Γιούνκερ: Απολύτως πραγματικός ο κίνδυνος για Brexit χωρίς συμφωνία

Γιούνκερ: Απολύτως πραγματικός ο κίνδυνος για Brexit χωρίς συμφωνία Facebook Twitter
0

Ο κίνδυνος αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία «παραμένει πολύ πραγματικός», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σήμερα, έξι εβδομάδες πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία του Brexit.

Αυτή η απότομη ρήξη των οικονομικών δεσμών, η οποία θα τερματίσει τέσσερις δεκαετίες συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ, «ίσως να είναι επιλογή της Βρετανίας, όμως δεν ήταν ποτέ της ΕΕ», τόνισε ο Γιούνκερ μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, δύο ημέρες μετά την άκαρπη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στο Λουξεμβούργο.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε ότι ο Τζόνσον του είπε τη Δευτέρα ότι το Λονδίνο εξακολουθεί να επιθυμεί μια συμφωνία, όμως σκοπεύει να αποχωρήσει από την ΕΕ με ή χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Ευρωβουλευτές υπέρ του Brexit χειροκρότησαν και ζητωκραύγασαν τότε μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Έχει μείνει πολύ λίγος χρόνος (...) Ο κίνδυνος της μη συμφωνίας είναι πολύ πραγματικός», υπογράμμισε ο Γιούνκερ, επαναλαμβάνοντας ότι το Λονδίνο πρέπει να παρουσιάσει ρεαλιστικές προτάσεις για την αντικατάσταση του backstop για τα ιρλανδικά σύνορα.

«Δεν είμαι συναισθηματικά δεμένος με το backstop», επισήμανε ο πρόεδρος της Κομισιόν. «Ζήτησα από τον πρωθυπουργό να παρουσιάσει εναλλακτικές γραπτώς», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας το backstop δίκτυ ασφαλείας προκειμένου να μην υπάρξει μία χωρισμένη Ιρλανδία μετά το Brexit.

Την απαισιοδοξία του Γιούνκερ φάνηκε να συμμερίζεται η Φινλανδή υπουργός αρμόδια για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Τίτι Τουπουράινεν, η οποία επίσης απευθύνθηκε στους ευρωβουλευτές, και δήλωσε ότι «ένα Brexit χωρίς συμφωνία είναι ένα πολύ πιθανό αποτέλεσμα». Η Φινλανδία έχει αυτό το εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

«Ηλίθιο Brexit»

Ωστόσο πολλοί ευρωβουλευτές προειδοποίησαν κατά ενός Brexit χωρίς συμφωνία, τόσο για να αποφευχθεί το οικονομικό σοκ όσο και επειδή δεν θέλουν να δουν τη Βρετανία να εγκαταλείπει τις υποχρεώσεις της αναφορικά με τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά πρότυπα και να γίνεται ένας αντίπαλος με χαμηλή φορολόγηση και λιγότερους ρυθμιστικούς κανόνες.

«Δεν θα δεχθούμε μια Σιγκαπούρη στη Βόρεια Θάλασσα», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φερχόφστατ, φιλελεύθερος ευρωβουλευτής και μέλος της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit.

Στη διάρκεια μιας συχνά τεταμένης συζήτησης για την επερχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, αρκετοί ευρωβουλευτές επιτέθηκαν εναντίον των ιδιαίτερα θορυβωδών Βρετανών, ευρωσκεπτικιστών συναδέλφων τους που βρίσκονταν στην αίθουσα.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, χαρακτήρισε το Brexit «ηλίθιο», ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο Φερχόφστατ επέκριναν τα σχέδια του Λονδίνου για ενισχυμένη κυριαρχία τη στιγμή που ο Τζόνσον αναστέλλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου στο Γουέστμινστερ.

«Οι υπέρμαχοι του Brexit ισχυρίζονταν ότι το Γουέστμινστερ θα ανακτούσε τον έλεγχο, όμως τώρα το έκλεισαν», σχολίασε ειρωνικά ο Βέμπερ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται να υιοθετήσει αργότερα σήμερα απόφαση με την οποία θα ζητεί να δοθεί στη Βρετανία άλλη μία παράταση στην ημερομηνία του Brexit, ώστε το Λονδίνο να έχει περισσότερο χρόνο να διαπραγματευτεί τους όρους αποχώρησης.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν αν θα δώσουν νέα παράταση στη Βρετανία στη διάρκεια της διήμερης συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 17 και 18 Οκτωβρίου.

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επικεφαλής διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε να μην υποεκτιμώνται οι επιπτώσεις ενός Brexit χωρίς συμφωνία και δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν θα λύσει πολλά από τα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία, τα ιρλανδικά σύνορα και τις υποχρεώσεις της Βρετανίας αναφορικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

«Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει χωρίς μια συμφωνία, θέλω να σας θυμίσω ότι όλα αυτά τα ερωτήματα δεν θα εξαφανιστούν έτσι απλά...Περίπου τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, δεν πρέπει να προσποιούμαστε ότι διαπραγματευόμαστε».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΓΕΦΥΡΑ ΒΑΛΤΙΜΟΡΗ

Διεθνή / Βαλτιμόρη: Διώξεις στην εταιρεία του πλοίου για την κατάρρευση της γέφυρας

Οι εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι η εταιρεία απέκρυψε κρίσιμες πληροφορίες από τους ερευνητές και δεν ενημέρωσε επαρκώς την αμερικανική ακτοφυλακή για τεχνικά προβλήματα και κινδύνους ασφαλείας στο πλοίο
THE LIFO TEAM
ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ο ανώτατος ηγέτης του είναι άφαντος, τη στιγμή που οι διαπραγματευτές τον χρειάζονται περισσότερο

Η απουσία του σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ επηρεάζει τις εσωτερικές ισορροπίες στην Τεχεράνη, καθώς η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία εμφανίζεται διχασμένη ως προς τη στάση στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΑΡΜΕΝΙΑ ΝΙΚΟΛ ΠΑΣΙΝΙΑΝ ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

Διεθνή / Ο Νικόλ Πασινιάν δήλωσε πως το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν ανήκε στην Αρμενία

Σε μια απρόσμενη παραδοχή, ο Αρμένιος πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν αποτελούσε έδαφος της Αρμενίας και ότι η προσπάθεια για την κατάκτησή του ήταν «ένα μοιραίο λάθος»
THE LIFO TEAM
Μπορείς να παραγγείλεις Diet Coke ή να βομβαρδίσεις το Ιράν: το νέο αντι-Trump arcade στο National Mall

Διεθνή / Να παραγγείλεις αναψυκτικό ή να βομβαρδίσεις το Ιράν; Το νέο αντι-Tραμπ παιχνίδι στην Ουάσινγκτον

Η Secret Handshake, η ανώνυμη ομάδα πίσω από τα σατιρικά γλυπτά του Τραμπ με τον Τζέφρι Έπσταϊν, επέστρεψε στο National Mall με ένα κανονικό arcade παιχνίδι για τον πόλεμο με το Ιράν. Το Operation Epic Furious σατιρίζει μια κυβέρνηση που, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, παρουσιάζει τη στρατιωτική βία σαν πολεμικό trailer από το Call of Duty.
THE LIFO TEAM