Γερμανία και ΗΠΑ κατασκόπευαν επί δεκαετίες τουλάχιστον 100 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα

Γερμανία και ΗΠΑ κατασκόπευαν επί δεκαετίες τουλάχιστον 100 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα Facebook Twitter
2

Αποκαλύψεις ότι ΗΠΑ και Γερμανία κατασκόπευαν για περίπου 40 χρόνια περισσότερες από 100 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, έρχονται στη δημοσιότητα.

Κρυπτογραφημένα μηνύματα διπλωματικά, στρατιωτικά και υπηρεσιών επί δεκαετίες περνούσαν πρώτα από την αμερικανική CIA και την γερμανική υπηρεσία κατασκοπείας BND. Μάλιστα, φέρεται πως στα αρχεία της CIA, υπάρχουν ηχητικά απόρρητα ντοκουμέντα από συνομιλίες Ελλήνων αξιωματούχων σε περιόδους κρίσης µε την Τουρκία.

Η πολύκροτη υπόθεση αποκαλύφθηκε από το Δεύτερο Πρόγραμμα της Γερμανικής Τηλεόρασης ZDF, την εφημερίδα Washington Post και την Ελβετική Τηλεόραση SRF.


Το 1970 η αμερικανική μυστική υπηρεσία CIA και η γερμανική BND υπέγραφαν στο Μόναχο μια αυστηρά απόρρητη συμφωνία, η οποία τις καθιστούσε συνεταίρους σε μια υπόθεση που αργότερα η CIA χαρακτήρισε ως «κόλπο του αιώνα». Η BND ονόμασε την επιχείρηση «Rubikon» και η CIA «Minerva».

Με την υπογραφή της συμφωνίας CIA και BND, αγόρασαν από κοινού την ελβετική εταιρία κρυπτογραφήσεων και κωδικοποίησης Crypto AG, κορυφαία εταιρία της εποχής εκείνης στην αγορά κρυπτογραφήσεων. Στους πελάτες της βρίσκονταν περισσότερες από 120 χώρες, οι οποίες προμηθεύονταν εξοπλισμό για πρεσβείες, υπηρεσίες και κυβερνητικές εγκαταστάσεις με σκοπό τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών. Από ότι έγινε γνωστό ούτε οι εργαζόμενοι στην Crypto AG γνώριζαν ότι η εταιρία ανήκε στις μυστικές υπηρεσίες. Μέσω επαφών στη Siemens και ένα δικηγορικό γραφείο στο Λιχτενστάιν, οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της ελβετικής εταιρίας κατάφεραν να παραμείνουν άγνωστοι. 

Μεταξύ των πελατών της Crypto ΑG βρίσκονταν, μεταξύ άλλων, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, αλλά και πλήθος αφρικανικών και νοτιοαμερικανικών χωρών. Η Σοβιετική Ένωση και η Κίνα προμηθεύονταν εξοπλισμό κρυπτογράφησης επικοινωνιών από άλλους προμηθευτές καθώς γνώριζαν τι συνέβαινε με την ελβετική εταιρία.

Χάρη στην επιχείρηση «Minerva» ή «Rubikon» oι ΗΠΑ γνώριζαν το 1989 λίγο πριν από την στρατιωτική επέμβαση στον Παναμά ότι ο τότε καταζητούμενος δικτάτορας Μανουέλ Νοριέγκα κρύβονταν στην στη πόλη του Παναμά στην πρεσβεία του Βατικανού, η οποία ήταν εξοπλισμένη με μηχανήματα της Crypto ΑG.


Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 1986, ο αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρήγκαν φωτογράφιζε, με καθυστέρηση μιας μέρας μόνο, τη Λιβύη ως υπεύθυνη της επίθεσης σε ντισκοτέκ του Βερολίνου με τρεις νεκρούς και 200 τραυματίες. Το γεγονός ότι το καθεστώς Καντάφι είχε οργανώσει και εκτελέσει την επίθεση έγινε γνωστό στους Αμερικανούς χάρη στην παρακολούθηση της πρεσβείας της Λιβύης στο τότε Ανατολικό Βερολίνο.


Κατά την εκτίμηση του πρώην συντονιστή των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών στην καγκελαρία Μπερντ Σμιτμπάουερ, η επιχείρηση «Rubikon» έκανε τον κόσμο πιο ασφαλή.

Στην άλλη όψη του νομίσματος BND και CIA γνώριζαν χάρη στο πυκνό δίκτυο παρακολούθησης πότε και ποιους βασάνιζαν ή δολοφονούσαν οι δικτατορίες στη Λατινική Αμερική ή πότε και που προετοιμάζονταν πραξικοπήματα.

Ασαφές παραμένει αν τα στοιχεία αυτά έφθαναν μέχρι το Λευκό Οίκο ή την καγκελαρία. Γεγονός πάντως είναι ότι η πληροφορίες των CIA και BND βοήθησαν τους Βρετανούς στον πόλεμο των Φόκλαντς εναντίον της Αργεντινής το 1981. Από τις αποκαλύψεις των γερμανικών, αμερικανικών και ελβετικών ΜΜΕ προκύπτει επίσης ότι και χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ βρίσκονταν στο στόχαστρο των επιχειρήσεων. Ανάμεσά τους Ιταλία, Ισπανία και Ιρλανδία.

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου η γερμανική μυστική υπηρεσία πούλησε το μερίδιό της στους Αμερικανούς, οι οποίοι μόλις το 2018 διέλυσαν την Crypto ΑG. Ήδη οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν στραφεί σε συνεργασίες με τους παρόχους ψηφιακών τηλεπικοινωνιών για τις παρακολουθήσεις.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απευθύνουν έκκληση για βοήθεια - Ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 900

Διεθνή / Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απευθύνουν έκκληση για βοήθεια - Ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 900

Συνεχίζονται ακατάπαυστα οι έρευνες των σωστικών συνεργείων μετά τον φονικό σεισμό των 6 Ρίχτερ - Οι διασώστες δίνουν μάχη για να φτάσουν σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία, σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών

Διεθνή / Γάζα: Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία, σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών

Η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών υιοθέτησε ψήφισμα στο οποίο αναφέρει ότι πληρούνται τα νομικά κριτήρια που στοιχειοθετούν ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Κίνα: Γιατί είναι εκεί ο Πούτιν και ο Κιμ Γιονγκ-ουν, και τι είναι ο «άξονας της αναταραχής»;

Διεθνή / Γιατί βρίσκονται στην Κίνα Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν, και τι είναι ο «άξονας της αναταραχής»;

Πώς εξηγούν οι αναλυτές το γεγονός ότι την στρατιωτική παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης στο Πεκίνο θα παρακολουθήσουν οι ηγέτες της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας, μαζί με τον πρόεδρο του Ιράν
LIFO NEWSROOM
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ για την άσκηση «Zapad 2025» Ρωσίας με Λευκορωσία - Προειδοποίηση και από την Ουκρανία

Διεθνή / Σε επιφυλακή το ΝΑΤΟ για την άσκηση «Zapad 2025» Ρωσίας με Λευκορωσία - Προειδοποίηση και από την Ουκρανία

Η άσκηση «Zapad 2025» περιλαμβάνει- μεταξύ άλλων- ασκήσεις ετοιμότητας για ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων και των ρωσικής κατασκευής υπερηχητικών πυραύλων Oreshnik
LIFO NEWSROOM
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Κατατέθηκε αίτημα για την ευκολότερη πρόσβαση στην άμβλωση

Διεθνή / Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Κατατέθηκε αίτημα για ευκολότερη και ασφαλέστερη πρόσβαση στην άμβλωση

Με περισσότερες από 1 εκατομμύριο υπογραφές, η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών «Η Φωνή μου, η Επιλογή μου» υπέβαλε το αίτημά της για τη δημιουργία ενός μηχανισμού χρηματοδότησης που θα καταστήσει την άμβλωση πιο προσβάσιμη
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια