Συζητήσεις ΗΠΑ- Τουρκίας: «Μας χρωστάτε F-35», επιμένει ο Φιντάν

Συζητήσεις ΗΠΑ- Τουρκίας: «Μας χρωστάτε F-35», επιμένει ο Φιντάν Facebook Twitter
φωτ.: Twitter
0

Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν εκτενείς συνομιλίες για τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Γάζα και διάφορα διμερή ζητήματα κατά τη διάρκεια συναντήσεων στην Ουάσιγκτον, δήλωσε αργά την Παρασκευή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

ΗΠΑ και Τουρκία ξεκίνησαν τις συναντήσεις, που ονομάστηκαν Στρατηγικός Μηχανισμός, την Πέμπτη για να συζητήσουν τις προσπάθειες να προχωρήσουν πέρα ​​από τις βαθιές διαφωνίες πολιτικής και να βελτιώσουν τη συνεργασία σε άλλους τομείς.

Οι δεσμοί μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια εν μέσω αυξανόμενων διαφωνιών για μια σειρά ζητημάτων, αν και οι σχέσεις από τότε έχουν αποκτήσει δυναμική μετά την έγκριση από την Άγκυρα της προσπάθειας της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Φιντάν είπε ότι η Τουρκία διατήρησε τη θέση της για τη Συρία και για τα F-35, λέγοντας ότι στην Άγκυρα χρωστούν αεροσκάφη για την πληρωμή και τη δουλειά που έκανε ως κατασκευαστής. Είπε ότι η Τουρκία είναι ανοιχτή να συζητήσει το θέμα, αλλά η Ουάσιγκτον πρέπει να είναι «ανοιχτή».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν είπε ότι αξιωματούχοι από τις χώρες πραγματοποίησαν αρκετούς γύρους συζητήσεων για θέματα όπως η Συρία, η Ουκρανία, η Γάζα, η συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, η ενέργεια και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Αυτή τη στιγμή, ειδικά δεδομένου του σημείου στο οποίο έχουμε φτάσει, με μια ανανεωμένη ψυχολογία, μια πιο θετική ατζέντα, έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε την πορεία μας γυρίζοντας μια νέα σελίδα», είπε σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης στην Ουάσιγκτον. «Κατά τη διαχείριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε τώρα, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε επίσης το κοινό δυναμικό που μπορούν να δημιουργήσουν τα δύο έθνη και τις ευκαιρίες που μπορούν να φέρουν», είπε.

 

Ο Φιντάν είπε ότι επανέλαβε την άποψη της Τουρκίας ότι απαιτείται άμεση και διαρκής κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τόνισε την ανάγκη οι χώρες να κάνουν περισσότερα για να ανακουφίσουν την ανθρωπιστική καταστροφή και να ανοίξουν το δρόμο για μια λύση δύο κρατών.

Συζήτησε επίσης τρόπους για τον τερματισμό της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία με τον Αμερικανό ομόλογό του Antony Blinken και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Jake Sullivan, επαναλαμβάνοντας ότι η Άγκυρα πίστευε ότι είναι καιρός να συζητηθούν οι δρόμοι για το τέλος του πολέμου, αλλά ότι η Τουρκία δεν είδε αυτή την προθυμία από το Κίεβο και τη Μόσχα. .

«Χρειαζόμαστε μια βάση για να μιλήσουμε, για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος και έναν διάλογο για να αποτρέψουμε χειρότερες κρίσεις, και το ζητάμε», είπε ο Φιντάν.

Με πληροφορίες Reuters

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Παρά τις δημόσιες αναφορές του Αμερικανού προέδρου ότι «έσωσε την κατάσταση», η κόντρα φαίνεται να έχει ψυχράνει τις σχέσεις Ουάσιγκτον–Νέου Δελχί, οι οποίες ήταν στενές τα τελευταία χρόνια
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Στη χρηματοδότηση εντάσσονται και οι λεγόμενοι «Δίκαιοι των Εθνών», δηλαδή άνθρωποι που, χωρίς να είναι Εβραίοι, ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35 € πριν τη ρύθμιση

Διεθνή / Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35€ πριν τη ρύθμιση

Η αλλαγή αποτελεί «μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στη σεξουαλική υγεία από τη δεκαετία του '60» σύμφωνα με την Dr Sue Mann, εθνική διευθύντρια γυναικείας υγείας του NHS
LIFO NEWSROOM
Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνησή του φαινομένου

Διεθνή / Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνηση του φαινομένου

Ο τυφώνας Μελίσα πλήττει την Κούβα με ανέμους έως 193 χλμ/ώρα, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές - Zωντανά η πορεία του φαινομένου και οι τελευταίες εξελίξεις για Τζαμάικα και Μπαχάμες
LIFO NEWSROOM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ

Διεθνή / Τουρκία: Κατέρρευσε επταώροφο κτήριο - Οικογένεια με τρία παιδιά εγκλωβισμένη στα συντρίμμια

Έχουν αναπτυχθεί 147 μέλη ομάδων έρευνας και διάσωσης στο σημείο. Η περιοχή γύρω από το κατεστραμμένο κτήριο έχει περικυκλωθεί, ενώ τα κοντινά κτήρια εκκενώθηκαν για λόγους ασφαλείας
LIFO NEWSROOM
Εκλογές στην Ολλανδία: Νίκη Βίλντερς προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις - Αποκλείουν συνεργασία τα μεγάλα κόμματα

Διεθνή / Εκλογές στην Ολλανδία: Νίκη Βίλντερς προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις - Αποκλείουν συνεργασία τα μεγάλα κόμματα

Οι εκλογές στην Ολλανδία ξεκινούν με τις δημοσκοπήσεις να ευνοούν το ακροδεξιό κόμμα του Βίλντερς, αλλά τα μεγάλα κόμματα αποκλείουν συνεργασία μαζί του, οδηγώντας τη χώρα σε πιθανή μακρά διαπραγμάτευση για κυβέρνηση συνεργασίας
LIFO NEWSROOM
Μπατακλάν: Ο σκηνοθέτης της σειράς για την τρομοκρατική επίθεση απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί ασέβειας

Διεθνή / Μπατακλάν: Ο σκηνοθέτης της σειράς για την τρομοκρατική επίθεση απορρίπτει ισχυρισμούς περί ασέβειας

Η σειρά «Des Vivants» κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα, εν όψει της 10ης επετείου της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μπατακλάν, που άφησε πίσω 130 νεκρούς και πάνω από 490 τραυματίες
LIFO NEWSROOM
Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Επιστολές Αυστραλών στρατιωτών βρέθηκαν κλεισμένες σε μπουκάλι έναν αιώνα μετά

Διεθνή / Α' Παγκόσμιος Πόλεμος: Επιστολές Αυστραλών στρατιωτών βρέθηκαν κλεισμένες σε μπουκάλι έναν αιώνα μετά

Μέσα στο διαυγές, χοντρό γυαλί υπήρχαν ευδιάκριτες επιστολές, γραμμένες με μολύβι από τους στρατιώτες Μάλκολμ Νέβιλ (27) και Γουίλιαμ Χάρλεϊ (37), με ημερομηνία 15 Αυγούστου 1916
LIFO NEWSROOM