Οι προσπάθειες των Ρεπουμπλικανών να καταργήσουν και να αντικαταστήσουν το πρόγραμμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας που προώθησε ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, γνωστό και ως Obamacare, κατέρρευσαν χθες στην Γερουσία.


Η αρνητική αυτή εξέλιξη αποτελεί ένα σοβαρό πολιτικό πλήγμα τόσο για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, όσο και για την επτάχρονη προσπάθεια των Ρεπουμπλικάνων να καταργήσουν το Obamacare. Ο Αμερικανός πρόεδρος προσκάλεσε σήμερα σε μεσημεριανό γεύμα όλους τους Ρεπουμπλικάνους Γερουσιαστές στον Λευκό Οίκο, προκειμένου να συζητήσουν το νομοσχέδιο για την υγεία.


Η κατάσταση πολιτικής αναταραχής που προκλήθηκε στην Γερουσία, επηρέασε επίσης, αρνητικά τις χρηματαγορές, καθώς ενίσχυσε το κλίμα αμφιβολιών για το επίπεδο πολιτικής δυναμικής που διαθέτει η κυβέρνηση Τραμπ προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίηση άλλων σημαντικών προτεραιοτήτων της εσωτερικής πολιτικής της ατζέντας. Μεταξύ αυτών, η φορολογική μεταρρύθμιση, που εδώ και μήνες αναμένει ο επιχειρηματικός κόσμος στις ΗΠΑ.


Η αποτυχία κατάργησης κι αντικατάστασης του Obamacare ανέδειξε το κλίμα πολιτικού διχασμού που επικρατεί στο Κογκρέσο, αλλά και την αδυναμία των Ρεπουμπλικάνων να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική φόρμουλα με την κατάθεση ενός αναθεωρημένου νομοσχεδίου που θα ικανοποιούσε τα αιτήματα των Γερουσιαστών που εκδήλωσαν επιφυλάξεις ή δήλωσαν ότι δεν θα το ψηφίσουν.


Ο Τραμπ δήλωσε απογοητευμένος από την αποτυχία της Γερουσίας κι άφησε να εννοηθεί ότι θ' αφήσει την αγορά των ασφαλιστικών εταιριών να λειτουργήσει σύμφωνα με τους όρους που δρομολογήθηκαν από την εφαρμογή του Obamacare, ενώ αργότερα θα συνεργαστεί με τους Δημοκρατικούς, προκειμένου να προχωρήσει σε βελτιώσεις.

  

Ο αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε την διεξαγωγή ψηφοφορίας για την κατάργηση του Obamacare η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή σε μία διετία. Η εξέλιξη αυτή δρομολογήθηκε αφού έγινε ξεκάθαρο το βράδυ της Δευτέρας ότι ο ίδιος δεν είχε εξασφαλίσει την απαραίτητη υποστήριξη μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων Γερουσιαστών, ώστε να είναι δυνατή η κατάργηση κι αντικατάσταση του Obamacare. Ο Μακόνελ δήλωσε ότι η ψηφοφορία αυτή θα μπορούσε να διεξαχθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

 

Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι ήλπιζαν ότι θα είχαν τελειώσει με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την υγεία πριν από τις διακοπές του Αυγούστου, ώστε τον Σεπτέμβριο ν' ασχοληθούν αποκλειστικά με τις δραστικές αλλαγές στον φορολογικό κώδικα. Οι συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, δηλώνουν ότι θα έχει ουσιαστικές δυσκολίες η υλoποίηση της προεκλογικής εξαγγελίας του Τραμπ για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 35% στο 15%.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr