Γιουνκέρ: Η προσφορά στο προσφυγικό κριτήριο για την κατανομή κονδυλίων της ΕΕ

Γιουνκέρ: Η προσφορά στο προσφυγικό κριτήριο για την κατανομή κονδυλίων της ΕΕ Facebook Twitter
EPA/STEPHANIE LECOCQ
0

«Εκείνες οι χώρες οι οποίες προσέφεραν πολλά στην κρίση του προσφυγικού, η Ελλάδα, η Ιταλία και ιδιαίτερα η Γερμανία, έχουν κερδίσει την αναγνώριση των άλλων. Η κατανομή των κονδυλίων της Ε.Ε. στο μέλλον θα υπόκειται σε νέα κριτήρια», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

«Δεν συμφωνούν όλοι σε αυτό, αλλά αυτή τη σύγκρουση είμαι διατεθειμένος να την αντιμετωπίσω», ανέφερε ο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο «Δίκτυο των Συντακτών της Γερμανίας» (Redaktionsnetzwerk Deutschland / RND), όπως μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa.

Η πρόταση αυτή πρωτοπαρουσιάστηκε την Τρίτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τον σχεδιασμό των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων για το διάστημα 2021-2027 και θα είναι η πρώτη φορά κατά την οποία η μετανάστευση θα παίξει κάποιο ρόλο στην κατανομή των κονδυλίων, σύμφωνα με το dpa.

Σύμφωνα με αυτήν την πρόταση, για κάθε πολίτη εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που έφτασε σε χώρα μέλος της μεταξύ 2013 και 2016, θα εισρέουν 2.800 ευρώ. Αυτό δεν θα ισχύει για όσους έχουν εγκαταλείψει τη χώρα υποδοχής. Για τη Γερμανία το ποσό αυτό ανέρχεται συνολικά σε περίπου 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Δεν έχουμε προχωρήσει τόσο πολύ», δήλωσε εν τούτοις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ προσπαθώντας να ρίξει τους τόνους αναφορικά με την είδηση που δημοσιεύτηκε και στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Η πρόταση έχει ακόμα πολύ δρόμο μέχρι να εφαρμοστεί και να γίνει πραγματικότητα. Θα πρέπει να υιοθετηθεί από τα κράτη-μέλη και το Ευρωκοινοβούλιο. Πώς όμως ειδικά η Γερμανία θα είναι εκείνη που θα πάρει τόσα πολλά χρήματα και πώς θα συναινέσουν ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, παραμένει προς το παρόν ένα μυστήριο», σημειώνει η Deutsche Welle (DW).

Τον προηγούμενο Φεβρουάριο, γράφει η DW, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είχε ζητήσει περικοπές στα ευρωπαϊκά κονδύλια για χώρες οι οποίες δεν συνεργάζονται στο προσφυγικό, ωστόσο η πρότασή της δεν έγινε δεκτή. Η ιδέα να επιβραβεύονται οι χώρες, οι οποίες επιβαρύνονται από το προσφυγικό, φαίνεται τελικά να βρήκε ευήκοον ους στις Βρυξέλλες.

«Για τη Γερμανία το θέμα δεν ήταν να τιμωρήσει τις άλλες χώρες που δεν θέλουν να συνεργαστούν στο προσφυγικό. Η τιμωρία δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος όταν θέλει κανείς να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ των 27 κρατών-μελών», δήλωσε σχετικά ο Ζάιμπερτ.

«Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μεταξύ 2013 και 2017 έφθασαν περίπου 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ε.Ε. και περισσότερο από ένα εκατομμύριο κατευθύνθηκαν προς την Γερμανία. Υπολογίζεται ότι μεταξύ 2021 και 2027 η Γερμανία θα μπορούσε να λάβει γύρω στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ», αναφέρει η DW.

Ο Φρίντγιοφ Σμιτ, βουλευτής των Πρασίνων, δήλωσε σχετικά με το θέμα στην DW πως «εάν η Ε.Ε. συμπεριλάβει τους πρόσφυγες στα διαρθρωτικά ταμεία θα ήταν απολύτως λογικό. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν απαλλάσσει όλα τα κράτη-μέλη να αναλάβουν τις ευθύνες τους δεσμευτικά σχετικά με την κατανομή των προσφύγων».

Πηγή: dpa, DW

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πάπας ετοιμάζει την πρώτη μεγάλη εγκύκλιο για την AI και τη βλέπει ως νέα Βιομηχανική Επανάσταση

Διεθνή / Ο Πάπας ετοιμάζει την πρώτη μεγάλη εγκύκλιο για την AI και τη βλέπει ως τη νέα Βιομηχανική Επανάσταση

Στην πρώτη μεγάλη εγκύκλιο της παποσύνης του, ο Λέων ΙΔ΄ βάζει την τεχνητή νοημοσύνη δίπλα στη Βιομηχανική Επανάσταση, ανοίγοντας τη συζήτηση για την εργασία, τον πόλεμο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΝΟΠΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Ένοπλη επίθεση στην Τουρκία: Στους έξι οι νεκροί - Αγνοείται ο δράστης

Το κρατικό πρακτορείο Anadolu και η εφημερίδα Sabah ανέφεραν ότι οι Αρχές αναζητούν έναν 37χρονο άνδρα, ο οποίος φέρεται αρχικά να δολοφόνησε την πρώην σύζυγό του και στη συνέχεια να εξαπέλυσε την αιματηρή επίθεση
THE LIFO TEAM