Γρίπη των πτηνών: Σχεδόν 14.000 θαλασσοπούλια βρέθηκαν νεκρά στο Περού

Γρίπη των πτηνών: Σχεδόν 14.000 θαλασσοπούλια βρέθηκαν νεκρά στο Περού Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Σχεδόν 14.000 θαλασσοπούλια, στη μεγάλη πλειονότητά τους πελεκάνοι, πέθαναν εξαιτίας της γρίπης των πτηνών H5N1 στο Περού, ανακοίνωσε χθες Τρίτη η Εθνική Υπηρεσία Δασών και Πανίδας (Servicio Nacional Forestal y de Fauna Silvestre, SERFOR).

«Με βάση την πιο πρόσφατη επίσημη εθνική αναφορά, πάνω από 13.869 θαλασσοπούλια πέθαναν εξαιτίας της γρίπης των πτηνών H5N1 κατά μήκος μεγάλου μέρος των ακτών μας, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό προστατευόμενων περιοχών», διευκρινίζεται σε ανακοίνωση Τύπου της SERFOR. Τουλάχιστον τα 10.257 από τα πουλιά που βρέθηκαν νεκρά ήταν πελεκάνοι.

Μια ειδικός για τα θαλάσσια άγρια ζώα στη SERFOR, η Λέιντι Αμάρο, διευκρίνισε ότι η καταμέτρηση αυτή έγινε από ειδικούς στις περιφέρειες Πίουρα (στα σύνορα με τον Ισημερινό), Λαμπαγεκέ, Λα Λιμπερτάδ, Άνκας, Ίκα, Μοκέγκουα, Τάκνα και Λίμα.

Η Εθνική Υπηρεσία Αγροτικής Υγείας (Servicio Nacional de Sanidad Agraria, SENASA), έκανε γνωστό ότι επέβαλε υγειονομική ζώνη αποκλεισμού στο χωριό Γκαγίτο, στην περιφέρεια Λαμπαγεκέ, για να τεθεί υπό έλεγχο η πρώτη εστία γρίπης των πτηνών που εντοπίστηκε σε πτηνοτροφική μονάδα.

Η SENASA κήρυξε συναγερμό για 180 ημέρες την περασμένη εβδομάδα, όταν επιβεβαιώθηκαν τρία κρούσματα της εξαιρετικά μολυσματικής γρίπης των πτηνών H5N1 σε πελεκάνους. Δεκάδες πελεκάνοι εντοπίστηκαν νεκροί σε παραλίες σε Σαν Πέδρο, Πούντα Ερμόσα και Σαν Μπαρτόλο, νότια της Λίμας, προχθές Δευτέρα και χθες Τρίτη.

Η υπηρεσία ανέφερε πως κήρυξε τον συναγερμό προληπτικά, καθώς ο ιός, φορείς του οποίου είναι αποδημητικά πτηνά της Βόρειας Αμερικής, μπορεί να εξαπλωθεί σε «πτηνά ορνιθώνων» (γαλοπούλες, πάπιες, κοτόπουλα, κόκορες) και σε πτηνοτροφικές μονάδες.

Ο Ουάλτερ Σίλβα, ειδικός της SERFOR, υπενθύμισε πως η πρώτη εστία της γρίπης των πτηνών στην αμερικανική ήπειρο εντοπίστηκε στον Καναδά πέρυσι. Τον Ιανουάριο, ο ιός εντοπίστηκε στις ΗΠΑ, όπου έπληξε την πτηνοτροφία.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) εξέφρασε την ανησυχία του και προειδοποίησε ότι εξαιτίας του ότι διανύεται η αποδημητική περίοδος των πτηνών, η ασθένεια μπορεί να εξαπλωθεί στην κεντρική και νότια Αμερική, σύμφωνα με τον κ. Σίλβα. Η γρίπη των πτηνών είναι ανίατη ασθένεια, για την οποία δεν υπάρχει καμία θεραπεία, με μεγάλη θνητότητα μεταξύ των άγριων και των εκτρεφόμενων πτηνών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ έδωσε εντολή για δοκιμές πυρηνικών όπλων - Ανατροπή στην επί δεκαετίες πολιτική των ΗΠΑ

Διεθνή / Ο Τραμπ έδωσε εντολή για δοκιμές πυρηνικών όπλων - Ανατροπή στην επί δεκαετίες πολιτική των ΗΠΑ

Πώς οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ μελετούν την επιστροφή στις πυρηνικές δοκιμές, ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις για την παγκόσμια ασφάλεια και τι σημαίνει αυτό για τον σύγχρονο κόσμο
LIFO NEWSROOM
Ξεκληρίστηκε οικογένεια από την κατάρρευση του κτηρίου στην Τουρκία: Νεκρά τέσσερα από τα πέντε μέλη - Διασώθηκε 18χρονη

Διεθνή / Ξεκληρίστηκε οικογένεια από την κατάρρευση του κτηρίου στην Τουρκία: Νεκρά τέσσερα από τα πέντε μέλη - Διασώθηκε 18χρονη

Στη Λύβισσα της Τουρκίας ένα επταώροφο κτήριο κατέρρευσε αιφνιδίως, αφήνοντας πίσω του νεκρά τέσσερα από τα πέντε μέλη οικογένειας, ερωτήματα για την ασφάλεια των κατασκευών, και μεγάλη κινητοποίηση των σωστικών συνεργείων
LIFO NEWSROOM
Αυστραλία: Νεκρή ηλικιωμένη που ξεχάστηκε σε τροπικό νησί όταν το κρουαζιερόπλοιο αναχώρησε χωρίς αυτήν

Διεθνή / Αυστραλία: Νεκρή ηλικιωμένη που ξεχάστηκε σε τροπικό νησί όταν το κρουαζιερόπλοιο αναχώρησε χωρίς αυτήν

Μια 80χρονη γυναίκα βρέθηκε νεκρή στη νήσο Λίζαρντ αφού το κρουαζιερόπλοιο αναχώρησε χωρίς αυτήν - Έρευνα διεξάγεται για την τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας και τις ευθύνες του πληρώματος
LIFO NEWSROOM
Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών λέει ότι θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Διεθνή / Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Ο Μοχάμεντ Νταγκλό είπε ότι «ερευνητικές επιτροπές» έφτασαν στην Ελ Φάσερ και ότι ο ίδιος «απαιτεί να λογοδοτήσουν όσοι διέπραξαν λάθη», αναφερόμενος στις κατηγορίες για βιαιοπραγίες σε βάρος αμάχων
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Διεθνή / Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Tα εργοστάσια της BMW, της Fiat, της Peugeot και της Volkswagen λειτουργούν πλέον «με τα τελευταία αποθέματα», αφού τα αποθέματα ημιαγωγών εξαντλούνται μετά την απαγόρευση εξαγωγών που επέβαλε το Πεκίνο
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Διεθνή / Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε ότι «δεν έχει πλέον πρόσβαση στους Παλαιστίνιους κρατουμένους από τις 7 Οκτωβρίου 2023» και υπογράμμισε ότι ο σκοπός αυτών των επισκέψεων ήταν «καθαρά ανθρωπιστικός»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Παρά τις δημόσιες αναφορές του Αμερικανού προέδρου ότι «έσωσε την κατάσταση», η κόντρα φαίνεται να έχει ψυχράνει τις σχέσεις Ουάσιγκτον–Νέου Δελχί, οι οποίες ήταν στενές τα τελευταία χρόνια
LIFO NEWSROOM