Ακτιβιστές του πλοίου Handala που κατευθυνόταν προς τη Γάζα μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, κατέπλευσε στο Ισραήλ σήμερα, αφού το αναχαίτισε ο ισραηλινός στρατός.
Το Handala μετέφερε ακτιβιστές από δέκα χώρες, τους οποίους συνόδευαν και δημοσιογράφοι. Το διαχειρίζεται το φιλοπαλαιστινιακό κίνημα «Στόλος για την Ελευθερία».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ακτιβιστές που βρίσκονταν στο πλοίο, ανάμεσά τους δύο βουλευτές του γαλλικού κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία», προσήχθησαν από τις ισραηλινές αρχές.
Η ισραηλινή ΜΚΟ Adalah είπε στο AFP, ότι έστειλε δικηγόρους στο λιμάνι του Ασντόντ, στο κεντρικό Ισραήλ, και ζήτησε από τις αρχές να μιλήσει με τα μέλη του πληρώματος.
«Έπειτα από 12 ώρες στη θάλασσα, μετά την παράνομη αναχαίτιση του Handala, οι ισραηλινές αρχές επιβεβαίωσαν τον κατάπλου του πλοίου στο λιμάνι του Ασντόντ», διευκρινίζει σε ένα δελτίο Τύπου αυτή η μη κυβερνητική οργάνωση, που ειδικεύεται στην παροχή νομικής βοήθειας και πρόσθεσε: «Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα, οι ισραηλινές αρχές αρνήθηκαν στους δικηγόρους της Adalah την πρόσβαση στους ακτιβιστές που κρατούνται προκειμένου να τους παράσχουν νομική βοήθεια».
Γάζα: Τι ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ του Ισραήλ για το Handala
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε νωρίτερα, πως το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας είχε συλλάβει το Handala προκειμένου να το εμποδίσει να εισέλθει στον θαλάσσιο χώρο στα ανοικτά της Λωρίδας της Γάζας. «Το πλοίο κατευθύνεται με ασφάλεια προς τις ισραηλινές ακτές. Όλοι οι επιβάτες είναι σώοι», διαβεβαίωσε.
Προηγήθηκε, βίντεο που σε απευθείας μετάδοση από το Handala, έδειχνε στρατιώτες του Ισραήλ να επιβιβάζονται στο πλοίο.
Το πλοίο ξεκίνησε το ταξίδι του σε μια προσπάθεια να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας από θαλάσσης και να μεταφέρει μια μικρή ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους του θύλακα, που έχει καταστραφεί έπειτα από 21 μήνες πολέμου. Προτού συλληφθούν, τα μέλη του πληρώματος του Handala είχαν δηλώσει, σε ένα μήνυμα που είχαν δημοσιεύσει στο Χ, ότι θα ξεκινούσαν μια απεργία πείνας εάν ο ισραηλινός στρατός αναχαίτιζε το πλοίο και συλλάμβανε τους επιβάτες του.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ