Γάζα: Κρίσιμες συνομιλίες σήμερα στην Ντόχα με στόχο να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός

Γάζα: Κρίσιμες συνομιλίες σήμερα στην Ντόχα με στόχο να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός Facebook Twitter
Λωρίδα της Γάζας/ Φωτ.: EPA
0

Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης πυρός στη Λωρίδα της Γάζας ξεκινούν σήμερα στο Κατάρ, με στόχο να σταματήσουν οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, που έχουν προκαλέσει τεράστια καταστροφή και ανθρώπινο πόνο στην περιοχή.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές έρχονται μετά από δέκα μήνες πολέμου, που έχει αφήσει πίσω του χιλιάδες νεκρούς και κατεστραμμένες ζωές, με τη διεθνή κοινότητα να πιέζει για ειρήνη και σταθερότητα.

Το ζήτημα της κατάπαυσης του πυρός αποτελεί πλέον ένα από τα βασικά αιτήματα της διεθνούς κοινότητας, με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, να υποστηρίζει έντονα την ανάγκη για άμεση διακοπή των εχθροπραξιών. Ο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι μια τέτοια ανακωχή θα μπορούσε να αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση της βίας, ιδίως από το Ιράν, το οποίο έχει απειλήσει με αντίποινα μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη. Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να εργάζεται για την επίτευξη ειρήνης, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι διαπραγματεύσεις.

Οι συνομιλίες στο Κατάρ πραγματοποιούνται με τη μεσολάβηση χωρών όπως οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Αίγυπτος, οι οποίες προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να φέρουν τα αντιμαχόμενα μέρη σε συμφωνία. Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι βασίζεται σε ένα σχέδιο που παρουσιάστηκε από τον Μπάιντεν στις 31 Μαΐου, το οποίο προβλέπει μια ανακωχή διάρκειας έξι εβδομάδων, αποχώρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας και απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστίνιων κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές.

Στις διαπραγματεύσεις αναμένεται να συμμετάσχουν σημαντικοί παράγοντες της διεθνούς και περιφερειακής πολιτικής σκηνής, όπως ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, και οι επικεφαλής των ισραηλινών υπηρεσιών κατασκοπείας Μοσάντ και Σιν Μπετ. Παρά την έναρξη των συνομιλιών, παραμένει αβέβαιη η συμμετοχή της Χαμάς, με στελέχη της οργάνωσης να αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις με τους μεσολαβητές έχουν εντατικοποιηθεί, αλλά να τονίζουν ότι επιθυμούν την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου Μπάιντεν.

Στο μεταξύ, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, με νέους βομβαρδισμούς να καταγράφονται σε διάφορες περιοχές, όπως η πόλη της Γάζας, η Μπέιτ Λάχια, η Ντέιρ αλ Μπάλα, η Χαν Γιούνις και η Ράφα. Οι επιθέσεις αυτές έχουν προκαλέσει σημαντικές απώλειες, με την πολιτική προστασία της Γάζας να αναφέρει ότι τέσσερα μέλη της ίδιας οικογένειας ανασύρθηκαν νεκρά από τα συντρίμμια μιας πολυκατοικίας κοντά στη Χαν Γιούνις.

Η κατάσταση στη Γάζα παραμένει τραγική, με τον πληθυσμό των 2,4 εκατομμυρίων ανθρώπων να αντιμετωπίζει ανθρωπιστική καταστροφή. Ο πόλεμος έχει προκαλέσει μαζική εκτόπιση, με σχεδόν όλο τον πληθυσμό της περιοχής να έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει τα σπίτια του. Στον Λίβανο, οι εχθροπραξίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, ενώ οι ισραηλινές αρχές αναφέρουν επίσης σημαντικές απώλειες.

Παρά τις προσπάθειες των διεθνών μεσολαβητών, μέχρι στιγμής έχει επιτευχθεί μόνο μια σύντομη κατάπαυση του πυρός διάρκειας μιας εβδομάδας, τον Νοέμβριο, που επέτρεψε την απελευθέρωση ομήρων και κρατουμένων. Καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την εξέλιξή τους, ελπίζοντας σε μια πιο μόνιμη λύση που θα φέρει ειρήνη στην πολύπαθη περιοχή.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γαλλία εγκρίνει τον προϋπολογισμό μετά από μήνες διαμάχης και προτάσεων μομφής

Διεθνή / Η Γαλλία ενέκρινε τον κρατικό προϋπολογισμό μετά από μήνες διαμάχης και προτάσεων μομφής

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Λεκορνί κατάφερε να περάσει τον προϋπολογισμό μόνο επειδή το Σοσιαλιστικό Κόμμα συμφώνησε να μην καταψηφίσει την κυβέρνηση, με αντάλλαγμα ορισμένες παραχωρήσεις
THE LIFO TEAM
Η Ινδία σύναψε εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ και σταματά να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο

Διεθνή / Η Ινδία σύναψε εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ και σταματά να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο

«Συμφώνησε να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο και να αγοράζει πολύ περισσότερο πετρέλαιο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και, ενδεχομένως, από τη Βενεζουέλα», ανέφερε ο Τραμπ σχετικά με τη συζήτησή του με τον Ναρέντρα Μόντι
THE LIFO TEAM
«Νομίζεις ότι είσαι ο ίδιος ο διάβολος;» - Στο φως εκατοντάδες αποχαρακτηρισμένα αρχεία του Τζέφρι Έπσταϊν

Διεθνή / «Νομίζεις ότι είσαι ο ίδιος ο διάβολος;» - Στο φως εκατοντάδες αποχαρακτηρισμένα αρχεία του Τζέφρι Έπσταϊν

Η δημοσιοποίηση των αρχείων στα social media και στην παγκόσμια δημοσιογραφία δείχνει ότι το θέμα δεν πρόκειται να «σβήσει» σύντομα, και οι αντιδράσεις, πολιτικές και κοινωνικές, αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Το χυδαίο σχόλιο της Σάρα Φέργκιουσον για την κόρη τους σε email με τον Έπσταϊν

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Το χυδαίο σχόλιο της Σάρα Φέργκιουσον για την κόρη τους σε email με τον Έπσταϊν

Τα νέα έγγραφα που ήρθαν στη δημοσιότητα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων email μεταξύ του πρίγκιπα Άντριου και του Τζέφρι Έπσταϊν, που δείχνουν τη στενή και συχνή επικοινωνία τους ακόμα και μετά την καταδίκη του δεύτερου, αλλά και φωτογραφίες του αδελφού του βασιλιά Καρόλου σε διάφορες περιστάσεις
THE LIFO TEAM