Γιατί τα λεωφορεία της Ρώμης τυλίγονται στις φλόγες;

Γιατί τα λεωφορεία της Ρώμης τυλίγονται στις φλόγες; Facebook Twitter
EPA/MASSIMO PERCOSSI
0

Ένα δημόσιο λεωφορείο τυλίχθηκε στις φλόγες στη Ρώμη την Τρίτη - ήταν η 9η πυρκαγιά σε λεωφορείο της ιταλικής πρωτεύουσας φέτος.

Στο μεταξύ πέρυσι, συνολικά 22 λεωφορεία είχαν πάρει φωτιά. Οι πυρκαγιές είναι τόσο συχνές, που έχουν ακόμη και το δικό τους hashtag στα social media, το #flambus.

Η φωτιά της Τρίτης σημειώθηκε στο λεωφορείο Νο 63, καθώς βρισκόταν στον κεντρικό δρόμο Βία Ντελ Τριτόνε. Το BBC επισημαίνει πως κανένας δεν έκανε λόγο για τρομοκρατική ενέργεια, αντιθέτως όλοι κατηγόρησαν την εταιρία αστικών συγκοινωνιών της Ρώμης, Atac.

Γιατί τα λεωφορεία της Ρώμης τυλίγονται στις φλόγες; Facebook Twitter
EPA/CLAUDIO PERI

«Μόνο στη Ρώμη ένα λεωφορείο εκρήγνυται στην καρδιά της πόλης και ο κόσμος κατηγορεί αμέσως την Atac, χωρίς να γίνεται καμία σκέψη για τρομοκρατία. Αυτό λέει πολλά για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης», έγραψε στο twitter η δημοσιογράφος Raffaella Menichini.

Η Atac έκανε λόγο για έναν «γερασμένο» στόλο λεωφορείων, ενώ ανέφερε πως τα ατυχήματα έχουν μειωθεί σε σχέση με πέρυσι.

Η εταιρία σημείωσε στην ανακοίνωσή της πως δεν υπήρξαν τραυματίες, ωστόσο τοπικά μέσα ανέφεραν πως μία γυναίκα, υπάλληλος σε κατάστημα της περιοχής, υπέστη εγκαύματα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Κανένας επιβάτης δεν είχε τραυματιστεί στα προηγούμενα περιστατικά. Ωστόσο, παρατηρητές εκφράζουν φόβους πως είναι απλώς θέμα χρόνου μέχρι να υπάρξουν θύματα.

«Κάθε μέρα υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος», έγραψε ο σύμβουλος μεταφορών Fabio Rosati, προσθέτοντας ότι απαιτείται ένα «επείγον σχέδιο» για την αντικατάσταση των λεωφορείων.

Ο δημοσιογράφος Michele Galvani κατηγόρησε τις αρχές της πόλης ότι «παίζουν με τη ζωή των πολιτών».

«Σήμερα θα μπορούσε να είχε σημειωθεί μακελειό. Στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εκρήγνυνται έτσι τα λεωφορεία; Αυτοί οι κρετίνοι παίζουν με τη ζωή των πολιτών και συνεχίζουν να κάνουν ανακοινώσεις», ανέφερε.

Τον Μάρτιο, μετά την πέμπτη πυρκαγιά, συνδικαλιστές προειδοποίησαν για τους κινδύνους που διατρέχουν οι ταξιδιώτες.

«Οι υπηρεσίες της Atac δεν είναι ασφαλείς. Οι οδηγοί πρέπει απλώς να προσεύχονται να μη συμβεί τίποτα και δεν θέλουμε να σκεφτούμε τι μπορεί να συμβεί όταν θα έρθει ο ζεστός καιρός, γιατί αν περιμένουμε από αυτή την αρχή να λύσει το θέμα, τότε έχουμε πρόβλημα», δήλωσε ο περιφερειακός γραμματέας του σωματείου Faisa Confail, Claudio De Francesco.

Η εταιρία αστικών συγκοινωνιών δήλωσε ότι το λεωφορείο Mercedes Citaro που τυλίχτηκε στις φλόγες την Τρίτη, ήταν του 2003, και πρόσθεσε ότι ο στόλος της «δυστυχώς έχει πολύ υψηλή μέση ηλικία».

Οι προκαταρκτικές έρευνες δείχνουν ότι σημειώθηκε βραχυκύκλωμα στο λεωφορείο πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά, όπως μετέδωσε η La Repubblica.

Η φωτιά ξεκίνησε στο πίσω μέρος του λεωφορείου και ο οδηγός εκκένωσε γρήγορα το όχημα πριν εξαπλωθούν οι φλόγες, ανέφερε η εφημερίδα.

Βίντεο που δημοσιεύθηκε στα social media δείχνει καπνούς να βγαίνουν από το λεωφορείο πριν σημειωθεί μία έκρηξη.

Το σωματείο των οδηγών κάνει λόγο για έλλειψη συντήρησης των λεωφορείων. Μία σειρά εσωτερικών ερευνών απέτυχε να σταματήσει τις πυρκαγιές.

Τον περασμένο μήνα πήρε φωτιά ένα λεωφορείο που ήταν σε κυκλοφορία μόνο πέντε χρόνια, μετέδωσε το The Local.

Η Atac επιμένει ότι έχει αυξήσει τα μέτρα πρόληψης πυρκαγιάς και λέει ότι αυτά έχουν μειώσει τις φωτιές κατά ένα τέταρτο φέτος. Ωστόσο, πολλοί τονίζουν πως αυτό δεν είναι αρκετό.

Τέλος, κάποιοι χρήστες των social media κατηγόρησαν και τη διοίκηση της δήμαρχου Virginia Raggi. Εκείνη προέρχεται από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και κέρδισε την εξουσία το 2016 υποσχόμενη να βελτιώσει τις περιβόητες μεταφορές, τις υπηρεσίες ύδρευσης και σκουπιδιών της πόλης, οι οποίες εδώ και καιρό μαστίζονται από τη διαφθορά και την έλλειψη επενδύσεων.

Η εφημερίδα της Ρώμης Diario Romano τόνισε ότι η Raggi δεν έχει αντιμετωπίσει τα προβλήματα στις υπηρεσίες μεταφορών της πόλης και την κατηγόρησε για «δύο χρόνια αποτυχίας».

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ