Γάζα: «Παρενόχληση από το ισραηλινό ναυτικό» καταγγέλλει ο στολίσκος Global Sumud Flotilla

«Παρενόχληση από το ισραηλινό ναυτικό» καταγγέλλει ο στολίσκος για τη Γάζα Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

Ο στολίσκος Global Sumud Flotilla (GSF), με περίπου 500 επιβαίνοντες, κατήγγειλε ότι δέχθηκε παρενόχληση από ισραηλινά ναυτικά σκάφη στη Μεσόγειο. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες βρίσκονται η Γκρέτα Τούνμπεργκ και η πρώην δήμαρχος Βαρκελώνης Άντα Κολάου. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ισραηλινά πολεμικά πλοία περικύκλωσαν το κεντρικό σκάφος της αποστολής και μπλόκαραν τα συστήματα επικοινωνίας του.

Ο Τούρκος ακτιβιστής Μετεχάν Σαρί δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu ότι ισραηλινά πλοία πλησίασαν σε απόσταση μόλις πέντε έως δέκα μέτρων. «Ήταν μια από τις πιο σοβαρές ενέργειες παρενόχλησης που έχουμε δεχθεί. Προσπάθησαν να μας εκφοβίσουν, αλλά δεν φοβηθήκαμε», είπε.

Το περιστατικό σημειώθηκε την Τετάρτη, όταν η αποστολή βρισκόταν βόρεια της Αιγύπτου, περίπου 220 χιλιόμετρα από τη Γάζα, σε περιοχή όπου στο παρελθόν έχουν αναχαιτιστεί αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

Θέση Ιταλίας, Ελλάδας και Ισπανίας

Με κοινή ανακοίνωση, οι υπουργοί Εξωτερικών Ιταλίας και Ελλάδας ζήτησαν από το Ισραήλ να εγγυηθεί την ασφάλεια των συμμετεχόντων και να επιτρέψει στους πολίτες τους πρόσβαση στη βοήθεια των πρεσβειών τους σε περίπτωση ανάγκης. Παράλληλα, επανέλαβαν την πρόταση η ανθρωπιστική βοήθεια να παραδοθεί στην Καθολική Εκκλησία για διανομή, πρόταση που οι οργανωτές απορρίπτουν, τονίζοντας ότι στόχος είναι η αμφισβήτηση του ναυτικού αποκλεισμού.

Η Ισπανία από την πλευρά της προειδοποίησε τον στολίσκο να μην εισέλθει στη ζώνη αποκλεισμού που έχει κηρύξει το Ισραήλ. Το πολεμικό πλοίο Furor, που τον συνοδεύει, δεν θα περάσει τα όρια αυτά. «Η ασφάλεια προέχει», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού Όσκαρ Λόπες.

Ισραηλινά σχέδια αναχαίτισης του στολίσκου

Σύμφωνα με το ισραηλινό δημόσιο δίκτυο Kan, το ναυτικό προετοιμάζεται να αναχαιτίσει περισσότερα από 50 σκάφη της αποστολής. Στα σενάρια περιλαμβάνονται η ρυμούλκηση στο λιμάνι Άσντοντ ή η βύθιση ορισμένων σκαφών στη θάλασσα. Στην επιχείρηση αναμένεται να συμμετάσχει η επίλεκτη μονάδα κομάντο Shayetet 13.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γκιντεόν Σαάρ υποστήριξε ότι η άρνηση των ακτιβιστών να εκφορτώσουν το φορτίο στην Κύπρο δείχνει πως «ο πραγματικός τους στόχος είναι η πρόκληση και η εξυπηρέτηση της Χαμάς».

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι κάλεσε τον στολίσκο να σταματήσει την πορεία του, προειδοποιώντας ότι η συνέχισή της μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις πρόσφατες διπλωματικές πρωτοβουλίες.

Ο Ιταλός βουλευτής Αρτούρο Σκόττο, που επιβαίνει σε ένα από τα πλοία, παραδέχτηκε τον φόβο του αλλά δήλωσε ότι η αποστολή θα συνεχιστεί: «Η νηοπομπή απέδειξε ήδη ότι μια στρατιωτική υπερδύναμη ανησυχεί για μερικές δεκάδες μικρά σκάφη».

Ανάλογες προσπάθειες έχουν στο παρελθόν κατασταλεί βίαια. Το 2010, ισραηλινοί κομάντο σκότωσαν δέκα Τούρκους ακτιβιστές στο πλοίο Mavi Marmara, που ηγείτο ανθρωπιστικής αποστολής προς τη Γάζα. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΟΡΜΠΑΝ ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ

Διεθνή / Ουγγαρία: 100.000 νέοι σε συναυλία-κάλεσμα για την απομάκρυνση του Όρμπαν

Το πλήθος φώναζε αντικυβερνητικά συνθήματα, όπως το«Ρώσοι, φύγετε!», ένα σύνθημα από την εξέγερση του 1956 που επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς ο Όρμπαν έχει ενισχύσει τις σχέσεις του με τη Μόσχα.
THE LIFO TEAM
ΝΗΣΙΑ ΤΣΑΓΚΟΣ ΗΠΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Διεθνή / Οι ΗΠΑ βάζουν «φρένο» στη συμφωνία για την παραχώρηση των νήσων Τσάγκος

Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ αρχικά είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία ως «την καλύτερη δυνατή επιλογή», στη συνέχεια προειδοποίησε ότι το Λονδίνο κάνει «μεγάλο λάθος» παραχωρώντας τα νησιά
THE LIFO TEAM
ΤΖΟΓΟΣ ΖΑΡΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΥΧΗΣ

Διεθνή / Μελέτη: Οι ιθαγενείς της Αμερικής έπαιζαν παιχνίδια τύχης πριν από 12.000 χρόνια

Τα πρώτα ζάρια εμφανίστηκαν πριν από περίπου 12.000 χρόνια στις Μεγάλες Πεδιάδες της Βόρειας Αμερικής, δηλαδή περισσότερα από 6.000 χρόνια πριν από τα παλαιότερα γνωστά παραδείγματα, σύμφωνα με τη μελέτη
THE LIFO TEAM
ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΙΣΡΑΗΛ ΒΑΝΣ

Διεθνή / Στο Πακιστάν οι συνομιλίες ΗΠΑ–Ιράν με Βανς – Οι όροι της Τεχεράνης και οι «κόκκινες γραμμές»

Παρά ορισμένα συγκρατημένα θετικά μηνύματα από τη διαδικασία, οι διαφορές παραμένουν βαθιές, με τις δύο πλευρές να προσέρχονται με διαφορετικές προτεραιότητες
THE LIFO TEAM
ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΘΥΜΙΑ

Διεθνή / Βασίλισσα Ελισάβετ: Ποια ήταν η τελευταία επιθυμία που είχε και αφορούσε τα δισέγγονά της

Αν και το παλάτι δεν αποκάλυψε ποτέ λεπτομέρειες για την κατάσταση της υγείας της, φέρεται να επιδεινώθηκε το καλοκαίρι του 2022 και σύμφωνα με τις πληροφορίες υπήρχε μια αίσθηση αποχαιρετισμού στις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις της
THE LIFO TEAM