Γκεμπρεγεσούς (ΠΟΥ): «Θέλω να στείλω χρήματα στην οικογένειά μου στην Αιθιοπία αλλά δεν μπορώ»

Γκεμπρεγεσούς (ΠΟΥ): «Θέλω να στείλω χρήματα στην οικογένειά μου στην Αιθιοπία αλλά δεν μπορώ» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Τέντρος Γκεμπρεγεσούς, αποκάλυψε ότι δεν είναι σε θέση να στείλει χρήματα στους «πεινασμένους» συγγενείς του στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο περιοχή Τιγκράι της Αιθιοπίας.

«Έχω πολλούς συγγενείς εκεί. Θέλω να τους στείλω χρήματα. Δεν μπορώ όμως», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

«Δεν ξέρω καν ποιος είναι νεκρός και ποιος ζωντανός», συνέχισε.

Από την έναρξη του πολέμου το 2020, η περιοχή έχει αποκοπεί από τον έξω κόσμο, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ή τηλεφωνικές επικοινωνίες ενώ δεν είναι διαθέσιμες ούτε διαδικτυακές ή τραπεζικές υπηρεσίες.

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας έχει κατηγορηθεί ότι επέβαλε αποκλεισμό της βοήθειας στην περιοχή.

Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν πεθάνει και εκατομμύρια χρειάζονται επειγόντως επισιτιστική βοήθεια. Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού λέει ότι σχεδόν ο μισός πληθυσμός των 5,5 εκατομμυρίων στην περιοχή του Τιγκράι έχει «σοβαρή» ανάγκη τροφής.

Οι μάχες ξανάρχισαν αυτή την εβδομάδα μετά από μήνες ηρεμίας, αφού συμφωνήθηκε εκεχειρία τον Μάρτιο μεταξύ των δυνάμεων του Τιγκράι και της κυβέρνησης της Αιθιοπίας για να επιτραπεί η παροχή βοήθειας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο γ.γ του ΠΟΥ, πρώην υπουργός Υγείας της Αιθιοπίας, μιλάει για τον πόλεμο. Την Τετάρτη είπε ότι η κατάσταση ήταν χειρότερη από αυτήν στην Ουκρανία.

«Μπορώ να σας πω ότι η ανθρωπιστική κρίση στο Τιγκράι είναι μεγαλύτερη από την Ουκρανία, χωρίς καμία υπερβολή. Και το είπα πριν από πολλούς μήνες, ίσως ο λόγος να είναι το χρώμα του δέρματος των ανθρώπων στο Τιγκράι» σημείωσε.

Το 2020 αρνήθηκε τις κατηγορίες ενός Αιθίοπα στρατηγού ότι είχε βοηθήσει στην προμήθεια όπλων για τους αντάρτες. «Υπήρξαν αναφορές που υποδηλώνουν ότι παίρνω θέση σε αυτήν την κατάσταση. Αυτό δεν είναι αλήθεια», έγραψε τότε στο Twitter.

Ο οικονομολόγος και ερευνητής Abroad-Kibrom Abay επίσης είπε ότι η αποστολή χρημάτων στο Τιγκράι ήταν εξαιρετικά δύσκολη και δαπανηρή.

«Το γεγονός ότι δεν μπορώ να βοηθήσω τους πεινασμένους γονείς μου, οι οποίοι βασίζονταν σε δικά μου εμβάσματα, είναι εξαιρετικά οδυνηρό», είπε.

Οι μάχες φέρεται να συνεχίζονται σήμερα, με τις δυνάμεις των Τιγκράι να λένε ότι η κυβέρνηση είχε πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές στην πρωτεύουσα της περιοχής, Mekelle.

Η τηλεόραση που συνδέεται με τις δυνάμεις της περιοχής του Τιγκράι έδειξε εικόνες ενός κατεστραμμένου κτιρίου και είπε ότι σκοτώθηκαν άμαχοι στις επιδρομές, αλλά δεν υπήρξε κανένα σχόλιο της κυβέρνησης και οι αναφορές δεν μπορούν να επαληθευτούν από ανεξάρτητο μέσο.

Ο πόλεμος στο Τιγκράι ξέσπασε στη βορειότερη περιοχή της Αιθιοπίας τον Νοέμβριο του 2020 και αργότερα εξαπλώθηκε νότια στις περιοχές Amhara και Afar.

Χιλιάδες σκοτώθηκαν, πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και περίπου 700.000 άνθρωποι έμειναν να ζουν σε «συνθήκες λιμού», δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Ο Τραμπ ανακοίνωσε αποκλεισμό στα Στενά του Ορμούζ μετά το ναυάγιο συνομιλιών με το Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα ξεκινήσει άμεσα διαδικασία αποκλεισμού κάθε πλοίου που επιχειρεί να εισέλθει ή να εξέλθει από τα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΧΑΡΗ

Διεθνή / Τραμπ: «Θα δώσω χάρη σε όλους» – Σενάρια για μαζικές απονομές στο τέλος της θητείας

O Τραμπ έχει ήδη δώσει χάρη ή ελαφρύνσεις ποινών σε περίπου 1.500 συμμετέχοντες στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, ακόμη και σε άτομα που κατηγορήθηκαν για επιθέσεις κατά αστυνομικών
THE LIFO TEAM
ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Πώς ζει χωρίς μισθό – Από πού προέρχεται η εκατομμυρίων περιουσία του

Ως επικεφαλής της βρετανικής μοναρχίας συγκαταλέγεται στους πλουσιότερους ανθρώπους της Βρετανίας, με την περιουσία του να εκτιμάται περίπου στα 860 εκατομμύρια δολάρια
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΡΜΠΑΝ ΜΑΓΙΑΡ

Διεθνή / Κρίσιμες εκλογές στην Ουγγαρία: Όρμπαν vs Μαγιάρ - Τέλος εποχής ή 5η θητεία για τον σύμμαχο του Τραμπ;

Οι Ούγγροι άρχισαν σήμερα να ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές οι οποίες μπορεί να τερματίσουν την επί 16 χρόνια διακυβέρνηση της Ουγγαρίας από τον Βίκτορ Όρμπαν ή να τον διατηρήσουν για μια πέμπτη θητεία στην εξουσία
THE LIFO TEAM