Γάζα: Νέα αναβολή της ψηφοφορίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ- Τι λένε οι ΗΠΑ

Γάζα: Νέα αναβολή της ψηφοφορίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ- Τι λένε οι ΗΠΑ Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συνεχιζόταν χθες Πέμπτη η προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβασμού ενόψει ψηφοφορίας για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, αλλά αναβλήθηκε. 

Η ψηφοφορία για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα αναβλήθηκε ξανά και πλέον αναμένεται να διεξαχθεί αργότερα σήμερα , σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του Reuters. Η αμερικανική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη ανέφερε πως «μπορεί» εντέλει να στηρίξει το κείμενο στο τραπέζι, πρόσθεσε το πρακτορείο.

Αρχικά προβλεπόταν η ψηφοφορία να γίνει τη Δευτέρα, όμως αναβλήθηκε τέσσερις φορές, ιδίως προχθές Τετάρτη, κατόπιν αξίωσης των ΗΠΑ, οι οποίες πρόβαλαν το βέτο τους την 8η Δεκεμβρίου καταρρίπτοντας προηγούμενο σχέδιο απόφασης, που ζητούσε «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία σφυροκοπεί ο ισραηλινός στρατός σε αντίποινα για την πολυαίμακτη, άνευ προηγουμένου επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.

Γάζα: Τα εμπόδια στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Αφότου ξέσπασε ο πόλεμος, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν κατάφερε να σπάσει τη σιωπή του για τη Γάζα παρά μια και μόνη φορά, με την απόφαση της 15ης Νοεμβρίου που καλούσε απλά να υπάρξουν «ανθρωπιστικές παύσεις» των εχθροπραξιών. Σε δυο μήνες, απορρίφθηκαν άλλα πέντε σχέδια απόφασης, τα δύο εξαιτίας των αμερικανικών βέτο, πιο πρόσφατα την 8η Δεκεμβρίου.

Οι ΗΠΑ εμπόδισαν τότε την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας απόφασης που καλούσε να κηρυχθεί «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, παρά την άνευ προηγουμένου πίεση που άσκησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Το Ισραήλ χαρακτήριζε απαράδεκτο το κείμενο εκείνο.

Οι διαπραγματεύσεις των τελευταίων ωρών περιστρέφονταν στο αίτημα να δημιουργηθεί μηχανισμός επιτήρησης της διανομής βοήθειας, υπό την «αποκλειστική» ευθύνη του ΟΗΕ, ώστε να είναι εγγυημένη η «ανθρωπιστική» φύση των παραδόσεων.

Το Ισραήλ —που θέλει να κάνει ελέγχους στις οχηματοπομπές με την ανθρωπιστική βοήθεια— εναντιώθηκε στον μηχανισμό αυτό κι η αναφορά στον «αποκλειστικό» έλεγχο του ΟΗΕ είχε διαγραφτεί από την τελευταία εκδοχή του σχεδίου που συμβουλεύτηκε το AFP.

Η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να «εξαλείψει» τη Χαμάς μετά την επίθεση η οποία στοίχισε τη ζωή σε 1.140 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημους διαθέσιμους αριθμούς των ισραηλινών αρχών. Άλλοι περίπου 250 άνθρωποι απήχθησαν και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, από τους οποίους πάνω από εκατό αφέθηκαν ελεύθεροι στα τέλη Νοεμβρίου. Όμηροι παραμένουν ακόμη 129, πάντα κατά τις ισραηλινές αρχές.

Κατά το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας που ελέγχεται από τη Χαμάς, στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις έκτοτε έχουν σκοτωθεί 20.000 άνθρωποι στον παλαιστινιακό θύλακο, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 8.000 παιδιών και 6.200 γυναικών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters, AFP


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκθεση Δημοκρατικών δείχνει περισσότερες από 100 ευνοϊκές κινήσεις υπέρ του Έλον Μασκ από τον Τραμπ

Διεθνή / Έκθεση Δημοκρατικών δείχνει περισσότερες από 100 ευνοϊκές κινήσεις υπέρ του Έλον Μασκ από τον Τραμπ

Η έκθεση από το γραφείο της γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν αποκαλύπτει πάνω από 100 ενέργειες της κυβέρνησης Τραμπ που ωφέλησαν άμεσα ή έμμεσα τις επιχειρήσεις και την προσωπική περιουσία του Μασκ
LIFO NEWSROOM
Το «Μαντλίν» πλησιάζει τη Γάζα - Εντολή να επέμβει έχει ο στρατός του Ισραήλ

Διεθνή / Το «Μαντλίν» πλησιάζει τη Γάζα - Εντολή να επέμβει έχει ο στρατός του Ισραήλ

Ο Ισραηλινός υπουργός Ίσραελ Κατς έδωσε εντολή στον στρατό να εμποδίσει την πορεία του σκάφους που κινείται αργά προς την αποκλεισμένη Γάζα διά θαλάσσης - Δεν φοβόμαστε, απαντούν οι ακτιβιστές
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Εντολή στον στρατό να εμποδιστεί το «Madleen» από τον υπ. Άμυνας

Διεθνή / Ισραήλ: Εντολή στον στρατό να εμποδιστεί το «Madleen» - «Δεν θα φτάσετε στη Γάζα»

«Προς την αντισημίτρια Γκρέτα και τους φίλους της, το μήνυμα είναι σαφές: Γυρίστε πίσω, δεν θα φτάσετε στη Γάζα», λέει ο Ίσραελ Κατς - Πλησιάζουν την αποκλεισμένη περιοχή οι ακτιβιστές
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ διέδιδαν θεωρίες συνωμοσίας για UFO και εξωγήινους για να κρύψουν μυστικά όπλα

Διεθνή / Οι ΗΠΑ διέδιδαν θεωρίες συνωμοσίας για UFO και εξωγήινους για να κρύψουν μυστικά όπλα

Ντοκουμέντα και μαρτυρίες αποκαλύπτουν ότι το Πεντάγωνο διέδιδε σκόπιμα ψευδείς πληροφορίες για UFO από τη δεκαετία του ’50, για να κρύψει μυστικά εξοπλιστικά προγράμματα
LIFO NEWSROOM