Γρίπη των πτηνών: Η ΕΕ υπέγραψε για 665.000 δόσεις του εμβολίου

Γρίπη των πτηνών: Η ΕΕ υπέγραψε για 665.000 δόσεις του εμβολίου Facebook Twitter
0

Θωρακίζεται η Ευρώπη ενάντια στην γρίπη των πτηνών. Η Κομισιόν υπέγραψε για την προμήθεια 665.000 δόσεων του ενημερωμένου προπανδημικού εμβολίου Zoonotic Influenza Seqirus. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης, υπέγραψε εξ ονόματος των συμμετεχόντων κρατών μελών κοινή σύμβαση-πλαίσιο για την προμήθεια έως και 665.000 δόσεων του ενημερωμένου προπανδημικού εμβολίου Zoonotic Influenza Seqirus, καθώς και προαιρετικά για άλλα 40 εκατομμύρια δόσεις κατά τη διάρκεια της σύμβασης. 

Χάρη σε αυτή τη σύμβαση τα συμμετέχοντα κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος, θα έχουν πρόσβαση σε ιατρικά αντίμετρα για την πρόληψη της γρίπης των πτηνών, επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Δεκαπέντε κράτη μέλη της ΕΕ και του ΕΟΧ συμμετέχουν σε αυτήν την εθελοντική προμήθεια με την εταιρεία Seqirus UK Ltd. Η σύμβαση επιτρέπει σε κάθε συμμετέχουσα χώρα να λάβει υπόψη το δικό της πλαίσιο δημόσιας υγείας και να προχωρήσει σε παραγγελίες ανάλογα με τις εθνικές ανάγκες. Η σύμβαση θα έχει διάρκεια το πολύ 4 έτη.

Η Seqirus UK Ltd διαθέτει τροποποιημένη άδεια κυκλοφορίας σε ολόκληρη την ΕΕ για αυτό το εμβόλιο -για χρήση σε ενήλικες-, που προστατεύει από τη γρίπη η οποία προκαλείται από στελέχη Η5 του ιού της γρίπης Α. 

Ο μηχανισμός κοινών προμηθειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορίζεται στην κοινή συμφωνία της ΕΕ για τα ιατρικά αντίμετρα, η οποία έχει υπογραφεί από 36 χώρες, συμπεριλαμβανομένων όλων των κρατών μελών της ΕΕ και του ΕΟΧ. 

Ο μηχανισμός επιτρέπει στις συμμετέχουσες χώρες να προμηθεύονται από κοινού ιατρικά αντίμετρα σε εθελοντική και ευέλικτη βάση. Αυτά τα αντίμετρα περιλαμβάνουν εμβόλια, θεραπευτικά, ιατροτεχνολογικά προϊόντα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτική ή ως συμπλήρωμα των προμηθειών σε εθνικό επίπεδο. Η συμφωνία διασφαλίζει μια πιο δίκαιη πρόσβαση σε συγκεκριμένα ιατρικά αντίμετρα και βελτιώνει την ασφάλεια του εφοδιασμού, μαζί με πιο ισορροπημένες τιμές για τις συμμετέχουσες χώρες. Η συμφωνία τέλος, όπως σημειώνει η Κομισιόν, συμβάλλει στην ετοιμότητα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για κρίσεις ή πανδημίες δημόσιας υγείας. 

Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν για την γρίπη των πτηνών

H Eπίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου αναφέρει ότι «ενώ η απειλή της γρίπης των πτηνών για τον γενικό πληθυσμό παραμένει χαμηλή, πρέπει να προστατεύσουμε τα άτομα με υψηλότερο κίνδυνο, όπως π.χ. εργαζόμενους που έχουν επαφή με πουλερικά, εργαζόμενους σε αγροκτήματα ή και κτηνιάτρους. Σήμερα ανακοινώνουμε μια συμφωνία εκ μέρους των συμμετεχουσών χωρών για ασφαλή πρόσβαση σε περισσότερες από 40 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά της γρίπης των πτηνών. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε περαιτέρω δράση σε περίπτωση που υπάρξει η κατάσταση εξελιχθεί στο μέλλον. Η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας προστατεύει τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων ενώ η προετοιμασία για τις υγειονομικές απειλές είναι στον πυρήνα της δουλειάς μας».

Το εμβόλιο προορίζεται για όσους είναι πιο εκτεθειμένοι σε πιθανή μεταφορά της γρίπης των πτηνών από πτηνά ή ζώα, όπως εργαζόμενοι σε πτηνοτροφεία και κτηνίατροι. Στοχεύει στην πρόληψη της εξάπλωσης ή σε πιθανά ξεσπάσπατα γρίπης των πτηνών στην Ευρώπη, προστατεύοντας τους πολίτες. Το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι το μόνο προληπτικό (εμβόλιο) κατά της γρίπης των πτηνών που έχει εγκριθεί επί του παρόντος στην ΕΕ. 

Αυτή τη στιγμή ετοιμάζονται αποστολές στη Φινλανδία για άμεσο εμβολιασμό των εργαζομένων που κινδυνεύουν, κατόπιν αιτήματος του κράτους μέλους. Θα ακολουθήσουν αποστολές σε άλλες συμμετέχουσες χώρες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κέιτ Μίντλετον - Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ο λόγος που τα παιδιά τους δεν χρησιμοποιούν βασιλικούς τίτλους στο σχολείο

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον - Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Ο λόγος που τα παιδιά τους δεν χρησιμοποιούν βασιλικούς τίτλους στο σχολείο

Όταν απαιτείται επώνυμο υπάρχει μια βασιλική παράδοση τα παιδιά να χρησιμοποιούν τον τίτλο των γονιών τους, ωστόσο τα επώνυμα είναι κάπως περίπλοκα μέσα στη βρετανική βασιλική οικογένεια
LIFO NEWSROOM
Τέιλορ Σουίφτ: «Πρέπει να ξέρεις καλά τη σύντροφό σου» - Οι πρώτες δηλώσεις του Τράβις Κέλσι μετά τον αρραβώνα

Διεθνή / Τέιλορ Σουίφτ: «Πρέπει να ξέρεις καλά τη σύντροφό σου» - Οι πρώτες δηλώσεις του Τράβις Κέλσι μετά τον αρραβώνα

«Ήταν η πρώτη φορά που σύστησα την Τέιλορ ως αρραβωνιαστικιά μου σε μερικούς συμπαίκτες» ανέφερε για την πρώτη δημόσια εμφάνισή τους μετά το γεγονός
LIFO NEWSROOM
Απαγορεύθηκε συναυλία του Ενρίκο Μασιάς στη Κωνσταντινούπολη εξαιτίας της υποστήριξης του προς το Ισραήλ

Διεθνή / Απαγορεύθηκε συναυλία του Ενρίκο Μασίας στη Κωνσταντινούπολη εξαιτίας της υποστήριξης του προς το Ισραήλ

Ο 86χρονος καλλιτέχνης, αλγερινοεβραϊκής καταγωγής, έχει υπερασπιστεί κατ’ επανάληψη την αντίδραση του Ισραήλ στην επίθεση που δέχθηκε από τη Χαμάς
LIFO NEWSROOM
Δικαστήριο ακυρώνει το πάγωμα των χρηματοδοτήσεων στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ που αποφάσισε ο Τραμπ

Διεθνή / Δικαστήριο ακυρώνει το πάγωμα των χρηματοδοτήσεων στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ που αποφάσισε ο Τραμπ

Στην απόφαση τονίζεται ότι η κυβέρνηση «χρησιμοποίησε τον αντισημιτισμό ως προπέτασμα καπνού για να διεξαγάγει στοχευμένη και με ιδεολογικό κίνητρο επίθεση εναντίον των πλέον έγκριτων πανεπιστημίων της χώρας»
LIFO NEWSROOM
«Απερίσκεπτοι πολιτικοί τροφοδοτούν τη σφαγή παιδιών σε όλο τον κόσμο», προειδοποιεί ο πρόεδρος της UEFA

Διεθνή / «Απερίσκεπτοι πολιτικοί τροφοδοτούν τη σφαγή παιδιών σε όλο τον κόσμο», προειδοποιεί ο πρόεδρος της UEFA

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου υπερασπίστηκε με σθένος το πανό «Stop Killing Children», παρά τις αντιδράσεις από φιλοϊσραηλινές και φιλοπαλαιστινιακές ομάδες.
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ μπορεί να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη στέγαση - Τι σημαίνει αυτό;

Διεθνή / Ο Τραμπ ενδέχεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη στέγαση - Τι σημαίνει αυτό;

Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο του 1976, ο εκάστοτε πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατά την κρίση του και οφείλει να το κάνει επίσημα μέσω προεδρικού διατάγματος
LIFO NEWSROOM