Γερμανία: Το ακροδεξιό AfD απέπεμψε στέλεχος που δήλωσε «φασίστας»

Γερμανία: Το ακροδεξιό AfD απέπεμψε στέλεχος που δήλωσε «φασίστας» Facebook Twitter
ΕPA
0

Το ακροδεξιό κόμμα της Γερμανίας απέπεμψε στέλεχός της που αυτοπροσδιορίστηκε ως φασίστας, σύμφωνα με τον συμπρόεδρο του AfD.

Το στέλεχος του AfD που αποπέμφθηκε είναι ο Κρίστιαν Λιτ, ο οποίος από το 2017- όταν το κόμμα μπήκε στη γερμανική Βουλή- ήταν εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας, δήλωσε ο Τίνο Χρουπάλα στη Zeit.

Ο 43χρονος, που σύμφωνα με το δημοσίευμα μέχρι τώρα θεωρούνταν ότι είναι πολύ κοντά στην ηγεσία του κόμματος, διακήρυξε επανειλημμένα ότι φασίστας και δήλωνε δημόσια ότι έχει «αρία καταγωγή». Ο παππούς του, ο Βόλφγκανγκ Λιτ, ήταν αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού του Τρίτου Ράιχ και είχε διατελέσει διοικητής υποβρυχίου.

Στο AfD τους τελευταίους μήνες υπάρχει κόντρα ανάμεσα στη μετριοπαθή και τη ριζοσπαστική πτέρυγα, η οποία ασκεί αυξανόμενη επιρροή στο εσωτερικό του κόμματος. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, το ακροδεξιό κόμμα δεν ξεπερνά το 9%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις αναλυτών που θεωρούν ότι η κρίση του κορωνοϊού έχει βάλει σε δεύτερη μοίρα του ξενοφοβικού κόμματος.

Ενισχυμένη η Μέρκελ

Η Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση των τηλεοπτικών δικτύων RTL και Ν-TV βγαίνει ενισχυμένη από την κρίση του κορωνοϊού.

Ο συνασπισμός των χριστιανικών κομμάτων (CDU/ CSU) υπό τη Μέρκελ φτάνει στο 39%. Στις εκλογές του 2017, η παράταξη της καγκελαρίου είχε συγκεντρώσει 32,9%, κάτι που την υποχρέωσε να συνεργαστεί ξανά με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Στην ίδια δημοσκόπηση, το SPD συγκεντρώνει το 16%- ποσοστό κάτω από εκείνο των εκλογών του 2017 (20,5%)- και ακολουθούν οι Πράσινοι με 15%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP, DW

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Γροιλανδία δεν πωλείται»: Το ξεκάθαρο μήνυμα της χώρας πριν από τις κρίσιμες συνομιλίες με τον Τραμπ

Διεθνή / «Η Γροιλανδία δεν πωλείται»: Το ξεκάθαρο μήνυμα της χώρας πριν από τις κρίσιμες συνομιλίες με τον Τραμπ

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρωθυπουργό της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, ο πρωθυπουργός του νησιού ξεκαθάρισε ότι η Γροιλανδία δεν πρόκειται «ούτε να ανήκει ούτε να κυβερνηθεί» από τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΦΑΡΑΧ ΠΑΧΛΑΒΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διεθνή / Ιράν: Η πρώην αυτοκράτειρα Φαράχ Παχλαβί καλεί τις δυνάμεις ασφαλείας να ενωθούν με τους διαδηλωτές

Τους προέτρεψε να ενωθούν με το κίνημα διαμαρτυρίας «πριν να είναι πολύ αργά», υποστηρίζοντας ότι καμία εξουσία και κανένα προνόμιο δεν δικαιολογούν αιματοχυσία
THE LIFO TEAM