Γιατί η Τουρκία αντικαθιστά τον όρο «κεντρική Ασία» με το «Τουρκεστάν»

Γιατί η Τουρκία αντικαθιστά τον όρο «κεντρική Ασία» με το «Τουρκεστάν» Facebook Twitter
0

Το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας της Τουρκίας αποκάλυψε σημαντικές αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών της ιστορίας, αντικαθιστώντας τη φράση «Κεντρική Ασία» με το «Τουρκεστάν». Οι ειδικοί λένε ότι αυτή η αλλαγή ενισχύει την εθνική ταυτότητα και ενσταλάζει ισχυρότερο πατριωτισμό στις μελλοντικές γενιές.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τοποθέτησε αυτή την κίνηση στο πλαίσιο της ενότητας του τουρκογενούς κόσμου: «Θα εργαστούμε πλάι πλάι για να κάνουμε την επόμενη περίοδο την εποχή των Τούρκων επεκτείνοντας το όραμά μας για τον «Τουρκικό Αιώνα» στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών».

Ο καθηγητής Αχμέτ Τασαγκίλ εξήγησε την ιστορική σημασία του όρου Τουρκεστάν στο TRT Haber: «Η λέξη Τουρκεστάν, που σημαίνει «πατρίδα των Τούρκων», χρησιμοποιείται από τις πρώτες περιόδους της ιστορίας. Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, λόγω της ρωσικής εισβολής, εισήχθη και διαδόθηκε η έννοια της Κεντρικής Ασίας αντί του ονόματος Τουρκεστάν», αναφέρει.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Ραμίν Σαδίκ σχολίασε την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για το TRT Haber: «Η έκκλησή μας στην έννοια του Τουρκεστάν και την ένταξή του στα σχολικά βιβλία από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας είναι μια πολύ σωστή απόφαση. Τόσο η Τουρκία όσο και το Τουρκεστάν σημαίνουν μια περιοχή όπου ζουν κατά κύριο λόγο οι Τούρκοι», είπε ο Sadık.Φυσικά η πραγματική αιτία αυτής της αλλαγής είναι άλλη.

Η αλλαγή είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την ενίσχυση των δεσμών στον τουρκικό κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μιας κοινής ιστορίας, λογοτεχνίας, χαρτών και αλφαβήτου. Με αυτό τον τρόπο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να παρουσιάσει την Τουρκία ως το κέντρο, τη μητρόπολη των λαών και φυλών που έλκουν την καταγωγή τους από τουρκογενείς φυλές της κεντρικής, βόρειας και ανατολικής Ασίας.

Είναι σαφές ότι στην τουρκική (όπως και στην ελληνική) δεν υπάρχει ο όρος «Turkic» που χρησιμοποιείται στα αγγλικά για να υποδηλώσει αυτούς τους λαούς. Έτσι η Τουρκία χρισμοποιεί το Türk (συναφές του turkish) παίζοντας με τις λέξεις μεταξύ «τουρκογενών» πληθυσμών, Τούρκων και κατοίκων του σύγχρονου τουρκικού κράτους, θέλοντας με το πες-πες να αφήσει στο μυαλό όσο περισσότερων μπορεί ότι όλα τα παραπάνω είναι ένα, με κοινό παρονομαστή την Άγκυρα και την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Με αυτό ως γνώμονα τα παιδιά της Τουρκίας θα πρέπει, κατά την τουρκική κυβέρνηση, να μεγαλώσουν έχοντας την παραπάνω συλλογιστική ως κάτι αυταπόδεικτο και μη επιδεχόμενο ερμηνείας.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μπορείτε να πείτε πώς πέθανε;»: Ο Μοχάμεντ Σαλάχ επικρίνει την UEFA για τον φόρο τιμής στον «Παλαιστίνιο Πελέ»

Διεθνή / «Μπορείτε να πείτε πώς πέθανε;»: Ο Μοχάμεντ Σαλάχ επικρίνει την UEFA για τον φόρο τιμής στον «Παλαιστίνιο Πελέ»

O πρώην ποδοσφαιριστής Σουλεϊμάν αλ-Ομπέιντ, γνωστός ως «Παλαιστίνιος Πελέ», πέθανε την Τετάρτη στη νότα Γάζα, όταν ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε πολίτες που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια
LIFO NEWSROOM
Ανησυχητική έκρηξη σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στο διαδίκτυο - Νέα στοιχεία

Διεθνή / Ανησυχητική έκρηξη σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στο διαδίκτυο - Νέα στοιχεία

Τεχνολογικές εταιρείες, όπως το Snapchat και το Facebook, δήλωσαν ότι μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2024 εντόπισαν πάνω από 9.600 περιστατικά διαδικτυακής παρενόχλησης και προσέγγισης ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν: Τι είναι η «Διαδρομή Τραμπ» και τι αλλάζει στον Νότιο Καύκασο

Διεθνή / Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν: Τι είναι η «Διαδρομή Τραμπ» και τι αλλάζει στον Νότιο Καύκασο

Στο επίκεντρο της συμφωνίας βρίσκεται η δημιουργία ενός νέου διαμετακομιστικού διαδρόμου, που θα ονομαστεί «Διαδρομή Τραμπ για Διεθνή Ειρήνη και Ευημερία»
LIFO NEWSROOM
Εφετείο «μπλόκαρε» διαδικασία περιφρόνησης κατά της κυβέρνησης Τραμπ για απελάσεις μεταναστών στο Ελ Σαλβαδόρ

Διεθνή / Εφετείο «μπλόκαρε» διαδικασία περιφρόνησης κατά της κυβέρνησης Τραμπ για απελάσεις μεταναστών στο Ελ Σαλβαδόρ

Η γενική εισαγγελέας χαιρέτισε την απόφαση, χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια του Μπόζμπεργκ «αποτυχημένη δικαστική υπέρβαση» και «μεγάλη νίκη» για την ατζέντα του Τραμπ
LIFO NEWSROOM