Γιατί ξεχνάμε βιβλία που έχουμε διαβάσει;- Ένας ειδικός απαντά

Γιατί ξεχνάμε βιβλία που έχουμε διαβάσει;- Ένας ειδικός απαντά Facebook Twitter
0

Λογικά, έχει συμβεί στους περισσότερους. Έχουν διαβάσει ένα βιβλίο, αλλά δεν θυμούνται την πλοκή. Ή τους προτείνουν να παρακολουθήσουν μια τηλεοπτική σειρά και στην πορεία ότι την έχουν ξαναδεί. 

Σε μια εποχή μαζικού περιεχομένου- «κατανάλωση» βιβλίων, σειρών και ταινιών- μήπως αυτό το χάος επηρεάζει την ικανότητά μας να τα θυμόμαστε; Ρεπόρτερ του Guardian απευθύνθηκε στον δρ. Σον Κανγκ, ψυχολόγο που ειδικεύεται στη μνήμη, για να πάρει μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα. 

«Μία από τις κυρίαρχες θεωρίες για το γιατί ξεχνάμε είναι οι παρεμβολές», είπε αρχικά ο ψυχολόγος. Αν για παράδειγμα κάποιος έχει διαβάσει πολλά βιβλία, όταν προσπαθεί να ανακαλέσει στη μνήμη του ένα συγκεκριμένο «όλες οι πληροφορίες από τα άλλα βιβλία παρεμβάλλονται», συμπλήρωσε. 

Τι ισχύει όμως για εκείνους που δεν μπορούν να θυμηθούν μια διαδρομή που κάνουν συχνά; Με τον καιρό μαθαίνουμε. Αλλά όταν κάποιος βασίζεται στο GPS, αυτό είναι κάτι διαφορετικό, ανέφερε ο Κανγκ. Χωρίς αυτή τη βοήθεια, θα έπρεπε κανείς να χαρτογραφήσει εκ των προτέρων τη διαδρομή του και θα έδινε μεγαλύτερη προσοχή σε κάθε στροφή. Και αυτό βοηθά στο να μάθει τη διαδρομή. 

«Υπάρχει ένας νέος τομέας στην έρευνα για τη μνήμη, που εξετάζει την ικανότητά μας να θυμόμαστε πράγματα αν γνωρίζουμε ότι η πληροφορία είναι αποθηκευμένη εξωτερικά, για παράδειγμα στον υπολογιστή», επεσήμανε ο ψυχολόγος.

«Η ιδέα είναι ότι η λειτουργική μνήμη, δηλαδή αυτό στο οποίο συγκεντρωνόμαστε ανά πάσα στιγμή, έχει περιορισμένη χωρητικότητα. Αν την ξεπεράσουμε, για παράδειγμα δίνοντας προσοχή σε πέντε πράγματα ταυτόχρονα, μπορεί να προσπαθήσουμε να “ξεφορτωθούμε” κάποια από τα πράγματα που θυμόμαστε, εξωτερικά. Και αν έχουμε την προσδοκία ότι οι πληροφορίες είναι πάντα στα χέρια μας, μπορεί να μην τις κωδικοποιούμε στο μυαλό μας πολύ προσεκτικά», εξήγησε. 

Δηλαδή δεν θυμόμαστε πράγματα επειδή ξέρουμε ότι μπορούμε να τα βρούμε πάντα στο Google; «Δεν το βλέπω απαραίτητα ως κακό αυτό. Δεν διαφέρει από τότε που κάποιος μας έδινε το τηλέφωνό του, πριν από τα κινητά. Μπορούσαμε να βρούμε έναν τρόπο για να θυμόμαστε τον αριθμούς ή να τους γράφουμε, επιτρέποντας στη λειτουργική μνήμη να συγκεντρωθεί σε άλλα πράγματα», απάντησε. 

Επίσης, τόνισε ότι η μακροπρόθεσμη μνήμη είναι απεριόριστη. «Δεν μαθαίνουμε ένα νέο πράγμα, οπότε ξεχνάμε το όνομα κάποιου φίλου. Για αυτό, ανεξαρτήτως ηλικίας, πάντα έχουμε τη δυνατότητα να μαθαίνουμε». 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Γη μοιάζει πραγματικά με έναν τέλειο κόσμο»: Επιτυχής ο πρώτος ιδιωτικός διαστημικός περίπατος

Διεθνή / «Η Γη μοιάζει πραγματικά με έναν τέλειο κόσμο»: Επιτυχής ο πρώτος ιδιωτικός διαστημικός περίπατος

Οι διαστημικοί περίπατοι είναι από τα πιο δύσκολα εγχειρήματα στο Διάστημα, γεγονός που καθιστά το κατόρθωμα μιας ιδιωτικής εταιρείας ένα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία των διαστημικών ταξιδιών
LIFO NEWSROOM