Επιπλέον, ανεξάρτητα από το πόση επιρροή έχει στον Πούτιν, όπως τον θέλουν ορισμένοι κύκλοι, δεν υπάρχει αμφιβολία για την αναγνώριση του ονόματός του Ντούγκιν σε Ρωσία και Δύση. Ο ίδιος κάνει συχνές, απεχθείς εκκλήσεις για βία εναντίον της Ουκρανίας.

Εάν οι υπολογισμοί των υπευθύνων αφορούσαν σε έναν στόχο υψηλού προφίλ, αρκετά ευάλωτο και με ελάχιστη ασφάλεια, ο Ντούγκιν δεν θα ήταν μία παράλογη επιλογή, λέει ο Guardian.

Δεδομένου, ωστόσο, ότι ο αρχικός στόχος ήταν εκείνος και όχι η κόρη του.

Ωστόσο, η ταχύτητα με την οποία η FSB έχει καταλήξει σε βίντεο με «αποδεικτικά στοιχεία», καθώς και αρκετές μάλλον αινιγματική πτυχές της ιστορίας, σίγουρα εγείρει ερωτήματα.

Για μια υπηρεσία που έχει αποτύχει να λύσει πολλές δολοφονίες ατόμων υψηλού προφίλ στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων επικριτών του Πούτιν, η ταχύτητα της FSB σε αυτήν την υπόθεση είναι τόσο ύποπτη όσο και η έλλειψη προόδου στις άλλες υποθέσεις.

Επιπλέον, και άλλες εκδοχές που παρουσιάζονται φαίνονται επίσης να απέχουν από την αλήθεια.

Την Κυριακή, ο πρώην Ρώσος βουλευτής Ilya Ponomarev, που τώρα ζει εξόριστος στο Κίεβο, ισχυρίστηκε ότι πίσω από την επίθεση βρίσκονται αντάρτες από μια άγνωστη μέχρι τότε ομάδα που ονομάζεται Εθνικός Ρεπουμπλικανικός Στρατός.

Αλλά ο Ponomarev δεν παρείχε κανένα στοιχείο και πολλοί απέρριψαν τον ισχυρισμό του.

Αξιωματούχοι στην Ουκρανία υποστήριξαν, από την πλευρά τους ότι η δολοφονία ήταν πιο πιθανό να είναι μια επιχείρηση, που οργανώθηκε από το ρωσικό κράτος προκειμένου να κατηγορήσει την Ουκρανία και να δικαιολογήσει περαιτέρω βία.

Και αυτό σίγουρα έγινε ως έναν βαθμό: προπαγανδιστές όπως η Margarita Simonyan του τηλεοπτικού δικτύου RT, μετά την επίθεση ζήτησε επιπλέον στόχευση της Ουκρανίας.

Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο ότι η Ρωσία χρειαζόταν κάποιο πρόσχημα για να συνεχίσει την επιθετικότητά της, και αν η όλη υπόθεση ήταν στημένη, είναι κάτι που κάνει την FSB και το ρωσικό κράτος να φαίνονται περιέργως ευάλωτοι και ανίκανοι, σύμφωνα με τον Guardian.

Στην εκδοχή της FSB για την υπόθεση, μία Ουκρανή δολοφόνος μπόρεσε να μπει στη Ρωσία, να κάνει μια δολοφονία ενός ανθρώπου υψηλού προφίλ, κοντά στην πρωτεύουσα και στη συνέχεια να τραπεί σε φυγή. Και όλα αυτά χωρίς να συλληφθεί.

Το βίντεο της FSB δείχνει την φερόμενη δολοφόνο παγερά ήρεμη, με τη μικρή κόρη της να μπαίνει και να βγαίνει από τη Ρωσία ενώ όλο αυτόν τον καιρό κινείται ανενόχλητη στην Μόσχα.

Αν αυτό ισχύει, τότε πρόκειται για μια συγκλονιστική αποτυχία της FSB. Αν δεν ισχύει τότε είναι μια περίεργα αυτοενοχοποιητική ιστορία που επινόησαν οι Ρώσοι.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ