Γκουτέρες: Η Συρία παραμένει ένας «ζωντανός εφιάλτης», δέκα χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου

Γκουτέρες: Η Συρία παραμένει ένας «ζωντανός εφιάλτης», δέκα χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου Facebook Twitter
Pixabay
0

Δέκα χρόνια συμπληρώθηκαν από την έναρξη του πολέμου στη Συρία και η κατάσταση παραμένει ένας «ζωντανός εφιάλτης», όπως επισήμανε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ένας «ζωντανός εφιάλτης» όπου περίπου τα μισά παιδιά δεν έχουν ζήσει ούτε μια μέρα στη ζωή τους χωρίς πόλεμο και το 60% των Σύρων διατρέχει κίνδυνο πείνας, πρόσθεσε, με  αφορμή την 10η επέτειο του συριακού πολέμου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ανέφερε ότι «Είναι αδύνατο να συλλάβουμε πλήρως την έκταση της καταστροφής στη Συρία, αλλά ο λαός της έχει υπομείνει μερικά από τα μεγαλύτερα εγκλήματα, που έχει δει ο κόσμος αυτόν τον αιώνα».

«Η κλίμακα των φρικαλεοτήτων συγκλονίζει συνειδήσεις», τόνισε ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών.

«Η Συρία δεν βρίσκεται πλέον σε πρωτοσέλιδα. Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει ένας ζωντανός εφιάλτης», πρόσθεσε.

Η καταστολή από το καθεστώς του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ ενάντια σε διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας το 2011, οδήγησε σε έναν εμφύλιο πόλεμο, με την Μόσχα να στηρίζει τον Άσαντ και την Ουάσιγκτον την αντιπολίτευση.

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την αραβική χώρα και εκατομμύρια άλλοι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της.

«Χρειάζεται περισσότερη πρόσβαση για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

«Οι εντατικές διασυνοριακές παραδόσεις είναι απαραίτητες για να φτάσουν σε όλους όσους έχουν ανάγκη παντού. Γι' αυτό έχω επανειλημμένα προτρέψει το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιτύχει συναίνεση σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα».

Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε για πρώτη φορά επιχείρησες διασυνοριακής βοήθειας στη Συρία το 2014 σε τέσσερα σημεία διέλευσης.

Πέρυσι, μείωσε αυτή την πρόσβαση σε ένα σημείο διέλευσης από την Τουρκία λόγω αντιθέσεων από τη Ρωσία και την Κίνα.

Το ΣΑ αναμένεται να συζητήσει ξανά το ζήτημα της διασυνοριακής βοήθειας τον Ιούλιο. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει διαιρεθεί για το πώς να χειριστεί τη Συρία, με τον σύμμαχο της Δαμασκού, Ρωσία και την Κίνα να αντιτίθεται στα δυτικά μέλη του Συμβουλίου.

Η Ρωσία άσκησε βέτο σε 16 ψηφίσματα του ΣΑ για τη Συρία και υποστηρίχθηκε από την Κίνα σε πολλές από αυτές τις ψηφοφορίες.

Με πληροφορίες του Reuters/UN

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ασφαλής διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ υπό όρους – Οξύνει τη ρητορική του ο Τραμπ

Η ιρανική πλευρά υποστηρίζει ότι η ασφαλής διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ μπορεί να διασφαλιστεί με τον τερματισμό των αμερικανικών απειλών και την εφαρμογή νέων διαδικασιών, την ώρα που οι ΗΠΑ διατηρούν υψηλούς τόνους, προειδοποιώντας ακόμη και για κλιμάκωση των επιθέσεων σε περίπτωση μη συμφωνίας
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΟ ΠΟΤΟ RYANAIR

Διεθνή / Ryanair: Ο επικεφαλής της ζητά την απαγόρευση των αλκοολούχων ποτών το πρωί στα αεροδρόμια

Ο CEO της γνωστής αεροπορικής εταιρείας άσκησε ιδιαίτερη κριτική στα αεροδρόμια και τα bars εντός των χώρων αναμονής, αναρωτώμενος γιατί σερβίρεται αλκοόλ ακόμη και από τις 5 ή 6 το πρωί
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Axios: ΗΠΑ και Ιράν ένα βήμα πριν από συμφωνία για τερματισμό του πολέμου

Ο Λευκός Οίκος εμφανίζεται κοντά σε προκαταρκτική συμφωνία με το Ιράν για μονοσέλιδο μνημόνιο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε τερματισμό του πολέμου και έναρξη νέων διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΙΟΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ

Διεθνή / Χανταϊός: Προς τα Κανάρια Νησιά το κρουαζιερόπλοιο - Πώς θα απομακρυνθούν επιβάτες και πλήρωμα

Συνολικά, τρεις επιβάτες που ταξίδευαν με το MV Hondius έχουν χάσει τη ζωή τους, μετά τον απόπλου του από την Αργεντινή πριν από περίπου έναν μήνα για υπερατλαντικό ταξίδι
THE LIFO TEAM