Γερουσιαστές ζητούν από τη Google να μη συλλέγει δεδομένα που ίσως πλήξουν γυναίκες που κάνουν άμβλωση

Γερουσιαστές ζητούν από τη Google να μη συλλέγει δεδομένα που ίσως πλήξουν γυναίκες που κάνουν άμβλωση» Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου Unsplash
0

Περισσότεροι από 40 Δημοκρατικοί γερουσιαστές και βουλευτές καλούν τη Google να σταματήσει να συλλέγει δεδομένα τοποθεσίας των πελατών της, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον γυναικών που κάνουν άμβλωση.  

Στην επιστολή τους προς τον CEO της εταιρείας, Σούνταρ Πιτσάι, οι Αμερικανοί νομοθέτες ζητούν από τη Google να σταματήσει την «αχρείαστη συγκέντρωση και διατήρηση» στοιχείων τοποθεσίας που εμμέσως θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες ταυτοποιήσεις και στοχοποιήσεις. 

«Ανησυχούμε ότι σε έναν κόσμο στον οποίο η άμβλωση θα μπορούσε να γίνει παράνομη, η σημερινή πρακτική της Google να συγκεντρώνει και να διατηρεί εκτενή αρχεία δεδομένων τοποθεσίας κινητών τηλεφώνων θα επιτρέψει να γίνει ένα εργαλείο για ακροδεξιούς εξτρεμιστές που επιδιώκουν να βρουν ανθρώπους που αναζητούν αναπαραγωγική υγειονομική περίθαλψη», επισημαίνουν στην επιστολή τους. 

Η Google αποθηκεύει «πληροφορίες ιστορικού τοποθεσίας για εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες smartphone», επισημαίνει η επιστολή, «τις οποίες μοιράζεται τακτικά με κυβερνητικές υπηρεσίες». 

Παρότι αυτό γίνεται για διάφορους επιχειρηματικούς σκοπούς- μεταξύ άλλων για στοχευμένες διαδικτυακές διαφημίσεις- η Google δεν είναι η μόνη που χρησιμοποιεί αυτά τα δεδομένα, τονίζουν οι Δημοκρατικοί βουλευτές και γερουσιαστές. 

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών επιβολής του νόμου τακτικά εξασφαλίζουν δικαστικές εντολές, που αναγκάζουν την Google να παραδώσει τις πληροφορίες για την τοποθεσία πελατών της. Αυτό περιλαμβάνει εντολές που απαιτούν τα δεδομένα για οποιονδήποτε ήταν κοντά σε ένα συγκεκριμένο σημείο, μια δεδομένη στιγμή, επισημαίνουν και σημειώνουν ότι η Google έλαβε 11.554 τέτοια εντάλματα το 2020. 

Κανένας νόμος δεν απαιτεί η Google να συγκεντρώνει και να διατηρεί αρχεία για κάθε κίνηση των πελατών της, τονίζουν οι νομοθέτες. Και παρότι αναγνωρίζουν πως η εν λόγω εταιρεία ήταν από τις πρώτες στις ΗΠΑ που επέμειναν να απαιτείται ένταλμα για την αποκάλυψη τέτοιων πληροφοριών, προειδοποιούν ότι αυτό δεν είναι αρκετό. 

«Αν η άμβλωση γίνει παράνομη από το ακροδεξιό Ανώτατο δικαστήριο και Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες, είναι αναπόφευκτο ότι δεξιοί εισαγγελείς θα εξασφαλίσουν εντάλματα για να κυνηγήσουν, να ασκήσουν δίωξη και να φυλακίσουν γυναίκες επειδή εξασφάλισαν κρίσιμης σημασίας αναπαραγωγική υγειονομική περίθαλψη», τονίζουν οι Δημοκρατικοί. 

«Ο μόνος τρόπος να προστατεύσετε τα δεδομένα τοποθεσίας των πελατών σας από μια τόσο εξωφρενική κρατική παρακολούθηση, είναι να μην τα συλλέγετε», αναφέρουν χαρακτηριστικά. 

Οι γερουσιαστές και βουλευτές καλούν την εταιρεία να αλλάξει αμέσως τις πρακτικές συγκέντρωσης και διατήρησης δεδομένων και καταλήγουν: «Η Google δεν μπορεί να επιτρέψει η ψηφιακή υποδομή της που εστιάζει στις διαφημίσεις να γίνει ένα όπλο ενάντια στις γυναίκες». 
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζευγάρι στη Γαλλία απήγαγε και βασάνιζε 45χρονη: Την είχαν σε υπόγειο 5 χρόνια και την έπλεναν με χλωρίνη

Διεθνή / Ζευγάρι στη Γαλλία απήγαγε και βασάνιζε 45χρονη: Την είχαν σε υπόγειο 5 χρόνια και την έπλεναν με χλωρίνη

Η 45χρονη γυναίκα «εξαφανίστηκε» για τις αρχές από τον Απρίλιο του 2022, όταν εκδόθηκε το διαζύγιό της, κοιμόταν σε μια ξαπλώστρα, έκανε την ανάγκη της σε ένα δοχείο ή σε πλαστικές σακούλες
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο: Η πρόεδρος του μουσείου ζητά να εγκατάσταση αστυνομικού τμήματος

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Η πρόεδρος του μουσείου ζητά εγκατάσταση αστυνομικού τμήματος

Η πρόεδρος του Λούβρου ζητά αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας μετά τη μεγάλη ληστεία ιστορικών κοσμημάτων. Σχέδιο για νέο αστυνομικό τμήμα και εκσυγχρονισμό βιντεοεπιτήρησης
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ ισχυρίζεται πως η αμερικανική κυβέρνηση του χρωστά 230 εκατ. δολάρια - «Μηνύω τον εαυτό μου»

Διεθνή / Ο Τραμπ ισχυρίζεται πως η αμερικανική κυβέρνηση τού χρωστά 230 εκατ. δολάρια - «Μηνύω τον εαυτό μου»

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο πρόκειται για αποζημίωση λόγω ομοσπονδιακών ερευνών, στις οποίες υπεβλήθη κατά τη διάρκεια και μετά την πρώτη του θητεία
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Ποιες οι υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στη Γάζα και τους Παλαιστινίους, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο

Διεθνή / Ισραήλ: Ποιες οι υποχρεώσεις του απέναντι στη Γάζα και τους Παλαιστινίους, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο

Το Ισραήλ δεν συμμετείχε στη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ωστόσο Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε σε δημοσιογράφους πως πρόκειται για μια «κατάχρηση του διεθνούς δικαίου»
LIFO NEWSROOM
Η Ρωσία χτύπησε νηπιαγωγείο στο Κίεβο με πυραύλους και drone: Έξι νεκροί, μεταξύ των οποίων παιδιά

Διεθνή / Ουκρανία: Η Ρωσία επιτέθηκε με πυραύλους και drone - Έξι νεκροί, μεταξύ των οποίων παιδιά από πλήγμα σε νηπιαγωγείο

Οι νέες ρωσικές επιθέσεις με drone και βαλλιστικούς πυραύλους έχουν σκοτώσει επτά ανθρώπους στην Ουκρανία, ενώ η διπλωματική διαδικασία μεταξύ Τραμπ και Πούτιν μπλοκάρεται
LIFO NEWSROOM
Χάρι και Μέγκαν ζητούν παγκόσμια απαγόρευση στην τεχνητή υπερνοημοσύνη

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ ζητούν παγκόσμια απαγόρευση στην τεχνητή υπερνοημοσύνη

Υπέγραψαν δήλωση που καλεί κυβερνήσεις και εταιρείες να σταματήσουν προσωρινά την έρευνα προς αυτή την κατεύθυνση, μέχρι να υπάρξει ευρεία επιστημονική συναίνεση για το πώς μπορεί να αναπτυχθεί με ασφάλεια και να παραμείνει υπό έλεγχο
LIFO NEWSROOM