Γιατί οι Σύροι εγκαταλείπουν τη χώρα τους και επιλέγουν το μακρύ και δύσκολο ταξίδι της μετανάστευσης;

Γιατί οι Σύροι εγκαταλείπουν τη χώρα τους και επιλέγουν το μακρύ και δύσκολο ταξίδι της μετανάστευσης; Facebook Twitter
EPA/SEDAT SUNA
2

Γιατί οι Σύροι εγκαταλείπουν τη χώρα τους και επιλέγουν το μακρύ και δύσκολο ταξίδι της μετανάστευσης; Facebook Twitter
EPA/SANA HANDOUT


Στη Συρία λαμβάνει χώρα μια πρωτοφανής ανθρωπιστική κρίση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μετακίνηση προσφύγων από το 2011, οπότε και άρχισε ο πόλεμος. Ο αριθμός τους αυξάνεται δραματικά μέρα με τη μέρα, ενώ μια άλλη κρίση, αυτή της υποδοχής τους λαμβάνει χώρα στην Ε.Ε.

 

Ποιοι είναι όμως όλοι αυτοί οι άνθρωποι και γιατί εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες καθημερινά τα σπίτια τους για να κάνουν το μακρύ ταξίδι για την αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής;

 

 

Με τη βοήθεια του παγκόσμιου παρατηρητηρίου δίνουμε απαντήσεις

 

Πότε ξεκίνησε η κρίση;

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ξεκίνησαν το Μάρτιο του 2011, ως μέρος της Αραβικής Άνοιξης. Αλλά οι ειρηνικές διαδηλώσεις κλιμακώθηκαν γρήγορα μετά την βίαιη καταστολή της κυβέρνησης, και οι αντάρτες άρχισαν να αγωνίζονται ενάντια στο καθεστώς. 

Μέχρι τον Ιούλιο του ΄11, οι αποστάτες του στρατού οργανώθηκαν στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, ενώ αρκετοί πολίτες πήραν τα όπλα και εντάχθηκαν στους επαναστατικούς κόλπους. Οι διαιρέσεις μεταξύ κοσμικών και ισλαμιστών μαχητών, καθώς και μεταξύ των εθνοτικών ομάδων, περιπλέκουν την πολιτική των συγκρούσεων.

Γιατί οι Σύροι εγκαταλείπουν τη χώρα τους και επιλέγουν το μακρύ και δύσκολο ταξίδι της μετανάστευσης; Facebook Twitter
EPA/YOUSSEF BADAWI

 

Τι συμβαίνει με τον εμφύλιο πόλεμο;
Περισσότερα από τέσσερα χρόνια μετά την έναρξή του, ο πλήρως ανεπτυγμένος εμφύλιος πόλεμος έχει σκοτώσει πάνω από 220.000 άτομα, τα μισά εκ των οποίων πιστεύεται ότι είναι άμαχοι. Οι βομβιστικές επιθέσεις καταστρέφουν πολυσύχναστες πόλεις και οις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πλέον ευρέως διαδεδομένες. Βασικές ανάγκες όπως τροφή και ιατρική περίθαλψη είναι αδύνατο να καλυφθούν.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 7,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας. Αν σκεφτεί κανείς και τους πρόσφυγες, περισσότερο από το ήμισυ του προπολεμικού πληθυσμού της χώρας των 23 εκατομμυρίων έχει ανάγκη από επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια, είτε βρίσκονται στη χώρα, είτε έχουν περάσει τα σύνορά της.

Πόλεμος και Ισλαμικό κράτος στη Συρία

Η Δύση έχει στηρίξει ανοιχτά τη συριακή αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια του εμφυλίου που μαίνεται στη χώρα εδώ και τρία χρόνια. Στο στρατόπεδο των αντικαθεστωτικών ωστόσο, βρίσκονται και οι τζιχαντιστές, οι οποίοι όμως συγκρούονται και με τους αντάρτες της αντιπολίτευσης. 

Στη μέση αυτών των συγκρούσεων υπάρχουν χιλιάδες άμαχοι. Στα πεδία των μαχών του Συριακού εμφυλίου οι τζιχαντιστές έχουν καταλάβει σημαντικές περιοχές και έχουν σημειώσει σημαντικές νίκες τόσο εναντίον του συριακού στρατού όσο και εναντίον των ανταρτών.

Οι θηριωδίες των τζιχαντιστών προκαλούν τον τρόμο στους εναπομείναντες πολίτες της Συρίας. Αποκεφαλισμοί, βιασμοί, βάρβαρες δολοφονίες και τρομοκρατία είναι καθημερινά φαινόμενα, με τη Δύση να μην έχει επιλέξει αν θα στηρίξει τον Άσαντ στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού κράτους ή τους αντάρτες (στους κόλπους των οποίων όμως προσχώρησαν και οι τζιχαντιστές).

Γιατί οι Σύροι εγκαταλείπουν τη χώρα τους και επιλέγουν το μακρύ και δύσκολο ταξίδι της μετανάστευσης; Facebook Twitter
EPA/YOUSSEF BADAWI

Πώς "δραπετεύουν" οι Σύροι;

Χιλιάδες Σύροι εγκαταλείπουν τη χώρα τους κάθε μέρα. Συχνά αποφασίζουν να διαφύγουν αφού τα σπίτια και οι γειτονιές τους έχουν βομβαρδιστεί, ή γιατί μέλη της οικογένειάς τους σκοτώθηκαν. 

Ο κίνδυνος που ενέχει το ταξίδι μέχρι τα σύνορα μπορεί να είναι τόσο υψηλός όσο και η παραμονή τους στη Συρία: Οικογένειες περπατούν για μίλια μέσα στη νύχτα για να αποφύγουν τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών ή για να μην πιαστούν από στρατιώτες, οι οποίοι θα απαγάγουν τους νέους άνδρες και θα τους επιβάλλουν να αγωνιστούν για το καθεστώς.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες ανάγκες των προσφύγων;
Οι πρόσφυγες χρειάζονται τρόφιμα, ρούχα, και βασικά είδη υγιεινής. Χρειάζονται προμήθειες καθαρού νερού, καθώς και εγκαταστάσεις υγιεινής.

Τα παιδιά χρειάζονται ένα ασφαλές, προστατευμένο περιβάλλον και την ευκαιρία να παίξουν και να πάνε στο σχολείο. Οι ενήλικες πρέπει να έχουν επιλογές απασχόλησης σε περίπτωση μακροχρόνιας μετατόπισης.

Γιατί οι Σύροι εγκαταλείπουν τη χώρα τους και επιλέγουν το μακρύ και δύσκολο ταξίδι της μετανάστευσης; Facebook Twitter
EPA/YOUSSEF BADAWI

Πού ζουν οι πρόσφυγες;

Περισσότεροι από 1,1 εκατομμύρια είναι οι πρόσφυγες στο Λίβανο. Πολλοί έχουν εγκατασταθεί εκεί σε εγκαταλελειμμένα κτίρια κοινοτήτων, υπόστεγα, δωμάτια, γκαράζ, και σε σκηνές που έχουν στήσει στη γη. Οι συνθήκες είναι πολύ συχνά κάκιστες. Ακόμα κι έτσι, οι οικογένειες αγωνίζονται να πληρώσουν ενοίκιο για αυτούς τους χώρους.

Η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερους από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες από τη Συρία. Το Ιράκ, που αντιμετωπίζει τις δικές του ένοπλες συγκρούσεις, φιλοξενεί περίπου 220.000 Σύρους.

Περισσότεροι από 610.000 πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην Ιορδανία, ως επί το πλείστον σε οικογένειες υποδοχής ή σε ενοικιαζόμενα καταλύματα. Περίπου 80.000 ζουν σε ένα στρατόπεδο κοντά στα βόρεια σύνορα με τη Συρία, και περίπου 12.400 ζουν σε ένα στρατόπεδο που άνοιξε στα τέλη του Απριλίου.

Γιατί οι Σύροι εγκαταλείπουν τη χώρα τους και επιλέγουν το μακρύ και δύσκολο ταξίδι της μετανάστευσης; Facebook Twitter
EPA/SEDAT SUNA

Ποιους κινδύνους αντιμετωπίζουν τα παιδιά;

Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στον υποσιτισμό και τις ασθένειες που σχετίζονται με την κακή υγιεινή. Πολλά υποφέρουν από διαρροϊκές ασθένειες και αφυδάτωση.

Λόγω της καταστροφής του συστήματος υγείας της Συρίας και της έλλειψη επαρκούς εμβολιασμού, υπήρξαν κρούσματα ιλαράς και πολιομυελίτιδας, ακόμη και στα παιδιά των προσφύγων της Συρίας.

Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση ειδικά σε συνθήκες συνωστισμού. Χωρίς επαρκές εισόδημα για να στηρίξουν τις οικογένειές τους και φοβούμενοι ότι οι κόρες τους μπορεί να κακοποιηθούν σεξουαλικά, γονείς παντρεύουν τα κορίτσια από την ηλικία των 13 ετών.

Πόσοι πρόσφυγες υπάρχουν;
Τέσσερα εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες έχουν καταγραφεί ή αναμένουν την εγγραφή τους σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες της, η οποία ηγείται της έκτακτης ανάγκης.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωργία: Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται τον νόμο περί «ξένων πρακτόρων» με πακέτο βοήθειας από τις ΗΠΑ

Διεθνή / Γεωργία: Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται τον νόμο περί «ξένων πρακτόρων» με πακέτο βοήθειας από τις ΗΠΑ

Νομοσχέδιο που κατατέθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο ανοίγει τον δρόμο για εμπορική συμφωνία με τη Γεωργία, με αντάλλαγμα δεσμεύσεις για τα πολιτικά δικαιώματα
NEWSROOM
Χάρκοβο: Για «απτά αποτελέσματα» από την ουκρανική άμυνα κάνει λόγο ο Ζελένσκι

Διεθνή / Χάρκοβο: Για «απτά αποτελέσματα» από την ουκρανική άμυνα κάνει λόγο ο Ζελένσκι

Οι ρωσικές επιθέσεις των τελευταίων 10 ημερών γύρω από το Χάρκοβο -τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας- έχουν εκτοπίσει μέχρι στιγμής περίπου 14.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
NEWSROOM
Ισραήλ: Μετά τις πιέσεις των ΗΠΑ, ο Νετανιάχου επιτρέπει τη ζωντανή μετάδοση του Associated Press για τη Γάζα

Διεθνή / Ισραήλ: Μετά τις πιέσεις των ΗΠΑ, ο Νετανιάχου επιτρέπει τη ζωντανή μετάδοση του Associated Press για τη Γάζα

Το Ισραήλ λογόκρινε το Associated Press, κατηγορώντας τον ειδησεογραφικό λογαριασμό ότι παραβιάζει ένα νέο νόμο για τα μέσα ενημέρωσης, παρέχοντας εικόνες στο Al Jazeera
NEWSROOM
Ένταλμα σύλληψης Νετανιάχου: «Ναι» Μπλίκεν σε διακομματική κίνηση κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Διεθνή / Ένταλμα σύλληψης Νετανιάχου: «Ναι» Μπλίκεν σε διακομματική κίνηση κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

«Πρέπει να εξετάσουμε τα κατάλληλα μέτρα που πρέπει να λάβουμε για να αντιμετωπίσουμε και πάλι, αυτή τη βαθιά λανθασμένη απόφαση» δήλωσε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ
NEWSROOM
Ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε από τη σελίδα του το βίντεο με την αναφορά σε «ενιαίο Ράιχ»

Διεθνή / Ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε από τη σελίδα του το βίντεο με την αναφορά σε «ενιαίο Ράιχ»

Η ανάρτηση του Τραμπ προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, καθώς το προεκλογικό επιτελείο του προέδρου Τζο Μπάιντεν και άλλοι επέκριναν τη διατύπωση αυτή που συνδέεται με τη Ναζιστική Γερμανία
NEWSROOM
Αναταράξεις με έναν νεκρό σε πτήση της Singapore Airlines: Φωτογραφίες από το εσωτερικό του αεροσκάφους Όσοι δεν φορούσαν ζώνη εκτοξεύτηκαν στην οροφή

Διεθνή / Αναταράξεις με έναν νεκρό σε πτήση της Singapore: Όσοι δεν φορούσαν ζώνη εκτοξεύτηκαν στην οροφή - Εικόνες από το αεροσκάφος

Το εσωτερικό του αεροσκάφους μοιάζει βομβαρδισμένο μετά την ξαφνική βουτιά 6.000 ποδιών (περίπου 2 χιλιόμετρα) που κατέλαβε απροετοίμαστους τους 230 επιβαίνοντες στο Boeing 777 που έκανε την πτήση Λονδίνο - Σιγκαπούρη
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Για αλλη μια φορα θυμα ο λαος. Για αλλη μια φορα θυματα μικρα παιδια! Πονος,φοβος,πεινα,αρρωστια,θανατος,ξεκληρισμος.Και η Δυση; Ας το αφησουμε αυτο το κεφαλαιο....ειναι πολυ μεγαλο!Οι ταλαιπωροι που τελικα επιβιωνουν και φτανουν στην Ελλαδα,δηλωνουν πως ο προορισμος τους ειναι η Γερμανια.Ολοι θελουν να πανε Γερμανια! Τους βαζουν στα τρενα και τους πανε Γερμανια!!Δεν μενει να ευχηθω σε ολους καλη τυχη,καλο κουραγιο και καλη δυναμη!