Γάζα: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί από τις ισραηλινές επιθέσεις τις τελευταίες ώρες - Εκτός λειτουργίας τα νοσοκομεία στον βορρά

Γάζα: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί από τις ισραηλινές επιθέσεις τις τελευταίες ώρες - Εκτός λειτουργίας τα νοσοκομεία στον βορρά Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Ξεπερνούν τους 100 οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας από τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα τις τελευταίες ώρες, με τις τοπικές υγειονομικές αρχές να αναφέρουν 124 θύματα.

Την τελευταία εβδομάδα, τουλάχιστον 464 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά στρατιωτικά πλήγματα στη Γάζα σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας του θύλακα. Επιπλέον, αναφέρεται ότι 1.418 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί την ίδια περίοδο, μεταξύ 11ης Μαΐου και 17ης Μαΐου.

Την ίδια ώρα οι μεσολαβήτριες χώρες ξεκίνησαν νέο γύρο διαπραγματεύσεων για εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Δεν υπήρξε άμεσα σχόλιο από τον ισραηλινό στρατό, που έχει επεκτείνει τα πλήγματά του στον θύλακα, σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους από την Πέμπτη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας μιας νέας χερσαίας επίθεσης προκειμένου να εξασφαλίσει τον «επιχειρησιακό έλεγχο» σε τμήματα της Γάζας.

Το Ισραήλ έχει μπλοκάρει την είσοδο φαρμάκων, τροφίμων και καυσίμων στη Γάζα από τις αρχές του Μαρτίου σε μια προσπάθεια να πιέσει τη Χαμάς να απελευθερώσει Ισραηλινούς ομήρους και έχει εγκρίνει σχέδια που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την κατάληψη ολόκληρης της Λωρίδας της Γάζας και τον έλεγχο της βοήθειας. Η Χαμάς δηλώνει ότι απελευθερώσει τους ομήρους με αντάλλαγμα ισραηλινή εκεχειρία.

Οι μεσολαβήτριες χώρες Αίγυπτος και Κατάρ, με τη στήριξη των ΗΠΑ, ξεκίνησαν εχθές νέο γύρο έμμεσων συνομιλιών για κατάπαυση πυρός μεταξύ των δύο πλευρών, ωστόσο πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις δήλωσαν στο Reuters ότι δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος με γνώση των συνομιλιών, που διεξάγονται στην Ντόχα του Κατάρ, δήλωσε: «Η Χαμάς είναι ευέλικτη για την αριθμό των ομήρων που μπορεί να απελευθερώσει, αλλά το πρόβλημα ήταν ανέκαθεν με τη δέσμευση του Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο».

Γάζα: Ξεκληρίστηκαν οικογένειες

Μια από τις νυχτερινές επιθέσεις του Ισραήλ έπληξε καταυλισμό με σκηνές που φιλοξενούσαν οικογένειες εκτοπισμένων στη Χαν Γιούνις, στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με εργαζόμενους στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, ανάμεσα στους νεκρούς είναι γυναίκες και παιδιά. Δεκάδες άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν και πολλές σκηνές απανθρακώθηκαν. Η Χαμάς έκανε λόγο για «νέο βάρβαρο έγκλημα», επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για την κλιμάκωση.

Μεταξύ των δεκάδων ανθρώπων που σκοτώθηκαν νωρίτερα σήμερα ήταν τρεις δημοσιογράφοι και οι οικογένειές τους. Υγειονομικοί δήλωσαν ότι μια άλλη οικογένεια στη βόρεια Γάζα έχασε τουλάχιστον 20 από τα μέλη της.

Γάζα: Εκτός λειτουργίας «όλα τα δημόσια νοσοκομεία»

Το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε σήμερα ότι «όλα τα δημόσια νοσοκομεία» στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα τέθηκαν εκτός λειτουργίας, καθώς ο ισραηλινός στρατός έχει πολιορκήσει το τελευταίο δημόσιο νοσοκομείο που λειτουργούσε στην περιοχή.

«Η ισραηλινή κατοχή ενέτεινε την πολιορκία της, με σφοδρά πυρά περιμετρικά του Ινδονησιακού Νοσοκομείου και των περιβάλλοντων χώρων του, που εμποδίζουν την άφιξη ασθενών, ιατρικού προσωπικού και ιατρικών παραδόσεων, γεγονός που ανάγκασε το νοσοκομείο να κλείσει», ανέφερε το υπουργείο σε ένα δελτίο Τύπου, όπου προσθέτει ότι «όλα τα δημόσια νοσοκομεία του κυβερνείου της Γάζας, στον βορρά, δεν λειτουργούν πλέον».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ήθελε να σταματήσει τη συμφωνίας Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας - Τι αποκαλύπτουν έγγραφα

Διεθνή / Η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ήθελε να σταματήσει τη συμφωνία Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας - Τι αποκαλύπτουν έγγραφα

Απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν σε τούνελ της Γάζας αποκαλύπτουν ότι η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου για να εμποδίσει τη συμφωνία Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας - Ο ρόλος του Ιράν και οι επιπτώσεις στην ειρηνευτική διαδικασία
LIFO NEWSROOM
«Άρματα του Γεδεών»: Η Νέα μεγάλη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα - Πάνω από 250 νεκροί

Διεθνή / «Άρματα του Γεδεών»: Νέα μεγάλη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα - Πάνω από 250 νεκροί

Το Ισραήλ ξεκίνησε την επιχείρηση «Άρματα του Γεδεών» στη Γάζα με στόχο την εξάλειψη της Χαμάς και την απελευθέρωση ομήρων - Πάνω από 250 νεκροί - Προειδοποίηση ΟΗΕ για εθνοκάθαρση
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΕΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΜΕΡΙΚΗ

Διεθνή / Η Ευρώπη «αποφασίζει» για τα Στενά του Ορμούζ χωρίς τους Αμερικανούς: Τι προτείνουν Μακρόν και Στάρμερ

Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ αποτελεί άμεση προτεραιότητα, κυρίως με δεδομένες τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις που ο πόλεμος
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ειδήσεις / Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε ότι ούτε ο ίδιος ούτε η σύζυγός του, Ράμα Ντουάτζι, θα παραστούν στο φετινό Met Gala. Η απόφασή του έρχεται σε μια στιγμή που ο Μαμντάνι επιμένει δημόσια στο κόστος ζωής και στη φορολόγηση των πολύ πλούσιων.
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΓΚΑΛΟΠ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΝΔΡΕΣ

Διεθνή / Gallup: Η αύξηση της θρησκευτικότητας στους νέους άνδρες αλλάζει τις ισορροπίες μεταξύ των φύλων

Στις ΗΠΑ, το 42% των ανδρών ηλικίας 18 έως 29 ετών δηλώνει ότι η θρησκεία είναι «πολύ σημαντική» για τους ίδιους, ποσοστό αυξημένο αισθητά από το 28% που καταγραφόταν το 2022-2023
THE LIFO TEAM
ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ Χ XCHAT

Διεθνή / Έλον Μασκ: Η X λανσάρει το XChat, μία αυτόνομη εφαρμογή μηνυμάτων

Η εφαρμογή περιλαμβάνει λειτουργίες που εστιάζουν στην ιδιωτικότητα, όπως η δυνατότητα απενεργοποίησης των στιγμιότυπων οθόνης και η αποστολή μηνυμάτων που διαγράφονται αυτόματα μέσα σε λίγα λεπτά
THE LIFO TEAM
ΝΑΠΟΛΗ ΕΝΟΠΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ

Διεθνή / Νάπολη: Ένοπλοι ληστές κράτησαν 25 ομήρους σε τράπεζα - Διέφυγαν μέσω υπόγειας σήραγγας

Παρόμοια ληστεία είχε σημειωθεί το 2020 σε υποκατάστημα της Crédit Agricole στο Milan, όπου οι δράστες χρησιμοποίησαν επίσης το αποχετευτικό δίκτυο για να αποκτήσουν πρόσβαση και να διαφύγουν
THE LIFO TEAM