Γκουτέρες: Να κινητοποιηθούμε «για να σώσουμε το ανθρώπινο είδος» από την κλιματική αλλαγή

Ξεραμένο λουλούδι Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Έκκληση σε όλον τον κόσμο να αναλάβει δράση ενόψει της συνόδου COP27, ώστε να προλάβει την κλιματική καταστροφή και να σώσει το ανθρώπινο είδος, έκανε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Πρόκειται για ζήτημα ζωής ή θανάτου, για την ασφάλειά μας σήμερα και για την επιβίωσή μας αύριο», είπε ο Γκουτέρες στην ανακοίνωση που εξέδωσε από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με την ευκαιρία της έναρξης, στην Κινσάσα, μιας προπαρασκευαστικής συνάντησης για την ετήσια σύνοδο για το κλίμα (COP27) που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο στην Αίγυπτο.

Ο Γκουτέρες απαρίθμησε τις «τεράστιες επιπτώσεις» της κλιματικής αλλαγής τους τελευταίους μήνες σε όλον τον κόσμο: «το ένα τρίτο του Πακιστάν πλημμύρισε, το καλοκαίρι στην Ευρώπη ήταν το θερμότερο εδώ και 500 χρόνια, οι Φιλιππίνες επλήγησαν, όλη η Κούβα βυθίστηκε στο σκοτάδι και εδώ, στις ΗΠΑ, ο κυκλώνας Ίαν μας υπενθύμισε ότι καμία χώρα, καμία οικονομία, δεν είναι στο απυρόβλητο της κλιματικής κρίσης».

Στην «προπαρασκευαστική COP27», που διεξάγεται σήμερα και αύριο στην πρωτεύουσα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, συμμετέχουν υπουργοί Περιβάλλοντος και ειδικοί από περίπου 60 χώρες. Στη σύνοδο αυτήν δεν γίνονται επίσημες διαπραγματεύσεις, όμως συζητούνται τα σημεία όπου παρατηρείται πρόοδος ή οπισθοχώρηση, ενόψει της COP27 που φέτος θα φιλοξενηθεί στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου από τις 6 μέχρι τις 18 Νοεμβρίου. Μέχρι στιγμής, περίπου 90 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν επιβεβαιώσει ότι θα παραστούν στη σύνοδο όπου θα συζητηθούν η διατροφική ασφάλεια, η ανάπτυξη του «πράσινου» υδρογόνου, η επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης και άλλα θέματα.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Ιράν: Ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει μήνες και να προκαλέσει παγκόσμια οικονομική καταστροφή

Η ιρανική κυβέρνηση, μιλώντας στο Sky News, δήλωσε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να περιμένει ότι θα δείξει «αυτοσυγκράτηση», προειδοποιώντας για περαιτέρω κλιμάκωση και προοπτική σοβαρών επιπτώσεων στην παγκόσμια οικονομία και ενεργειακές αγορές
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / «Ημέρα της Κρίσης»: Το καταστροφικό σενάριο μετά τις επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στη Μέση Ανατολή

Οι επιθέσεις σε ενεργειακές εγκαταστάσεις και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης αυτή την εβδομάδα, απειλούν με σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία
THE LIFO TEAM
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΑΛΑΙΣΤΗ 19ΧΡΟΝΟΥ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ποιος ήταν ο 19χρονος παλαιστής που εκτέλεσαν «μετά από βασανιστήρια για να ομολογήσει»

Το Ιράν εκτέλεσε τον νεαρό παλαιστή Σαλέχ Μοχαμάντι και δύο ακόμη άτομα - Πρόκειται για τους πρώτους απαγχονισμούς που πραγματοποιήθηκαν σε σχέση με τις διαδηλώσεις
THE LIFO TEAM