ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

Γιατί σκοτώνονται τόσα πολλά παιδιά στη Γάζα;

Γιατί σκοτώνονται τόσα πολλά παιδιά στη Γάζα; Facebook Twitter
19

Οι πιο τρομακτικές εικόνες από τη Γάζα είναι αυτές των σκοτωμένων παιδιών, σημειώνει η δημοσιογράφος Κέιτι  Ζαβάντσκι στο New York Magazine και αναρωτιέται γιατί συμβαίνει αυτό. Όπως γράφει, με επίσημα στοιχεία 1 στους 5 θανάτους είναι θάνατος παιδιού, αν και ο αριθμός αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς η Χαμάς δεν ξεχωρίζει παιδιά και μαχητές, αφού όλοι πολεμούν για την απελευθέρωση της πατρίδας.

Η απάντηση στο ερώτημα γιατί σκοτώνονται τόσα πολλά παιδιά στη Γάζα, είναι εκπληκτικά απλή τονίζει η δημοσιογράφος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του CIA World Factbook, περίπου ο μισός πληθυσμός της Γάζας είναι κάτω από την ηλικία των 18 ετών. Η μέση ηλικία στη Γάζα είναι μόλις 18 έτη και λίγους μήνες. Με τον πληθυσμό των υπερηλίκων να ανέρχεται σε ένα σχεδόν αμελητέο ποσοστό, τα μικρά παιδιά είναι τα πιο ευάλωτα.

Αυτό που ακούγεται πολύ συχνά, ότι δηλαδή η Γάζα είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο, έχει μια «ποικιλία» εσωτερικά. Η Πόλη της Γάζας έχει πληθυσμό ανά τετραγωνικό μίλι περίπου όσο και η Νέα Υόρκη. Στο στρατόπεδο Jabalia, ωστόσο, οι εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών λένε πάνω από 100.000 πρόσφυγες διαμένουν σε 1,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης.

Η UNICEF λέει ότι περίπου τα μισά παιδιά που πέθαναν στη Γάζα κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης ήταν ηλικίας κάτω των 12 ετών. Περισσότερο από το 40 τοις εκατό του πληθυσμού είναι ηλικίας 14 ετών και νεότεροι. Το να χτυπήσει ένας πύραυλος ένα παιδί στη Γάζα είναι σε πιθανότητες 50-50, επισημαίνει η  Ζαβάντσκι.

Γιατί όμως είναι τόσο δυσανάλογα υψηλός ο αριθμός των νέων στη Γάζα, αναρωτιέται και πάλι και εξηγεί: Η περιοχή έχει το 35ο υψηλότερο ποσοστό γεννήσεων στον κόσμο , πίσω από σχεδόν αποκλειστικά αφρικανικές χώρες. Αντίθετα, το ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας είναι αρκετά χαμηλό: μικρότερο από εκείνη της Βραζιλίας και του Βιετνάμ , και μόνο ελαφρώς υψηλότερο από εκείνο της Κίνας. Οι στατιστικές δείχνουν ότι αντιστοιχούν πάνω από τέσσερα παιδιά ανά γυναίκα – κάτι που σημαίνει ότι ο πληθυσμός διπλασιάζεται από γενιά σε γενιά.

Αυτό βεβαίως σημαίνει ότι υπάρχει και ένας ολοένα και αυξανόμενος πληθυσμός που γνωρίζει το Ισραήλ ως τον απόλυτο εχθρό. Ήδη το 40% του πληθυσμού της Γάζας δεν έχει μνήμες από την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας πριν από την αποχώρηση του Ισραήλ το 2005.  Αυτή είναι η τρίτη ένοπλη σύγκρουση στη σύντομη ζωή τους.

19

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
Το Ισραήλ δεν στοχεύει άμαχους! Στοχεύει μόνο τρομοκράτες και τις υποδομές τους!Ο ισραηλινός στρατός είναι ο μόνος στον κόσμο που πριν χτυπήσει κάποιον στόχο προειδοποιεί τους ενοίκους να τον εκκενώσουν, πετώντας φειγ βολάν, παίρνοντας τηλέφωνο με ηχογραφημένα μηνύματα και ρίχνοντας προειδοποιητικές βολές.Είναι ο μόνος στρατός στον κόσμο που στήνει προσωρινά νοσοκομεία για να περιθάλπει τους τραυματίες του "εχθρού" του, μια και δεν θεωρεί εχθρό του τον άμαχο πληθυσμό.Δυστυχώς, όταν η Χαμάς βάζει αθώους ανθρώπους για ασπίδα των αρχηγών της και των υποδομών της, θρηνούμε και αμάχους.Κάθε φορά που ένα αθώο παιδί σκοτώνεται, η καρδιά του Ισραήλ ματώνει. Υπεύθυνη όμως ειναι η Χαμας και όχι το Ισραήλ. Η Χαμάς δεν μπορεί να κριθεί με βάση την δυτική σκέψη. Για την Χαμάς, το κόστος της ανθρώπινης ζωής, ακόμα και αυτό των παιδιών των Παλαιστινίων, ειναι μικρό μπροστά στο επικοινωνιακό κέρδος στο οποίο αποβλέπει.Η Χαμάς δεν διστάζει να θυσιάζει τα ίδια της τα παιδιά προκειμένου να φωτογραφίζει εικόνες φρίκης.Η χρησιμοποίηση αμάχων για ανθρώπινη ασπίδα ειναι έγκλημα πολέμου που περιέργως, πολλοί ξεχνούν να καταδικάσουν.Όπως ξέχασαν να καταδικάσουν την δολοφονία των τριων Εβραϊοπαιδων που ξεκίνησε αυτήν την σύρραξη.Όπως ξέχασαν να καταδικάσουν την σφαγή 120.000 Σύριων τα τελευταία τρία χρόνια.Όπως ξέχασαν να καταδικάσουν τις 1.500 ρουκέτες που έχει ρίξει η Χαμάς στο Ισραήλ τις τελευταίες δυο εβδομάδες.Δεν ξεχνούν όμως να καταδικάσουν μια χώρα μικρότερη απο την Πελοπόννησο που προσπαθεί να επιβιώσει και να προστατεύσει, απο τους φανατικούς ισλαμιστές, τους πολίτες της, οι οποίοι, όπως και οι Παλαιστίνιοι, δεν έχουν που αλλού να πάνε.
Ερώτηση: Έστω ότι αδίστακτη Χαμάς τοποθετεί επί τούτου και με την βία τα παιδάκια σε μέρη που ο ισραηλινός στρατός έχει προειδοποιήσει μέχρι και με φέϊγ βολάν ότι θα χτυπήσει. Οι ενήλικες γιατί κάθονται και αυτοί και δεν την κοπανάνε? Ή για να το πω αλλιώς: Αν όντως ο ισραηλινός στρατός προειδοποιούσε για το που θα χτυπήσει, θα υπήρχε ποτέ η πιθανότητα να εξουδετερώσει έστω και έναν μαχητή της Χαμάς? Ή για να το πω ακόμα πιο αλλιώς: Μας περνάς για καθυστερημένους?
Κάτι δεν μ´αρέσει μ´αυτό το αρθρο. Γιατί σκοτώνονται τόσα παιδιά στην Γάζα; Απάντηση: Γιατί κάνουν πολλά παιδιά οι Παλαιστήνιοι, τα οποία θα μεγαλώσουν και θα γίνουν εχθροί των Ισραηλινών.Είναι τόσα πολλά τα παιδιά εκεί στη Γάζα που είναι επόμενο οτι θα σκοτωθούνε από τις ρίψεις πυραύλων. Γιατί οι ρίψη βομβών είναι φυσικό φαινόμενο. Μάλιστα, ίςως κάποτε οι Παλαιστήνιοι με τους Ισραηλίτες να τα βρούν, αυτου του είδους τα αρθρα όμως να δούμε πως θα δικαιολογηθούν.
Τα στοιχεία που παραθέτει είναι το πιθανότερο λογικά/ ορθά (το αυθεντικό κείμενο έχει και τα ανάλογα links με πηγές) το τι συμπεράσματα, όμως, θα βγάλει κανείς απ΄αυτές τις πληροφορίες είναι ένα άλλο θέμα. Νομίζω ότι την τελευταία παράγραφο μπορεί να την αναγνώσει κανείς και με υπονοούμενο, αλλά και χωρίς: ως παράθεση δλδ μίας πραγματικότητας (an ever-increasing proportion of the population has never known Israel as anything but an overwhelmingly more powerful enemy). Πάντως -ακριβώς- επειδή αυτά τα δεδομένα είναι γνωστά (Γάζα: πυκνοκατοικημένη περιοχή, πολλά παιδιά) προφανώς πρέπει να γίνει κάτι πολύ καλύτερο, από την μεριά του Ισραήλ, απ' το να επιρρίπτονται οι ευθύνες μόνο στη Χαμάς (με τις ανθρώπινες ασπίδες) κ.λπ..κι ένα ακόμη άρθρο από το ΝΥ:http://nymag.com/scienceofus/2014/07/youth-ptsd-catastrophe-is-brewing-in-gaza.html
η πραγματικοτητα στην οποια αναφερεσαι ειναι οτι αυτη η γενια των Παλαιστινιων ΔΕΝ εχει γνωση ή αναμνηση του κοστος εχει ο ενοπλος αγωνας τους κατα του Ισραηλ. Αυτο εχει γινει αντιληπτο απο το Ισραηλ και καθε φορα που αναθερμενεται η επανασταση και ο ενοπλος αγωνας, επωδυνα τους το θυμιζει. Υπαρχει συνεπεια στην τακτικη του Ισρηλ, απο το 1974. Η τοτε πρωθυπουργος φερεται να ειπε:"Μπορούμε να συγχωρήσουμε τους Άραβες που σκοτώνουν τα παιδιά μας, αλλά δεν μπορούμε να τους συγχωρήσουμε που μας αναγκάζουν να σκοτώνουμε τα δικά τους παιδιά. Θα έχουμε ειρήνη με τους Άραβες όταν αγαπήσουν τα παιδιά τους περισσότερο από όσο μισούν εμάς. Γκόλντα Μέιρ, Πρώην Πρωθυπουργός (1969-1974) του Ισραήλ"Διαβαστε το 2-3 φορες μεχρι να το καταλαβετε. ΚΑι θα το καταλαβετε αρκει να ξερετε οτι οταν βρεθεις σε καυγα (που δεν μπορεις να αποφυγεις) αν ο αλλος τραβηξει μαχαιρι εσυ τραβας πιστολι.https://www.youtube.com/watch?v=7YyBtMxZgQs
@astokalitera Οπότε κοντολογίς λέμε: "μην τα βάζεις με τους δυνατούς, διότι αυτοί θα ...αναγκαστούν χωρίς να το θέλουν (pun intended or not) να σε κάνουν κιμά".Διαφωνώ με την ηθική αλλά όχι με τον πραγματισμό του παραπάνω, όπως συμφωνώ πως πρέπει να υπάρχει η αίσθηση του πότε πρέπει να κάνεις πίσω και να τροποποιείς τις τακτικές σου για να περισώσεις πράγματα που έχουν σημασία ...όμως γιατί ο άλλος να τραβάει μαχαίρι, εξαρχής; Και, διαχρονικά, είναι ο ίδιος λόγος που τραβάει μαχαίρι;
Δεν μπορώ να αντιληφθώ τη λογική σου. Το άρθρο απλά παραθέτει facts τα οποία είναι έτσι κι αλλιώς ευρέως γνωστά. Ναι, η κάθε Παλαιστίνια κάνει 10 παιδιά δεν το ξέρατε? Τα οποία δεν πεθαίνουν από αρρώστιες όταν είναι μωρά άρα το 40% του πλυθυσμού της Παλαιστίνης είναι παιδιά. Το ίδιο ισχύει και για την Ινδία. Αν λοιπόν σε μια γειτονιά με 10 σπίτια έχει 100 παιδιά και πέσει βόμβα εννοείται θα σκοτωθούν πολλά παιδιά. Απλά μαθηματικά. Το συμπέρασμά σου : η ρίψη βομβών είναι φυσικό φαινόμενο!!!! Εκεί κάπου σε έχασα. Δεύτερον : Τα καινούρια παιδιά δεν έχουν μνήμες ειρήνης και μεγαλώνουν μέσα στη θλίψη του πολέμου και προφανώς το μίσος για τουςς Ισραηλινούς καλλιεργείται σχεδόν από βρεφική ηλικία. Ένα ακόμα fact πολύ ενδιαφέρον από κοινωνιολογική σκοπιά. Διερωτάσαι:αυτου του είδους τα αρθρα όμως να δούμε πως θα δικαιολογηθούν. Για να δικαιολογηθούν τέτοιου είδους άρθρα χρειάζονται απλά νούμερα τα οποία προφανώς και υπάρχουν. Αυτά που κυρίως χρειάζονται δικαιολόγηση είναι τα λογικά σφάλματα του καθενός.
"Λογικά σφάλματα του καθενός" όπως η υπεραπλούστευση οτι οι Παλαιστήνιες κάνουν 10 παιδιά στην καθησιά τους. Ναι έχουν μεγάλες οικογένειες, αλλά αυτό το νούμερο από που το βρήκες, μήπως μπορείς να παραθέσεις την έρευνα;"Το μίσος για τους Ισραηλ καλλιεργείται σχεδόν από την βρεφική ηλικία" από ποιόν; Δεν είναι από το γεγονός οτι το ΙDF σκοτώνει τους γονείς τους και τ´αδέρφια τους;Το Ισραήλ κερδίζει την μάχη στον ένοπλο πόλεμο αλλά χάνει την μάχη στο πεδίο της κοινής γνώμης. Σ´αυτό το αρθρο βλέπουμε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τη δολοφονία 100 παιδιών μ´ένα επιστημοφανή τρόπο. Δυστυχώς δεν τα καταφέρνει.
Πάντως εκτός κι αν κάνεις "πλάκα" K_ixx, 10 παιδιά δεν κάνουν ούτε στον Νίγηρα. Τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι είναι γύρω στα 4.http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_sovereign_states_and_dependent_territories_by_fertility_rateΗ δολοφονία των 100 παιδιών έχει σαφώς σχέση με τα δημογραφικά στοιχεία της περιοχής, δεν αποτελεί δικαιολογία, όμως, για αυτούς του θανάτους ...άλλο το ένα άλλο το άλλο.Smaug η Χαμάς σίγουρα έχει τις ευθύνες της, αλλά όχι ότι δεν υφίστανται ιδιότυπο στραγγαλισμό τα εδάφη και τα resources των Παλαιστινίων. Επίσης, όπως έχει αναφερθεί, η Γάζα συγκεντρώνει πληθυσμό σχεδόν 2 εκατ. σε μία έκταση 360 km2 (σε σύγκριση η Αττική έχει 10πλάσια έκταση με 2πλασιο μόνο πληθυσμό). Μπόμπες πέφτουν; Σκοτώνεται κόσμος.
Η απαντηση ειναι πιο απλη. Σκοτωνονται παιδια στην Γαζα γιατι η Χαμας χρησιμοποιει σχολεια, νοσοκομεια κ.α ως βασεις και κραταει τον κοσμο που βρισκεται εκει ως ασπιδα. Η Χαμας εμπορευευται το αιμα αθωων παιδιων και αμαχων για να πετυχει τους σκοπους της. Αυτη πρεπει να κατηγορουμε, οχι το Ισραηλ που προσπαθει να προστατεψει τα συνορα του.
Σε κάθε γεννοκτονία οι δράστες χρησιμοποίησαν την δικιά τους προπαγάνδα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση το IDF κατηγορεί την Χαμάς, όταν στην ουσία το ίδιο σκοτώνει αμάχους.Πόσο επιτέλους θα κρατήσει το παραμύθι οτι οι Παλαιστήνιοι δέχονται να είναι άβουλα θύματα που τους κάνει η Χαμάς οτι θέλει; Το αντίθετο γίνεται, οι Παλαιστήνιοι έχουν ψηφίσει τηΧαμάς γιατι είναι η μόνη οργάνωση που μπορεί να τους προστατεύσει από το ολοκαύτωμα των ακραίων Ισραηλινών. Η Χαμάς είναι εκεί που είναι κατόπιν λαικής εντολής.Ένα άλλο πράγμα που δεν βγαίνει στην δημοσιότητα είναι οτι υπάρχει μια μεγάλη πτέρυγα στην Χαμάς που αναγνωρίζει το Ισραήλ και θέλει ειρήνη αλλά με ίσους όρους, όχι με παγαποντιές που κάνουν οι εξτρεμιστές του Ισραήλ για να αρπάξουν κι άλλη γη.Και το ξαναλέω οι εβραίοι με τους παλαιστήνιους μπορεί να τα βρούνε, αλλά οι απολογητές κι αυτοί που υποστηρίζουν το ολοκαύτωμα τον παλαιστηνίων, να δούμε πως θα δικαιολογηθούν τότε.
Για να αποκτήσεις Smaug μια πιο σφαιρική άποψη τσέκαρε αυτό : http://www.breakingthesilence.org.il/testimonies/videos/29577 Είναι σελίδα πρώην ισραηλικών στρατιωτών που λένε τις εμπειρίες τους. Αν κάποιος λέει την αλήθεια για το τι συμβαίνει είναι σίγουρα αυτοί.
Προς dotty : Ναι έχεις δίκιο το νούμερο μπορεί να μην είναι ακριβές.Τυχαίνει οι φίλοι μου , Παλαιστίνιοι έχουν ο καθένας από 10 αδέρφια και είναι και μοντέρνες οικογένειες. Γενικά οι μουσουλμάνοι κάνουν περισσότερα παιδιά αλλά ανέφερα πουθενά τη γνώμη μου πάνω σ'αυτό? Δεύτερον : Το μίσος καλλιεργείται από τη βρεφική ηλικία. Είναι απλά ένα φαινόμενο του οποίου η ΕΞΗΓΗΣΗ είναι ότι τι Ισραήλ δεν τους έχει αφήσει σε χλωρο κλαρί. Σου φάνηκε από το μήνυμά μου να διαφωνώ? Πάλι δεν καταλαβαίνω τι εννοείς "δικαιολογήσει τη δολοφονία παιδιών". Εγώ βλέπω ότι το άρθρο "εξηγεί" το φαινόμενο και τίποτα άλλο. Για παράδειγμα στη Σερβία μπορεί με κάθε βόμβα να πέθαιναν λιγότερα παιδιά λόγω του ότι δεν είναι πυκνοκατοικημένη ή έχουν λιγότερα παιδιά σε κάθε οικογένεια. Προς Πενταγιώτισσα : όπως είπα και πριν η προσωπική μου εμπειρεία έβαλε αυτό το νούμερο χωρίς να κάτσω να ψάξω δημογραφικά στοιχεία. Αλλά το ούτε στη Νιγιρία μην το λες γιατί συμφοιτητές μου Πακιστανοί από πολύ πλούσιες οικογένειες έχουν από 6-7 αδέρφια ο καθένας και ο ένας μου λέει η μάνα του τους βλέπει λίγους. Επίσης, προφανώς και τα δημογραφικά στοιχεία δεν αποτελούν δικαιολογία! Προφανώς Θα πρεπε το Ισραήλ να τα λαμβάνει υπόψη του όταν κάνει επεμβάσεις και ρίχνει βόμβες. Λογικό σφάλμα για μένα είναι να θεωρείς ότι επειδή κάποιος παραθέτει στοιχεία παρέθεσε ταυτόχρονα και την άποψή του. Το πως τα διαβάζει κανείς τα στατιστικά δικό του πρόβλημα.
Τα στοιχεία παρατίθενται μέσα από ένα συγκεκριμένο αφήγημα. Αυτού του είδος γραφη χρησιμοποιείται συνήθως όταν θέλουμε να εξηγήσουμε μια φυσική καταστροφή ή ένα φαινόμενο που προκαλεί θάνατο, το οποίο είναι πέρα από την ικανότητά μας να το ελέγξουμε. Η ερώτηση είναι πολύ συγκεκριμένη: γιατί σκοτώνονται παιδιά;Ο ομιλητής όμως απαντάει σαν να δίνει περιγραφές σε ντοκυμαντερ του National Geographic.Η απάντηςη είναι πολύ συγκεκριμένη: σκοτώνονται από τον Ισραηλινό στρατό, ο ο οποίος έχει υπερσύχρονα όπλα και μπορεί να δει κάποιος αν αυτο που σημαδευει είναι πιτσιρίκι, πέτρα ή στρατιώτης.
Ok K_ixx αλλά όπως υπάρχουν οικογένειες με 6-10 παιδιά, έτσι υπάρχουν και άνθρωποι με 1-2 παιδιά ή και καθόλου παιδιά, ο μέσος όρος (δείκτης γονιμότητας ανά κράτος) έχει σημασία. (Κι εγώ είχα φίλες Ινδές που είχαν από 1 έως 2 αδέρφια, so...?).