Google, Amazon, Apple και Facebook στο στόχαστρο των ΗΠΑ - Κατρακυλούν οι μετοχές τους

Google, Amazon, Apple και Facebook στο στόχαστρο των ΗΠΑ - Κατρακυλούν οι μετοχές τους Facebook Twitter
EPA
0

Η Σίλικον Βάλεϊ μπαίνει στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών, που ετοιμάζονται να δρομολογήσουν μία σειρά από έρευνες κατά των τεσσάρων γιγάντων της τεχνολογίας, Google, Amazon, Apple και Facebook.

Οι πληροφορίες είχαν άμεσα αποτελέσματα: οι μετοχές τους κατακρημνίσθηκαν στα χαμηλότερα σημεία τους το τελευταίο 5μηνο και συμπαρέσυραν και τη Γουόλ Στριτ, καταποντίζοντας τον δείκτη Nasdaq. Υπό το πρίσμα της διώξης της Google για αντιμονοπωλιακή πολιτική, η μετοχή της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έπεσε κατά 6,12%. Η πτώση των χαρτιών της Amazon ήταν 4,64%, ενώ της Facebook 7,51%. Δεν πήγαν καλύτερα το Netflix και η Microsoft, που αντίστοιχα υποχώρησαν κατά 1,94% και 3,10%. Το Twitter πέφτει στο 5,52%. Συνολικά η ομάδα των Fang - Facebook, Amazon, το Netflix και η Google –είδαν να γίνονται καπνός 137 δισεκ. δολάρια της κεφαλαιοποίησής τους στην αγορά.

Η Apple έχασε 1,01% εξαιτίας των φημών πως και αυτή θα αποτελέσει αντικείμενο ερευνών για παραβίαση του αντιμονοπωλιακού νόμου. Η φήμη κυκλοφόρησε στη διάρκεια συνεδρίου αναπτυξιακής τεχνολογίας, την ώρα μάλιστα που η Apple έκανε σοβαρές ανακοινώσεις για καινοτομίες στα προγράμματά της, όπως ο «διαχωρισμός» των iTunes, που θα διαιρούνται σε τρεις ξεχωριστές εφαρμογές (app). Το κύμα πωλήσεων μετοχών στον τεχνολογικό τομέα ξεκίνησε μετά τις ακριτομυθίες ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα ξεκινήσει έρευνες κατά της Google, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο στην Wall Street Journal και επηρέασαν την ψυχολογία της Γουόλ Στριτ στη χθεσινή συνεδρίαση. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Google μπαίνει στο στόχαστρο για παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Και το 2013 συνέβη το ίδιο, όμως η εταιρεία ήλθε σε συμφωνία με την αρμόδια Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου του υπουργείου.

Η ίδια επιτροπή είναι τώρα έτοιμη να απλώσει το δίχτυ των ερευνών της και στην Amazon και το Facebook. Η πιθανή έρευνα στον κολοσσό του Τζεφ Μπέζος αφορά τα πιθανά εμπόδια στον ελεύθερο ανταγωνισμό που βάζει η εταιρεία λόγω του μεγέθους της και εξαιτίας της εισόδου της και σε άλλους τομείς, όπως η μόδα και τα τρόφιμα. Ο έρευνες μπορούν να έχουν για την Google και την Amazon τα ίδια αποτελέσματα που είχε και η Microsoft στη δεκαετία του 1990, όταν η κεντρική κυβέρνηση έσυρε τον κολοσσό του Ιντερνέτ σε μία έρευνα, που παρεμπόδισε τις δραστηριότητές της. Ο Λευκός Οίκος δεν έχει εκφρασθεί επισήμως ακόμη για τις έρευνες, όμως πηγές θέλουν τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αποφασισμένο να πλήξει τον «αντίπαλό» του Μπέζος, ιδιοκτήτη της εχθρικής Washington Post.

Πιο περίπλοκα είναι ακόμη τα πράγματα για το Facebook. Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης έχει έλθει σε συμφωνία με την Επιτροπή Εμπορίου για την προστασία της ιδιωτικότητας, βάσει της οποίας ενδέχεται να καταβάλει πρόστιμο 5 δισεκ. δολαρίων. Όμως η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να φθάσει ακόμη βαθύτερα, εξετάζοντας τις μονοπωλιακές πολιτικές της εταιρείας του Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Το εύρος των ερευνών αποδεικνύει το αυξημένο ενδιαφέρον της κεντρικής πολιτικής να ρυθμίσει αυτό που πολλοί έχουν χαρακτηρίσει ως το «Φαρ Ουέστ» του Ιντερνέτ. Τόσο στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος, όσο και στους Ρεπουμπλικάνους, ενισχύεται ο αριθμός όσων αξιώνουν να θεσπισθούν ρυθμίσεις και έλεγχοι για τους κολοσσούς του Ιντερνέτ. Μάλιστα, μεταξύ των πιο ριζοσπαστών Δημοκρατών, πολλοί είναι όσοι ζητούν τη διάσπαση των μεγάλων εταιρειών, που πλέον μονοπωλούν το πεδίο.

Η προοπτική ενός περιορισμού της δραστηριότητας των εταιρειών αυτών ανησυχεί όμως τους επενδυτές: περισσότεροι κανόνες συνεπάγονται και αρνητικές επιπτώσεις στα κέρδη και τις αποδόσεις ομολόγων, καθώς θα καθιστούν πιο δύσκολη τη δικαιολόγηση της αυξημένης τιμής των μετοχών των κολοσσών του Ίντερνετ και της τεχνολογίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογία

Διεθνή / Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογίας

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρέθηκαν προσωπικότητες της τεχνολογίας όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia και ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, αλλά και ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες προελαύνουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Διεθνή / Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Κάτοικοι ανέφεραν ότι η προέλαση του στρατού ακολούθησε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε κτίρια και κεντρικούς δρόμους, οι οποίοι φαίνεται να προετοίμασαν το έδαφος για την εισβολή
LIFO NEWSROOM
Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Διεθνή / Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Στη διάρκεια της συνάντησης έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, με έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Διεθνή / Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Μετά την υποδοχή του προέδρου και της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ από την Κέιτ Μίντλετον και τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή καλωσορίσματος με τον βασιλιά και τη βασίλισσα
LIFO NEWSROOM
Τσάρλι Κερκ: Η Τζέιμι Λι Κέρτις ξέσπασε σε κλάματα μιλώντας για τη δολοφονία του -

Διεθνή / Τσάρλι Κερκ: Η Τζέιμι Λι Κέρτις ξέσπασε σε κλάματα μιλώντας για τη δολοφονία του - «Διαφωνούσα μαζί του»

«Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ήταν πατέρας, σύζυγος και άνθρωπος με πίστη, και ελπίζω πως, ό,τι κι αν σημαίνει η σύνδεση με τον Θεό, να την ένιωσε εκείνη τη στιγμή.»
LIFO NEWSROOM