Γκουρμέ εστιατόρια αλλάζουν το μενού και σβήνουν τα φώτα για να επιβιώσουν μέσα στην κρίση

Γκουρμέ εστιατόρια αλλάζουν το μενού και σβήνουν τα φώτα για να επιβιώσουν μέσα στην κρίση Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Ένα πακέτο βούτυρο κοστίζει περίπου 50% περισσότερο από ό,τι πριν ένα χρόνο. Η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και του ρεύματος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία δεν αφήνει ανεπηρέαστη ούτε την υψηλή γαστρονομία.

«Το ενεργειακό κόστος είναι ένα μεγάλο πρόβλημα», λέει ο Μπιορν Σβάνσον. Είναι σεφ και ιδιοκτήτης του γκουρμέ εστιατορίου «faelt» στο Βερολίνο. Υπάλληλοι και συνεργάτες εκπαιδεύονται πλέον «για τη μείωση του κόστους όπου είναι δυνατόν», λέει.
Η εξοικονόμηση πόρων για να παραμείνει ένα εστιατόριο στο επίπεδο των βραβευμένων με αστέρι Michelin εστιατορίων έχει συχνά να κάνει με την «κοινή λογική». Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα: «Φώτα σβηστά, όχι άσκοπη χρήση νερού, να μην αφήνουν χωρίς λόγο ανοιχτά τα ψυγεία», συμπληρώνει.

Στο διάσημο βίγκαν εστιατόριο της Φρανκφούρτης «Εφτά Νάνοι» έχουν αλλάξει σε ενεργειακά αποδοτικές συσκευές. «Έχουμε μια μεγάλη κουζίνα υγραερίου, αλλά τη χρησιμοποιούμε μόνο μετά τις 7 η ώρα το απόγευμα», εξηγεί ο σταρ σεφ Ρίκι Σάγουαρντ. Πολλοί ιδιοκτήτες εστιατορίων έχουν μάθει όμως από προηγούμενες κρίσεις», εξηγεί ο Μπιορν Σβάνσον από το Βερολίνο. «Κατά την πανδημία πολλοί από εμάς τους εστιάτορες έχουμε βρει τρόπους να εργαστούμε αποτελεσματικά κάτω από δύσκολες συνθήκες. Ζούμε σε έναν διαφορετικό, νέο κόσμο με προκλήσεις και πρέπει να προσαρμοστούμε», λέει.

Ελεγχόμενη αύξηση των τιμών

Γι' αυτό δεν θέλουν να αυξήσουν τις τιμές στο μενού στο "faelt". Για το μενού αποφεύγονται σε μεγάλο βαθμό τα ψάρια και το κρέας και μαγειρεύει το 90% μόνο με λαχανικά. Ένα μενού με έντεκα πιάτα κοστίζει 126 ευρώ. Για να μπορέσει να κρατήσει τις τιμές χρειάζεται φαντασία, λέει. Από την άλλη πλευρά στο εστιατόριο με τα περισσότερα αστέρια Michelin στη Γερμανία, το "Reber's Pflug" στη Βάδη-Βυρτεμβέργη έπρεπε να αυξήσουν τις τιμές, λέει ένας συνάδελφός τους .Ένα μενού με έξι πιάτα κοστίζει τώρα 148 ευρώ.

Επίσης στους «Εφτά Νάνους» της Φρανκφούρτης αναγκάστηκαν να αυξήσουν τις τιμές, εξηγεί ο ιδιοκτήτης. 15 πιάτα κοστίζουν 159 ευρώ ενώ μέχρι πριν από δύο χρόνια κόστιζαν 129 ευρώ. «Δεδομένου ότι είχαμε πάντα πολύ υψηλής ποιότητας και βιώσιμα προϊόντα και τα αγοράζαμε από τις τοπικές αγορές, οι αυξήσεις των τιμών σε αυτό τον τομέα δεν είναι τόσο μεγάλες», εξηγεί ο Μάρκους Πάπε, σεφ του Meisenheimer Hof στο Μαϊζενχάιμ στη Ρηνανία-Παλατινάτο.

Ο υπολογισμός και η παρακολούθηση των τιμών είναι διαρκής.Ένα μενού γευσιγνωσίας οκτώ πιάτων κοστίζει 129 ευρώ, ενώ ένα χορτοφαγικό μενού έξι πιάτων κοστίζει 99 ευρώ. «Για να διατηρήσουμε τις τιμές σταθερές επανεξετάζουμε τα μεγέθη των μερίδων και κάνουμε προσαρμογές εδώ», εξηγεί ο Μάρκους Πάπε.

Η ένωση εστιατορίων Dehoga εκτιμά ότι τα βραβευμένα εστιατόρια θα δελεάσουν και με νέες προσφορές τους πελάτες τους. Οι καλοφαγάδες που διαθέτουν βεβαίως τα χρήματα δεν θα σταματήσουν να επισκέπτονται αυτά τα εστιατόρια. Εκτός αυτού, μετά από όλους αυτούς τους μήνες του εγκλεισμού λόγω πανδημίας, ο κόσμος χαίρεται να βγαίνει πάλι έξω και να απολαμβάνει καλό φαγητό. Στο επίπεδο των γκουρμέ εστιατορίων η πολυτέλειά είναι άμεσα συνυφασμένη με το προϊόν.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιρανός ΥΠΕΞ: Η Τεχεράνη θα δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά της με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων

Διεθνή / Ιράν: Ο όρος για να δεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά του

Απευθυνόμενος στη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, την αποκαλούμενη ομάδα Ε3, ο Ιρανός ΥΠΕΞ τονίζει: «Αν δεν αδράξουν αυτό το παράθυρο ευκαιρίας οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές»
LIFO NEWSROOM
Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

Διεθνή / Η «τελευταία προειδοποίηση» του Τραμπ στη Χαμάς να δεχθεί τη συμφωνία για τους ομήρους

«Προειδοποίησα τη Χαμάς για τις συνέπειες που θα έχει η άρνησή της, αυτή είναι η τελευταία προειδοποίηση, δεν θα υπάρξει άλλη» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τη συμφωνία περί ανταλλαγής ομήρων
LIFO NEWSROOM
Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

Διεθνή / Διακοπές ίντερνετ σε Μέση Ανατολή και Ασία μετά από κομμένα υποθαλάσσια καλώδια

​​​​​​​Microsoft και NetBlocks επιβεβαιώνουν βλάβες σε καλωδιακά συστήματα στην Ερυθρά Θάλασσα – Χώρες όπως η Ινδία, το Πακιστάν και τα ΗΑΕ επηρεάστηκαν με χαμηλές ταχύτητες και διακοπές.
LIFO NEWSROOM
Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Διεθνή / Κάρλο Ακούτις: Πώς γίνεται κάποιος άγιος – και πώς ο πρώτος millennial άγιος το κατάφερε

Ο 15χρονος Κάρολο Ακούτις, που πέθανε από λευχαιμία το 2006, αγιοκατατάχθηκε από τον Πάπα Λέοντα. Ακολουθώντας όλα τα στάδια της Καθολικής Εκκλησίας, έγινε ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials
LIFO NEWSROOM
Χάος στο Λονδίνο: 425 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ της Palestine Action – «Μας χτυπούσαν, μας έφτυναν» λέει η αστυνομία

Διεθνή / Χάος στο Λονδίνο: 425 συλλήψεις σε διαδήλωση υπέρ της Palestine Action – «Μας χτυπούσαν, μας έφτυναν» λέει η αστυνομία

Η αστυνομία καταγγέλλει βία και οι διαδηλωτές μιλούν για καταστολή - Το πρώτο κύμα συλλήψεων σημειώθηκε μόλις 12 λεπτά μετά την επίσημη έναρξη της πορείας
LIFO NEWSROOM
Φωτιά στο κυβερνητικό κτίριο στο Κίεβο: Ο μεγαλύτερος ρωσικός αεροπορικός βομβαρδισμός από την αρχή του πολέμου

Διεθνή / Φωτιά στο κυβερνητικό κτίριο στο Κίεβο: Ο μεγαλύτερος ρωσικός αεροπορικός βομβαρδισμός από την αρχή του πολέμου

Πέρα από την πρωτεύουσα, εκρήξεις συγκλόνισαν την κεντρική πόλη Κρεμεντσούκ, όπου σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος, καθώς και την Κριβίι Ριχ, στόχος χτυπημάτων σε υποδομές μεταφορών και πόλης
LIFO NEWSROOM
Ο «influencer του Θεού» γίνεται ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials

Διεθνή / Ο «influencer του Θεού» γίνεται ο πρώτος άγιος της γενιάς των millennials

Ο Ακούτις, που πέθανε από λευχαιμία σε ηλικία μόλις 15 ετών, είχε γίνει γνωστός για την αγάπη του στην τεχνολογία και ιδιαίτερα για τη δημιουργία ιστοσελίδων που κατέγραφαν «θαύματα» με σκοπό τη διάδοση της καθολικής διδασκαλία
LIFO NEWSROOM