Τη χαρά και την ικανοποίησή του για την αποφυλάκιση και τον επαναπατρισμό των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι κρατούνταν επί 5,5 μήνες στις φυλακές Αδριανούπολης, εκφράζει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

 

Σε επιστολή του, ως επίτιμος δημότης Ορεστιάδας προς τον δήμαρχο της πόλης Βασίλη Μαυρίδη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στέκεται στην υποστήριξή του για της επιστροφή των δύο στρατιωτικών.

 

Υπενθυμίζει παράλληλα πως στη Σύνοδο Ε.Ε.-Τουρκίας στη Βάρνα, είχε τονίσει πως «η Τουρκία δεν έχει να φοβάται τίποτα από τους Ευρωπαίους γείτονές της. Τουναντίον, έχει μόνο να κερδίσει από μια σταθερή στρατηγική σχέση με την Ε.Ε. και τις συνθήκες καλής γειτονίας στην περιοχή».

 

Αναφερόμενος στην Ορεστιάδα, τονίζει πως βρίσκεται «στα ακροδάκτυλα της ελληνικής επικράτειας και των ευρωπαϊκών μας συνόρων, σε εγγύτητα αναπνοής με την Τουρκία». Εκφράζει, δε, την ελπίδα η πόλη να παραμείνει «γέφυρα και φάρος φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών αλλά και της ένωσής μας με την Τουρκία».

 

Απαντώντας στην επιστολή, ο δήμαρχος Ορεστιάδας ευχαριστεί τον κ. Γιούνκερ για το ενδιαφέρον και «για τη σαφή θέση που έχει πάρει υπέρ της χώρας μας σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα».

 

Παράλληλα, συγχαίρει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «για τους λεπτούς και αριστοτεχνικούς χειρισμούς σας, που οδήγησαν στο ευτυχές αποτέλεσμα (...) είναι γενικά αποδεκτό ότι η συμβολή σας υπήρξε καίρια και καθοριστική», τονίζει.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ