Γάζα: To 80% των παιδιών βιώνουν κατάθλιψη και φόβο μετά από 15 χρόνια αποκλεισμού

Γάζα: To 80% των παιδιών βιώνουν κατάθλιψη και φόβο μετά από 15 χρόνια αποκλεισμού Facebook Twitter
Ένα 4χρονο παιδί στη λωρίδα της Γάζας μπροστά από ερείπια το 2015 - Φωτ.: Getty Images.
0

Τέσσερα στα πέντε παιδιά στη λωρίδα της Γάζας υποφέρουν από κατάθλιψη, θλίψη και φόβο ως αποτέλεσμα του 15ετούς ισραηλινού αποκλεισμού της περιοχής σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε από την οργάνωση Save the Children.

Η έκθεση, με τίτλο «Παγιδευμένοι», πήρε συνέντευξη από 488 παιδιά και 168 γονείς και φροντιστές στη λωρίδα της Γάζας, σε συνέχεια παρόμοιας έρευνας που διεξήχθη από τον οργανισμό το 2018.

Ο αποκλεισμός της λωρίδας της Γάζας ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2007, επηρεάζοντας σοβαρά την οικονομία της περιοχής και περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό τα ταξίδια. Παράλληλα, όπως είναι αναμενόμενο, έχει επηρεάσει και τον παιδικό πληθυσμό της περιοχής που αποτελεί το 47% δύο εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας.

Περίπου 800.000 παιδιά της Γάζας δε γνώρισαν ποτέ τη ζωή χωρίς τον αποκλεισμό και χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν αυτό που περιγράφει η έκθεση ως έξι απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις: πέντε πολεμικές κλιμακώσεις και την πανδημία του κορωνοϊού. 

Η πιο πρόσφατη έρευνα του Save the Children έδειξε ότι η ψυχική ευημερία των παιδιών, των νέων και των φροντιστών έχει επιδεινωθεί δραματικά από την τελευταία τους αναφορά πριν από τέσσερα χρόνια, με τον αριθμό των παιδιών που ανέφεραν συναισθηματική δυσφορία να αυξάνεται από 55 σε 80%.

Επιπλέον, η έκθεση έδειξε ότι υπήρξε σημαντική αύξηση στον αριθμό των παιδιών που ανέφεραν ότι αισθάνονται

  • φόβο (84% σε σύγκριση με 50% το 2018),
  • νευρικότητα (80 % σε σύγκριση με 55%),
  • θλίψη ή κατάθλιψη (77% σε σύγκριση με 62%), και
  • θλίψη (78% σε σύγκριση με 55%).

Στο μεταξύ, περισσότερα από τα μισά παιδιά της Γάζας σκέφτηκαν να αυτοκτονήσουν και τρία στα πέντε να αυτοτραυματιστούν.

Παράγοντες που συμβάλλουν στην κρίση ψυχικής υγείας που βιώνουν τα παιδιά και οι νέοι στη Γάζα διαπιστώθηκε ότι είναι η έλλειψη πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες όπως η υγειονομική περίθαλψη και ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός.

Σύμφωνα με τους φροντιστές υγείας που ερωτήθηκαν στην έκθεση, το 79% των παιδιών της Γάζας υπέφεραν από ενούρηση τα τελευταία χρόνια και το 59% από τους φροντιστές ανέφερε ότι υπήρξε αύξηση στα παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ομιλίας, γλώσσας και επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης της αλαλίας που συνδέεται με συμπτώματα ψυχικού τραύματος ή κακοποίησης. 

Η Save the Children κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για την άρση του αποκλεισμού της λωρίδας της Γάζας.

«Καλούμε όλες τις πλευρές να αντιμετωπίσουν τις βαθύτερες αιτίες αυτής της σύγκρουσης και να λάβουν μέτρα για να προστατέψουν όλα τα παιδιά και τις οικογένειες που αξίζουν να ζουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Χρειαζόμαστε έναν άμεσο τερματισμό της σύγκρουσης και της οικονομικής στέρησης που αποτελούν τεράστιους στρεσογόνους παράγοντες στη ζωή των παιδιών», ανέφερε μεταξύ άλλων, η Save the Children.

Με πληροφορίες από Al Jazeera 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζέφρι Έπσταϊν: Πρώην δικηγόρος του ζητά να δοθεί ασυλία στην Γκισλέιν Μάξγουελ

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Πρώην δικηγόρος του ζητά να δοθεί ασυλία στην Γκισλέιν Μάξγουελ

Ο ίδιος κάλεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερα αρχεία από την έρευνά του σε βάρος του μεγαλοεπενδυτή για διακίνηση ανθρώπων και ακολούθως, προέτρεψε την κυβέρνηση να χορηγήσει ασυλία στην πρώην σύντροφό του
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Ο στρατός του Ισραήλ σκότωσε 67 Παλαιστίνιους που ζητούσαν βοήθεια, λέει η Χαμάς

Διεθνή / Γάζα: Νεκροί από ισραηλινά πυρά τουλάχιστον 67 Παλαιστίνιοι που ζητούσαν βοήθεια- Κινδυνεύει με λιμοκτονία ο θύλακας

Οι IDF δήλωσαν ότι είχαν «ρίξει προειδοποιητικά πυρά» για να απομακρύνουν «μια άμεση απειλή» και αμφισβητούν τον αριθμό των νεκρών που δίνει η Χαμάς
LIFO NEWSROOM
Στα Κατεχόμενα ο Ερντογάν: «Ειρηνευτική επιχείρηση» χαρακτήρισε την εισβολή στην Κύπρο

Διεθνή / Στα Κατεχόμενα ο Ερντογάν: «Ειρηνευτική επιχείρηση» χαρακτήρισε την εισβολή στην Κύπρο

«Στην 51η επέτειο της ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο, θυμάμαι με έλεος τους μάρτυρες που έδωσαν τη ζωή τους για τον υπαρξιακό αγώνα του τουρκοκυπριακού λαού», αναφέρει
LIFO NEWSROOM
Παρελάσεις, σημαίες, τραγούδια - Μια ματιά στην καμπάνια που εξαναγκάζει τα παιδιά της Ουκρανίας να αγαπήσουν τη Ρωσία

Διεθνή / Παρελάσεις, σημαίες, τραγούδια: Μέσα στην καμπάνια που εξαναγκάζει τα παιδιά της Ουκρανίας να αγαπήσουν τη Ρωσία

«Κάθε φορά που ξεκινούσε το μάθημα, η δασκάλα μάς έβαζε να σηκωθούμε, να βάλουμε το χέρι στην καρδιά και να ακούσουμε τον ρωσικό εθνικό ύμνο»
LIFO NEWSROOM
Reuters: Οι Έλληνες πενθούν, οι Τούρκοι γιορτάζουν την επέτειο της εισβολής που δίχασε την Κύπρο

Διεθνή / Reuters: Οι Έλληνες πενθούν, οι Τούρκοι γιορτάζουν την επέτειο της εισβολής που δίχασε την Κύπρο

Τουρκία και Κύπρος τιμούν διαφορετικά την 20ή Ιουλίου, με μνήμες, επιμνημόσυνες τελετές και δηλώσεις που αναζωπυρώνουν τις ιστορικές πληγές. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για «μακρύ δρόμο μπροστά»
LIFO NEWSROOM
Ο Τζόνι Ντεπ βγάζει στο σφυρί έργα τέχνης – Ανάμεσά τους μια αυτοπροσωπογραφία και ένας πίνακας για την κόρη του

Διεθνή / Ο Τζόνι Ντεπ βγάζει στο σφυρί έργα τέχνης – Ανάμεσά τους μια αυτοπροσωπογραφία και ένας πίνακας για την κόρη του

Η συλλογή «Let the Light In» περιλαμβάνει έργα που φιλοτέχνησε ο σταρ των «Πειρατών της Καραϊβικής» στη νότια Γαλλία στις αρχές των 00s, την εποχή της σχέσης του με τη Βανέσα Παραντί
LIFO NEWSROOM
Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους θα επέτρεπε την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, λέει ειδικός

Διεθνή / Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους θα επέτρεπε την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, λέει ειδικός

Το Gaza Marine εντοπίστηκε το 2000, αλλά έκτοτε η εκμετάλλευσή του εμποδίζεται από νομικές αντιπαραθέσεις και την άρνηση του Ισραήλ να επιτρέψει ανάπτυξη των κοιτασμάτων
LIFO NEWSROOM