Γερμανία: Νομοσχέδιο θα επιτρέπει στις αρχές να παρακολουθούν τα κινητά τηλέφωνα προσφύγων

Γερμανία: Νομοσχέδιο θα επιτρέπει στις αρχές να παρακολουθούν τα κινητά τηλέφωνα προσφύγων Facebook Twitter
EPA/KOSTAS TSIRONIS
0

Η γερμανική κυβέρνηση έχει καταρτίσει ένα νομοσχέδιο, με το οποίο θα δοθεί η άδεια στις αρχές να αποκτούν πρόσβαση στις τηλεφωνικές συσκευές και στα ηλεκτρονικά δεδομένα των αιτούντων άσυλο, στις περιπτώσεις εκείνες που εγείρονται αμφιβολίες για την ταυτότητα ή την εθνικότητά τους. Το μέτρο φαντάζει μια ασυνήθιστη κίνηση σε μια χώρα όπου η κοινή γνώμη δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία της ιδιωτικής ζωής.


Σύμφωνα με ένα αντίγραφο του σχεδίου νόμου, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, οι αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες (BAMF) θα αποκτήσουν την νόμιμη άδεια να πραγματοποιούν ελέγχους σε κινητά τηλέφωνα, σε tablet και φορητούς υπολογιστές των αιτούντων άσυλο.


Οι αξιωματούχοι της BAMF έχουν τονίσει ότι πολλοί από τους πρόσφυγες παρουσιάζουν πλαστά έγγραφα, με την ελπίδα να εγκριθεί η αίτηση τους για χορήγηση ασύλου, ενώ πολλοί δεν διαθέτουν κανένα έγγραφο.


Το υπουργείο Εσωτερικών, που κατήρτισε το νομοσχέδιο σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, έχει εκτιμήσει ότι τουλάχιστον το 50% των 280.000 αιτήσεων ασύλου το 2016, θα όφειλε να έχει ερευνηθεί πιο εμπεριστατωμένα, για παράδειγμα με την εξέταση των δεδομένων των κινητών τηλεφώνων των αιτούντων.


Οι αξιωματούχοι δεν διέθεταν νόμιμη άδεια για να προβούν σε αυτόν τον έλεγχο και αντ' αυτού, με την βοήθεια γλωσσολόγων, προσπαθούσαν να καθορίσουν την πραγματική χώρα προέλευσης των προσφύγων και μεταναστών.


«Χρειάζεται να εξακριβώνουμε την ταυτότητα των αιτούντων», τόνισε ο Φόλκερ Μπούφιερ, πρωθυπουργός του κρατιδίου της 'Εσσης και στέλεχος της CDU της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ. «Για να ελαχιστοποιήσουμε τις όποιες αμφιβολίες για την προέλευση ενός ατόμου, χρειάζεται να χρησιμοποιούμε όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες», σημείωσε.


Το μέτρο είναι ένα από τα πολλαπλά βήματα που έχει λάβει ή σχεδιάζεται να λάβει το Βερολίνο, σε μια προσπάθεια να επιδείξει την αποφασιστικότητά του για τον περιορισμό της κατάχρησης των φιλελεύθερων κανόνων της χώρας στην χορήγηση ασύλου. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εισέλθει στην Γερμανία τους τελευταίους 18 μήνες.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, ο Γιοχάνες Ντίμροτ, τόνισε πως το υπουργικό συμβούλιο πιθανώς να εγκρίνει το μέτρο εντός των επόμενων εβδομάδων.


Σήμερα, 213.000 αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί και αναμένεται η απέλαση των αιτούντων αυτών, αν και τους έχει χορηγηθεί προσωρινή άδεια διαμονής στη χώρα για μια σειρά από λόγους.


Την Κυριακή, ο προσωπάρχης της Μέρκελ, ο Πέτερ Αλτμάιερ, τόνισε ότι η Γερμανία απέλασε τον περασμένο χρόνο έναν αριθμό ρεκόρ 80.000 μεταναστών, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίφθηκαν, ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί εντός του 2017. Περίπου τα μισά από τα 700.000 αιτήματα ασύλου που κατατέθηκαν το 2016 απορρίφθηκαν, πρόσθεσε.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν

Διεθνή / Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

«Ο κόσμος νομίζει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν χρειάζονται πλέον βοήθεια» - Απελπιστική ανάγκη για βοήθεια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στον παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM
Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

Διεθνή / Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

«Αυτή δεν είναι μια ενημερωμένη πολιτική αλλά μια νέα πολιτική για την αντιμετώπιση τυχόν παραπληροφόρησης και για να επιβεβαιώσουμε εκ νέου ότι απαγορεύουμε αυτά τα σύμβολα», τονίζει σε δελτίο Τύπου η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΤΡΑΜΠ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Σήμερα η συνάντηση με Τραμπ - «Έτοιμος, ό,τι κι αν συμβεί» ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο Ζοχράν Μαμντάνι είναι ένας «αποφασισμένος αντίπαλος» του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγορεί μεταξύ άλλων ότι υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα τους πλέον εύπορους Αμερικανούς
LIFO NEWSROOM
BBC ΝΤΑΙΑΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Διεθνή / Νέο βιβλίο κατηγορεί το BBC για συγκάλυψη μετά τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1995

Μια ανεξάρτητη έρευνα που ζήτησε το BBC επιβεβαίωσε το 2021 πως πλαστά έγγραφα είχαν παρουσιαστεί στον αδελφό της πριγκίπισσας, Τσαρλς Σπένσερ, προκειμένου να την πείσει να παραχωρήσει αυτήν τη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM