ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Γιατί οι Σύροι εγκαταλείπουν τη χώρα τους και επιλέγουν το μακρύ και δύσκολο ταξίδι της μετανάστευσης;

Γιατί οι Σύροι εγκαταλείπουν τη χώρα τους και επιλέγουν το μακρύ και δύσκολο ταξίδι της μετανάστευσης; Facebook Twitter
EPA/SEDAT SUNA
2

Γιατί οι Σύροι εγκαταλείπουν τη χώρα τους και επιλέγουν το μακρύ και δύσκολο ταξίδι της μετανάστευσης; Facebook Twitter
EPA/SANA HANDOUT


Στη Συρία λαμβάνει χώρα μια πρωτοφανής ανθρωπιστική κρίση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μετακίνηση προσφύγων από το 2011, οπότε και άρχισε ο πόλεμος. Ο αριθμός τους αυξάνεται δραματικά μέρα με τη μέρα, ενώ μια άλλη κρίση, αυτή της υποδοχής τους λαμβάνει χώρα στην Ε.Ε.

 

Ποιοι είναι όμως όλοι αυτοί οι άνθρωποι και γιατί εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες καθημερινά τα σπίτια τους για να κάνουν το μακρύ ταξίδι για την αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής;

 

 

Με τη βοήθεια του παγκόσμιου παρατηρητηρίου δίνουμε απαντήσεις

 

Πότε ξεκίνησε η κρίση;

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ξεκίνησαν το Μάρτιο του 2011, ως μέρος της Αραβικής Άνοιξης. Αλλά οι ειρηνικές διαδηλώσεις κλιμακώθηκαν γρήγορα μετά την βίαιη καταστολή της κυβέρνησης, και οι αντάρτες άρχισαν να αγωνίζονται ενάντια στο καθεστώς. 

Μέχρι τον Ιούλιο του ΄11, οι αποστάτες του στρατού οργανώθηκαν στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, ενώ αρκετοί πολίτες πήραν τα όπλα και εντάχθηκαν στους επαναστατικούς κόλπους. Οι διαιρέσεις μεταξύ κοσμικών και ισλαμιστών μαχητών, καθώς και μεταξύ των εθνοτικών ομάδων, περιπλέκουν την πολιτική των συγκρούσεων.

Γιατί οι Σύροι εγκαταλείπουν τη χώρα τους και επιλέγουν το μακρύ και δύσκολο ταξίδι της μετανάστευσης; Facebook Twitter
EPA/YOUSSEF BADAWI

 

Τι συμβαίνει με τον εμφύλιο πόλεμο;
Περισσότερα από τέσσερα χρόνια μετά την έναρξή του, ο πλήρως ανεπτυγμένος εμφύλιος πόλεμος έχει σκοτώσει πάνω από 220.000 άτομα, τα μισά εκ των οποίων πιστεύεται ότι είναι άμαχοι. Οι βομβιστικές επιθέσεις καταστρέφουν πολυσύχναστες πόλεις και οις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πλέον ευρέως διαδεδομένες. Βασικές ανάγκες όπως τροφή και ιατρική περίθαλψη είναι αδύνατο να καλυφθούν.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 7,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας. Αν σκεφτεί κανείς και τους πρόσφυγες, περισσότερο από το ήμισυ του προπολεμικού πληθυσμού της χώρας των 23 εκατομμυρίων έχει ανάγκη από επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια, είτε βρίσκονται στη χώρα, είτε έχουν περάσει τα σύνορά της.

Πόλεμος και Ισλαμικό κράτος στη Συρία

Η Δύση έχει στηρίξει ανοιχτά τη συριακή αντιπολίτευση κατά τη διάρκεια του εμφυλίου που μαίνεται στη χώρα εδώ και τρία χρόνια. Στο στρατόπεδο των αντικαθεστωτικών ωστόσο, βρίσκονται και οι τζιχαντιστές, οι οποίοι όμως συγκρούονται και με τους αντάρτες της αντιπολίτευσης. 

Στη μέση αυτών των συγκρούσεων υπάρχουν χιλιάδες άμαχοι. Στα πεδία των μαχών του Συριακού εμφυλίου οι τζιχαντιστές έχουν καταλάβει σημαντικές περιοχές και έχουν σημειώσει σημαντικές νίκες τόσο εναντίον του συριακού στρατού όσο και εναντίον των ανταρτών.

Οι θηριωδίες των τζιχαντιστών προκαλούν τον τρόμο στους εναπομείναντες πολίτες της Συρίας. Αποκεφαλισμοί, βιασμοί, βάρβαρες δολοφονίες και τρομοκρατία είναι καθημερινά φαινόμενα, με τη Δύση να μην έχει επιλέξει αν θα στηρίξει τον Άσαντ στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού κράτους ή τους αντάρτες (στους κόλπους των οποίων όμως προσχώρησαν και οι τζιχαντιστές).

Γιατί οι Σύροι εγκαταλείπουν τη χώρα τους και επιλέγουν το μακρύ και δύσκολο ταξίδι της μετανάστευσης; Facebook Twitter
EPA/YOUSSEF BADAWI

Πώς "δραπετεύουν" οι Σύροι;

Χιλιάδες Σύροι εγκαταλείπουν τη χώρα τους κάθε μέρα. Συχνά αποφασίζουν να διαφύγουν αφού τα σπίτια και οι γειτονιές τους έχουν βομβαρδιστεί, ή γιατί μέλη της οικογένειάς τους σκοτώθηκαν. 

Ο κίνδυνος που ενέχει το ταξίδι μέχρι τα σύνορα μπορεί να είναι τόσο υψηλός όσο και η παραμονή τους στη Συρία: Οικογένειες περπατούν για μίλια μέσα στη νύχτα για να αποφύγουν τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών ή για να μην πιαστούν από στρατιώτες, οι οποίοι θα απαγάγουν τους νέους άνδρες και θα τους επιβάλλουν να αγωνιστούν για το καθεστώς.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες ανάγκες των προσφύγων;
Οι πρόσφυγες χρειάζονται τρόφιμα, ρούχα, και βασικά είδη υγιεινής. Χρειάζονται προμήθειες καθαρού νερού, καθώς και εγκαταστάσεις υγιεινής.

Τα παιδιά χρειάζονται ένα ασφαλές, προστατευμένο περιβάλλον και την ευκαιρία να παίξουν και να πάνε στο σχολείο. Οι ενήλικες πρέπει να έχουν επιλογές απασχόλησης σε περίπτωση μακροχρόνιας μετατόπισης.

Γιατί οι Σύροι εγκαταλείπουν τη χώρα τους και επιλέγουν το μακρύ και δύσκολο ταξίδι της μετανάστευσης; Facebook Twitter
EPA/YOUSSEF BADAWI

Πού ζουν οι πρόσφυγες;

Περισσότεροι από 1,1 εκατομμύρια είναι οι πρόσφυγες στο Λίβανο. Πολλοί έχουν εγκατασταθεί εκεί σε εγκαταλελειμμένα κτίρια κοινοτήτων, υπόστεγα, δωμάτια, γκαράζ, και σε σκηνές που έχουν στήσει στη γη. Οι συνθήκες είναι πολύ συχνά κάκιστες. Ακόμα κι έτσι, οι οικογένειες αγωνίζονται να πληρώσουν ενοίκιο για αυτούς τους χώρους.

Η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερους από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες από τη Συρία. Το Ιράκ, που αντιμετωπίζει τις δικές του ένοπλες συγκρούσεις, φιλοξενεί περίπου 220.000 Σύρους.

Περισσότεροι από 610.000 πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην Ιορδανία, ως επί το πλείστον σε οικογένειες υποδοχής ή σε ενοικιαζόμενα καταλύματα. Περίπου 80.000 ζουν σε ένα στρατόπεδο κοντά στα βόρεια σύνορα με τη Συρία, και περίπου 12.400 ζουν σε ένα στρατόπεδο που άνοιξε στα τέλη του Απριλίου.

Γιατί οι Σύροι εγκαταλείπουν τη χώρα τους και επιλέγουν το μακρύ και δύσκολο ταξίδι της μετανάστευσης; Facebook Twitter
EPA/SEDAT SUNA

Ποιους κινδύνους αντιμετωπίζουν τα παιδιά;

Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στον υποσιτισμό και τις ασθένειες που σχετίζονται με την κακή υγιεινή. Πολλά υποφέρουν από διαρροϊκές ασθένειες και αφυδάτωση.

Λόγω της καταστροφής του συστήματος υγείας της Συρίας και της έλλειψη επαρκούς εμβολιασμού, υπήρξαν κρούσματα ιλαράς και πολιομυελίτιδας, ακόμη και στα παιδιά των προσφύγων της Συρίας.

Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση ειδικά σε συνθήκες συνωστισμού. Χωρίς επαρκές εισόδημα για να στηρίξουν τις οικογένειές τους και φοβούμενοι ότι οι κόρες τους μπορεί να κακοποιηθούν σεξουαλικά, γονείς παντρεύουν τα κορίτσια από την ηλικία των 13 ετών.

Πόσοι πρόσφυγες υπάρχουν;
Τέσσερα εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες έχουν καταγραφεί ή αναμένουν την εγγραφή τους σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες της, η οποία ηγείται της έκτακτης ανάγκης.

2

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκάβιν Νιούσομ: Εκβιασμός το 1 δισ. δολάρια που ζητά ο Τραμπ από το UCLA - «Η Καλιφόρνια δεν θα υποκύψει»

Διεθνή / Γκάβιν Νιούσομ: Εκβιασμός το 1 δισ. δολάρια που ζητά ο Τραμπ από το UCLA - «Η Καλιφόρνια δεν θα υποκύψει»

Η αμερικανική κυβέρνηση ζητά από το UCLA 1 δισ. δολάρια, μετά το «πάγωμα» εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε χρηματοδοτήσεις λόγω των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων
LIFO NEWSROOM
«Κάθε 8 λεπτά»: Η Uber δέχθηκε 400.000 αναφορές για σεξουαλική επίθεση και ανάρμοστη συμπεριφορά σε πέντε χρόνια

Διεθνή / «Κάθε 8 λεπτά»: Η Uber δέχθηκε 400.000 αναφορές για σεξουαλική επίθεση και ανάρμοστη συμπεριφορά σε πέντε χρόνια

Η εταιρεία παρουσίασε δημοσίως μια εντελώς διαφορετική εικόνα, ωστόσο αποκαλυπτική έρευνα των New York Times απέδειξε πως υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις που την εμπλέκουν
LIFO NEWSROOM
Πορτογαλία: Το Ανώτατο Δικαστήριο μπλοκάρει νομοσχέδιο που περιορίζει τη μετανάστευση

Διεθνή / Πορτογαλία: Το Ανώτατο Δικαστήριο μπλοκάρει νομοσχέδιο που περιορίζει τη μετανάστευση

Το νομοσχέδιο, που αντανακλά τη δεξιά στροφή στην ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση, θα υποχρέωνε εκατοντάδες χιλιάδες νόμιμους μετανάστες να περιμένουν δύο χρόνια προτού υποβάλουν αίτηση για επανένωση με τα άμεσα μέλη της οικογένειάς τους
LIFO NEWSROOM
Ακόμη μία παρουσιάστρια του Fox αναβαθμίζει ο Τραμπ: «Στέλνει» την Τάμι Μπρους στον ΟΗΕ

Διεθνή / Ακόμη μία παρουσιάστρια του Fox αναβαθμίζει ο Τραμπ: «Στέλνει» την Τάμι Μπρους στον ΟΗΕ

Η νυν εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πρώην παρουσιάστρια του Fox News, Τάμι Μπρους, προτείνεται για τη θέση της αναπληρώτριας μόνιμης αντιπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη
LIFO NEWSROOM
Ευρωπαίοι ηγέτες για Ουκρανία εν όψει Αλάσκας: Συνδυασμός διπλωματίας και πίεσης στη Ρωσία για την ειρήνη

Διεθνή / Ευρωπαίοι ηγέτες για Ουκρανία εν όψει Αλάσκας: Συνδυασμός διπλωματίας και πίεσης στη Ρωσία για την ειρήνη

«Η Ουκρανία έχει την ελευθερία επιλογής για το πεπρωμένο της», αναφέρει η κοινή δήλωση Μακρόν, Μελόνι, Μερτς, Στάρμερ, Τουσκ, φον ντερ Λάιεν και Στουμπ
LIFO NEWSROOM
«Μπορείτε να πείτε πώς πέθανε;»: Ο Μοχάμεντ Σαλάχ επικρίνει την UEFA για τον φόρο τιμής στον «Παλαιστίνιο Πελέ»

Διεθνή / «Μπορείτε να πείτε πώς πέθανε;»: Ο Μοχάμεντ Σαλάχ επικρίνει την UEFA για τον φόρο τιμής στον «Παλαιστίνιο Πελέ»

O πρώην ποδοσφαιριστής Σουλεϊμάν αλ-Ομπέιντ, γνωστός ως «Παλαιστίνιος Πελέ», πέθανε την Τετάρτη στη νότα Γάζα, όταν ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε πολίτες που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια
LIFO NEWSROOM
Ανησυχητική έκρηξη σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στο διαδίκτυο - Νέα στοιχεία

Διεθνή / Ανησυχητική έκρηξη σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στο διαδίκτυο - Νέα στοιχεία

Τεχνολογικές εταιρείες, όπως το Snapchat και το Facebook, δήλωσαν ότι μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2024 εντόπισαν πάνω από 9.600 περιστατικά διαδικτυακής παρενόχλησης και προσέγγισης ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν: Τι είναι η «Διαδρομή Τραμπ» και τι αλλάζει στον Νότιο Καύκασο

Διεθνή / Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν: Τι είναι η «Διαδρομή Τραμπ» και τι αλλάζει στον Νότιο Καύκασο

Στο επίκεντρο της συμφωνίας βρίσκεται η δημιουργία ενός νέου διαμετακομιστικού διαδρόμου, που θα ονομαστεί «Διαδρομή Τραμπ για Διεθνή Ειρήνη και Ευημερία»
LIFO NEWSROOM
Εφετείο «μπλόκαρε» διαδικασία περιφρόνησης κατά της κυβέρνησης Τραμπ για απελάσεις μεταναστών στο Ελ Σαλβαδόρ

Διεθνή / Εφετείο «μπλόκαρε» διαδικασία περιφρόνησης κατά της κυβέρνησης Τραμπ για απελάσεις μεταναστών στο Ελ Σαλβαδόρ

Η γενική εισαγγελέας χαιρέτισε την απόφαση, χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια του Μπόζμπεργκ «αποτυχημένη δικαστική υπέρβαση» και «μεγάλη νίκη» για την ατζέντα του Τραμπ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Για αλλη μια φορα θυμα ο λαος. Για αλλη μια φορα θυματα μικρα παιδια! Πονος,φοβος,πεινα,αρρωστια,θανατος,ξεκληρισμος.Και η Δυση; Ας το αφησουμε αυτο το κεφαλαιο....ειναι πολυ μεγαλο!Οι ταλαιπωροι που τελικα επιβιωνουν και φτανουν στην Ελλαδα,δηλωνουν πως ο προορισμος τους ειναι η Γερμανια.Ολοι θελουν να πανε Γερμανια! Τους βαζουν στα τρενα και τους πανε Γερμανια!!Δεν μενει να ευχηθω σε ολους καλη τυχη,καλο κουραγιο και καλη δυναμη!