Γκιουλέρ: Τέλη Απριλίου η συνάντηση στην Αθήνα για τα ΜΟΕ- «Δεν υπονομεύουμε τα εθνικά μας συμφέροντα»

Γκιουλέρ: Τέλη Απριλίου η συνάντηση στην Αθήνα για τα ΜΟΕ- «Δεν υπονομεύουμε τα εθνικά μας συμφέροντα» Facebook Twitter
φωτ.: Milliyet
0

Συνέντευξη για όλα τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν την Τουρκία έδωσε στην εφημερίδα Milliyet ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ.

Μεγάλο κομμάτι των δηλώσεων του Γιασάρ Γκιουλέρ κάλυψε το Νο1 ζήτημα του τομέα Άμυνας της Τουρκίας τις τελευταίες εβδομάδες που είναι το βόρειο Ιράκ, οι Κούρδοι του ΡΚΚ και οι πιθανές επιχειρήσεις εκκαθάρισης στην περιοχή. Ο Γκιουλέρ σχολίασε το θέμα της πιθανής συμμετοχής της Τουρκίας στην επιχείρηση ανάπτυξης του Ιράκ, σε επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων στον Καντίλι, στις οποίες τόνισε ότι «ΗΠΑ και Ρωσία δεν μπορούν να παρέμβουν» αλλά και στην Ελλάδα.

Γιασάρ Γκιουλέρ για θετική ατζέντα με Ελλάδα

«Όπως είναι γνωστό, βρισκόμαστε σε μια περίοδο που εστιάζουμε σε μια αμοιβαία θετική ατζέντα με την Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι η καθιέρωση μιας ειλικρινούς και εποικοδομητικής σχέσης με μια προσέγγιση προσανατολισμένη στη λύση θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών σε αυτήν την περίοδο που τονίζουμε τη σημασία της διατήρησης του θετικού διαλόγου μεταξύ των δύο μερών. Από αυτή την άποψη, αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στις συναντήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Θεωρούμε ότι οι συναντήσεις για τα ΜΟΕ είναι μια σημαντική ευκαιρία για τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών και ως εκ τούτου έχουν γίνει σχέδια για την επόμενη συνάντηση που θα γίνει στην Αθήνα στα τέλη Απριλίου», είπε ο Γκιουλέρ.

Συμπλήρωσε δε ότι «ως Τουρκία, κάνουμε τα βήματά μας σε αυτό το πλαίσιο και επαναλαμβάνουμε με κάθε ευκαιρία ότι συνεχίζουμε την αποφασιστικότητά μας να μην υπονομεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα».

Γιασάρ Γκιουλέρ για Eurofighter

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ αναφέρθηκε και στην επιθυμία της Τουρκία να ενισχυθεί με μαχητικά τύπου Eurofighter: «Οι προσπάθειές μας για αγορά αεροσκαφών Eurofighter συνεχίζονται. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήταν η σωστή προσέγγιση για τους συμμάχους μας να λάβουν αποφάσεις σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας και την κοινή προοπτική ασφάλειας. Οι Βρετανοί συνομιλητές μας δηλώνουν ότι εργάζονται για να πείσουν τη Γερμανία».

F-16, F-35, KAAN: Τι λέει ο Γιασάρ Γκιουλέρ

Αναφορικά με τα υπόλοιπα μαχητικά που ενδιαφέρουν την Τουρκία, ο Γιασάρ Γκιουλέρ είπε ότι «εργαζόμαστε για την επιστολή προσφοράς από τις ΗΠΑ σχετικά με το αίτημα για τα F-16. Θα κάνουμε ό,τι είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας. Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μας σχετικά με την παραγωγή και τον εκσυγχρονισμό των F-16 στην Τουρκία. Νομίζω ότι μπορούμε να πάρουμε πίσω τα χρήματα που πληρώσαμε για το F-35. Οι διαπραγματεύσεις για αυτό το θέμα συνεχίζονται. Πρέπει να επικεντρωθούμε στο KAAN σε αυτό το στάδιο».

Γιασάρ Γκιουλέρ για buffer zone στο Ιράκ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι η μάχη κατά της τρομοκρατίας αποτελεί εμπόδιο για την Τουρκία εδώ και 40 χρόνια, είπε: «Όλοι γνωρίζουν ότι η Τουρκία πρέπει να περάσει σε άλλη φάση». Για το λόγο αυτό, είπε:

  • Ο αγώνας μας δεν θα τελειώσει μέχρι να κλείσει η κλειδαριά ασφαλείας και να καθαριστεί το βόρειο Ιράκ από τρομοκράτες.
  • Όπως δήλωσε ο πρόεδρός μας, είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε έναν διάδρομο ασφαλείας βάθους 30-40 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων μας.
  • Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με καμία χώρα, δεν έχουμε συμφέρον για τη γη καμιάς χώρας.
  • Γιατί 30-40 χιλιόμετρα βάθος; Γιατί αυτή είναι η απόσταση όπου οι τρομοκράτες μπορούν να εγκατασταθούν και να αποτελέσουν απειλή για τη χώρα μας με τους πόρους που διαθέτουν. Εάν κρατήσουμε τους τρομοκράτες τουλάχιστον 30-40 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορά μας, τόσο το έθνος μας όσο και τα σύνορά μας θα είναι ασφαλή.
  • Αυτό το καλοκαίρι, θα ολοκληρώσουμε τον κύκλο που θα εξασφαλίσει τα σύνορά μας στο Ιράκ και θα εξαλείψει το ζήτημα της τρομοκρατίας από το να αποτελεί πρόβλημα.
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Τζορτζ: Η απρόσμενη βασιλική εμφάνιση που μαρτυρά πως ακολουθεί τα βήματα του πατέρα του

Διεθνή / Πρίγκιπας Τζορτζ: Η απρόσμενη βασιλική εμφάνιση που μαρτυρά πως ακολουθεί τα βήματα του πατέρα του

Ο πρίγκιπας Τζορτζ έκανε μια απρόσμενη εμφάνιση στην ίδια ηλικία που ο πρίγκιπας και μελλοντικός βασιλιάς της Βρετανίας Ουίλιαμ, άρχισε να δίνει το παρών σε τέτοιες εκδηλώσεις
LIFO NEWSROOM
Ρωσία: Η απουσία του Λαβρόφ πυροδοτεί φήμες ότι έχει χάσει την εύνοια του Πούτιν

Διεθνή / Ρωσία: Η απουσία του Λαβρόφ πυροδοτεί φήμες ότι έχει χάσει την εύνοια του Πούτιν

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δεν παρευρέθηκε σε σημαντική συνάντηση στο Κρεμλίνο και δεν αποτελεί μέρος της ρωσικής αντιπροσωπείας στη Σύνοδο των G20, γεγονός που εγείρει εικασίες
LIFO NEWSROOM
Ιστορική αλλά διακριτική επίσκεψη αλ Σάρα στον Λευκό Οίκο: «Ο Τραμπ θέλει να δείξει πως δεν είναι πλέον τρομοκράτης»

Διεθνή / Ιστορική αλλά διακριτική η επίσκεψη αλ Σαράα στον Λευκό Οίκο: «Ο Τραμπ θέλει να δείξει πως δεν είναι πλέον τρομοκράτης»

Οι ΗΠΑ «επιτρέπουν στη Συρία να ξαναρχίσει τις δραστηριότητες της πρεσβείας της στην Ουάσιγκτον προκειμένου να ενισχυθεί ο συντονισμός ως προς τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας»
LIFO NEWSROOM
Ryanair: Μόνο ψηφιακές κάρτες επιβίβασης θα δέχεται η εταιρεία από τις 12 Νοεμβρίου - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Διεθνή / Ryanair: Μόνο ψηφιακές κάρτες επιβίβασης θα δέχεται η εταιρεία από τις 12 Νοεμβρίου - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η απόφαση έχει προκαλέσει αγωνία σχετικά με τους ηλικιωμένους επιβάτες, οι οποίοι ενδέχεται να μην διαθέτουν ή να μην είναι σε θέση να χειρίζονται ένα smartphone
LIFO NEWSROOM