Γιοχάνες Χαν: H ΕΕ πιθανώς να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις με την Τουρκία

Γιοχάνες Χαν: H ΕΕ πιθανώς να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις με την Τουρκία Facebook Twitter
0

Ο ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, δήλωσε σήμερα πως είναι απαραίτητη «μια ενδελεχής αξιολόγηση των σχέσεων» μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, και ενδεχομένως ο «επαναπροσδιορισμός» τους, μετά το αποτέλεσμα του τουρκικού δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου.


«Είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνουμε μια συζήτηση επί της ουσίας για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας», δήλωσε ο Χαν σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Η παρούσα κατάσταση δεν είναι βιώσιμη, ούτε για την Τουρκία, ούτε για εμάς», πρόσθεσε ο ευρωπαίος επίτροπος. «Έφτασε η ώρα για μια αναλυτική αξιολόγηση των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας και ίσως έναν επαναπροσδιορισμό» τους, είπε χαρακτηριστικά.


Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της Ένωσης θα συναντηθούν στη Μάλτα την Παρασκευή, για να συζητήσουν τις σχέσεις της ΕΕ με την Άγκυρα, έπειτα από το τουρκικό δημοψήφισμα και την επικράτηση του «Ναι» στην συνταγματική αναθεώρηση που διευρύνει τις εξουσίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


«Όλες οι επιλογές είναι πιθανές, ανάμεσα σε αυτές και η συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά για να συμβεί αυτό, η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει τα κριτήρια», που τίθενται σε όλες τις υποψήφιες προ ένταξη χώρες, επέμεινε ο Χαν, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος τάσσεται υπέρ αυτού του σεναρίου.


Όμως οι 28 μπορεί να επιλέξουν «μια νέα μορφή συνεργασίας», επισήμανε ο ευρωπαίος επίτροπος, αναφερόμενος στη διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης, μια εναλλακτική πρόταση που παρουσίασε η Κομισιόν στα τέλη του 2016, η οποία θα μπορούσε να αντικαταστήσει την ενταξιακή διαδικασία και την επίτευξη μιας συμφωνίας σύνδεσης με την Τουρκία.


Τον Δεκέμβριο, η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανακοίνωσε πως η Ένωση δεν προτίθεται να ανοίξει νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία υπό τις «τρέχουσες περιστάσεις».


Την Κυριακή ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU), επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Μπούντεσταγκ, δήλωσε πως η υποκρισία ότι η Τουρκία μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ αποτρέπει την Ευρώπη να σφυρηλατήσει μια νέα, πιο ρεαλιστική σχέση με την Άγκυρα. Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε επίσης την περασμένη εβδομάδα πως η Τουρκία μετά το δημοψήφισμα δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει θανατική ποινή

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και θανατική ποινή

Οι δύο κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού περιλαμβάνουν έναν επιβαρυντικό παράγοντα, που σημαίνει ότι αν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί η αυστηρότερη δυνατή ποινή
THE LIFO TEAM
Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Διεθνή / Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Ο πρόεδρος Μάρκος «απορρίπτει κατηγορηματικά την περιγραφή των Φιλιππινών ως κέντρου εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους», μετά τη σύνδεση της χώρας με την τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ
THE LIFO TEAM
Ρόμαν Αμπράμοβιτς: 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea θα μεταφερθούν σε ταμείο για την Ουκρανία

Διεθνή / Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταφέρει 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea σε ταμείο για την Ουκρανία

Ο Στάρμερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα του Ρώσου ολιγάρχη
THE LIFO TEAM
Νότια Αφρική DJ Δολοφονία

Διεθνή / Δολοφονήθηκε γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός και DJ στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ

Yλικό από κάμερες ασφαλείας φέρεται να καταγράφει έναν άνδρα με ράστα, ντυμένο με στολή που έμοιαζε με στολή εταιρείας ασφαλείας, να πυροβολεί το θύμα πριν τραπεί σε φυγή
THE LIFO TEAM
Λούβρο: Κλειστό και σήμερα το μουσείο - Παρατείνεται η απεργία των εργαζομένων

Διεθνή / Λούβρο: Κλειστό «εν μέρει» το μουσείο παρά την παράταση της απεργίας των εργαζομένων

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάνουν λόγο για μια ολοένα και μεγαλύτερη λίστα προβλημάτων, που περιλαμβάνει χρόνια υποστελέχωση, φθορές στις υποδομές, επιδείνωση των συνθηκών εργασίας
THE LIFO TEAM