Γερμανία: Νομοσχέδιο θα επιτρέπει στις αρχές να παρακολουθούν τα κινητά τηλέφωνα προσφύγων

Γερμανία: Νομοσχέδιο θα επιτρέπει στις αρχές να παρακολουθούν τα κινητά τηλέφωνα προσφύγων Facebook Twitter
EPA/KOSTAS TSIRONIS
0

Η γερμανική κυβέρνηση έχει καταρτίσει ένα νομοσχέδιο, με το οποίο θα δοθεί η άδεια στις αρχές να αποκτούν πρόσβαση στις τηλεφωνικές συσκευές και στα ηλεκτρονικά δεδομένα των αιτούντων άσυλο, στις περιπτώσεις εκείνες που εγείρονται αμφιβολίες για την ταυτότητα ή την εθνικότητά τους. Το μέτρο φαντάζει μια ασυνήθιστη κίνηση σε μια χώρα όπου η κοινή γνώμη δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία της ιδιωτικής ζωής.


Σύμφωνα με ένα αντίγραφο του σχεδίου νόμου, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, οι αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες (BAMF) θα αποκτήσουν την νόμιμη άδεια να πραγματοποιούν ελέγχους σε κινητά τηλέφωνα, σε tablet και φορητούς υπολογιστές των αιτούντων άσυλο.


Οι αξιωματούχοι της BAMF έχουν τονίσει ότι πολλοί από τους πρόσφυγες παρουσιάζουν πλαστά έγγραφα, με την ελπίδα να εγκριθεί η αίτηση τους για χορήγηση ασύλου, ενώ πολλοί δεν διαθέτουν κανένα έγγραφο.


Το υπουργείο Εσωτερικών, που κατήρτισε το νομοσχέδιο σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, έχει εκτιμήσει ότι τουλάχιστον το 50% των 280.000 αιτήσεων ασύλου το 2016, θα όφειλε να έχει ερευνηθεί πιο εμπεριστατωμένα, για παράδειγμα με την εξέταση των δεδομένων των κινητών τηλεφώνων των αιτούντων.


Οι αξιωματούχοι δεν διέθεταν νόμιμη άδεια για να προβούν σε αυτόν τον έλεγχο και αντ' αυτού, με την βοήθεια γλωσσολόγων, προσπαθούσαν να καθορίσουν την πραγματική χώρα προέλευσης των προσφύγων και μεταναστών.


«Χρειάζεται να εξακριβώνουμε την ταυτότητα των αιτούντων», τόνισε ο Φόλκερ Μπούφιερ, πρωθυπουργός του κρατιδίου της 'Εσσης και στέλεχος της CDU της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ. «Για να ελαχιστοποιήσουμε τις όποιες αμφιβολίες για την προέλευση ενός ατόμου, χρειάζεται να χρησιμοποιούμε όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες», σημείωσε.


Το μέτρο είναι ένα από τα πολλαπλά βήματα που έχει λάβει ή σχεδιάζεται να λάβει το Βερολίνο, σε μια προσπάθεια να επιδείξει την αποφασιστικότητά του για τον περιορισμό της κατάχρησης των φιλελεύθερων κανόνων της χώρας στην χορήγηση ασύλου. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εισέλθει στην Γερμανία τους τελευταίους 18 μήνες.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, ο Γιοχάνες Ντίμροτ, τόνισε πως το υπουργικό συμβούλιο πιθανώς να εγκρίνει το μέτρο εντός των επόμενων εβδομάδων.


Σήμερα, 213.000 αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί και αναμένεται η απέλαση των αιτούντων αυτών, αν και τους έχει χορηγηθεί προσωρινή άδεια διαμονής στη χώρα για μια σειρά από λόγους.


Την Κυριακή, ο προσωπάρχης της Μέρκελ, ο Πέτερ Αλτμάιερ, τόνισε ότι η Γερμανία απέλασε τον περασμένο χρόνο έναν αριθμό ρεκόρ 80.000 μεταναστών, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίφθηκαν, ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί εντός του 2017. Περίπου τα μισά από τα 700.000 αιτήματα ασύλου που κατατέθηκαν το 2016 απορρίφθηκαν, πρόσθεσε.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυστρία: Ορειβάτισσα εγκαταλείφθηκε από τον σύντροφό της στην υψηλότερη κορφή και πέθανε από το κρύο

Διεθνή / Αυστρία: Εγκατέλειψε την ορειβάτιδα σύντροφό του στην υψηλότερη κορφή και εκείνη πέθανε από το κρύο

Οι κινήσεις που φάνηκαν ύποπτες στους εισαγγελείς - Ο 39χρονος φέρεται να «έβαλε το κινητό σε σίγαση» ενώ προσπαθούσαν να τον εντοπίσουν διασωστικές ομάδες
LIFO NEWSROOM
Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Διεθνή / Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Ο συνολικός απολογισμός για όσους έχασαν τη ζωή τους σε Ινδονησία, Σρι Λάνκα, Μαλαισία, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ μετά τις τροπικές καταιγίδες, είναι περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι
LIFO NEWSROOM
Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Διεθνή / Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, «οι γεννήτριες ιταλικών εταιριών πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες»
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM