Γαλλικές εκλογές: Σήμερα το debate Μακρόν με Λεπέν – Τελευταία «πράξη» πριν την κάλπη

Γαλλικές εκλογές: Σήμερα το debate Μακρόν με Λεπέν – Τελευταία «πράξη» πριν την κάλπη Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/ERIC FEFERBERG/POOL
0

Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν ετοιμάζονται για το αποψινό, κρίσιμο debate πριν από τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών για τη γαλλική προεδρία.

Οι δύο υποψήφιοι θα αναμετρηθούν σήμερα, Τετάρτη, σε μία τελευταία προσπάθεια να πείσουν τους αναποφάσιστους ή να αλλάξουν τη γνώμη των αποφασισμένων.

Τόσο ο Μακρόν όσον και η Λεπέν έχουν πολλά να χάσουν. Παρότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο νυν πρόεδρος έχει λάβει προβάδισμα έναντι της ακροδεξιάς υποψήφιας, οι ψηφοφόροι του δεν έχουν περιθώρια για εφησυχασμό καθώς μπορεί να μην προσέλθουν στην κάλπη αρκετοί ψηφοφόροι από την αριστερά. Όσο για τη Λεπέν, αυτή πρέπει να ξεπεράσει την καταστροφική εμφάνισή της στο debate του 2017.

Το Politico εκτιμά πως αυτή θα είναι η τρίτη και τελευταία προσπάθεια της Λεπέν για τη διεκδίκηση της προεδρίας. Και παρότι δεν φαίνεται ότι θα γίνει κάτοικος του Μεγάρου των Ηλυσίων, η νίκη δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά. 

Η δημοσκόπηση του μέσου δείχνει νίκη Μακρόν με 56% έναντι 44% της Λεπέν. Διαφορά σαφώς μικρότερη από το 66% - 34% του 2017. 

Σε συνέντευξή του τη Δευτέρα, ο Μακρόν υπενθύμισε τους ψηφοφόρους τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών του 2016 στις ΗΠΑ - με τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ - και στη Βρετανία - με το Brexit.  «Εάν θέλετε να αποφύγετε το αδιανόητο κάντε τη σωστή επιλογή» είπε.

Κατά τη σημερινή τηλεμαχία, η Λεπέν αναμένεται να καταφερθεί κατά του αντιπάλου της, τόσο για τη στάση του όσο και για την παρακαταθήκη του. 

Ήδη τον έχει καταγγείλει για «περιφρόνηση» των Γάλλων. «Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι Γάλλοι το έχουν καταλάβει καλά. Είναι σκληρός» είπε σε συνέντευξή της στο TF1.

Ο Μακρόν, την ίδια ώρα, επιχειρεί να αποτινάξει τις σκιές από τις καταγγελίες ότι καθυστέρησε την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, επισημαίνοντας πως ο ρόλος του ήταν να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μετά την καταστροφική εμφάνιση το 2017, πολλοί θεώρησαν πως η Λεπέν θα εγκαταλείψει την πολιτική, αλλά επανήλθε και έχει λανσάρει μία πιο ήπια εικόνα με προσωπικές πινελιές. 

Υποστηρικτές του Μακρόν πιστεύουν ότι θα επιχειρήσει να τον παρουσιάσει ως έναν ψυχρό, υπολογιστή, ο οποίος δεν έχει επιδείξει ίχνος εμπάθειας προς τον λαό του. 

Ο ίδιος, από την πλευρά του, θα συνεχίσει να λειτουργεί ως πρόεδρος, όπως επισημαίνει ο κύκλος του. «Δεν πρέπει να δείξει ότι τη φοβάται».


Με πληροφορίες από Politico

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνα & τεχνητή νοημοσύνη: Η μυστική επιχείρηση «GoLaxy» για παγκόσμιο έλεγχο της κοινής γνώμης

Διεθνή / Ο νέος κυβερνοστρατός του Πεκίνου: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όπλο παγκόσμιας προπαγάνδας

Έγγραφα αποκαλύπτουν ότι η κινεζική εταιρεία GoLaxy, με δεσμούς με το Πεκίνο, χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να παρακολουθεί και να επηρεάζει την κοινή γνώμη σε Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ και πέρα
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία αρνείται να στηρίξει το σχέδιο της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο – Κίνδυνος παραβίασης των κυρώσεων

Διεθνή / Η Τουρκία αρνείται να στηρίξει το σχέδιο της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο – Κίνδυνος παραβίασης των κυρώσεων

Η Τουρκία αρνείται να συνεργαστεί με την ΕΕ για τον έλεγχο των ρωσικών ενεργειακών εισαγωγών, απειλώντας το σχέδιο της Ευρώπης να τερματίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο έως το 2027
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμιος συναγερμός: Οι νέοι δασμοί Τραμπ έως 41% προκαλούν αντιδράσεις σε πάνω από 60 χώρες

Διεθνή / Παγκόσμιος συναγερμός: Οι νέοι δασμοί Τραμπ έως 41% προκαλούν αντιδράσεις σε πάνω από 60 χώρες

Πάνω από 60 χώρες αντιδρούν στους νέους δασμούς Τραμπ, που φτάνουν το 41% - Οι αυξήσεις πυροδοτούν φόβους για απώλειες θέσεων εργασίας και ένταση στις παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Σχέδιο για τεράστια κέντρα κράτησης μεταναστών σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ

Διεθνή / Τραμπ: Σχέδιο για τεράστια κέντρα κράτησης μεταναστών σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζει το μεγαλύτερο δίκτυο κέντρων κράτησης μεταναστών στην ιστορία των ΗΠΑ, με στρατιωτικές βάσεις όπως το Fort Bliss να μετατρέπονται σε εγκαταστάσεις για χιλιάδες κρατουμένους, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
LIFO NEWSROOM
«Προσαρμοστικός οπορτουνιστής»: Η διπλωματία της Τουρκίας με τη Ρωσία από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αρκτική

Ανάλυση / «Προσαρμοστικός οπορτουνιστής»: Η διπλωματία της Τουρκίας με τη Ρωσία από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αρκτική

Πώς Τουρκία και Ρωσία ισορροπούν ανάμεσα σε συνεργασία και ανταγωνισμό, επεκτείνοντας την επιρροή τους από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Αρκτική
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
H Γρενάδα ζητά συγγνώμη και αποζημιώσεις από τον Βασιλιά Κάρολο για κέρδη της μοναρχίας από τη δουλεία

Διεθνή / H Γρενάδα ζητά αποζημιώσεις από τον Βασιλιά Κάρολο για κέρδη της μοναρχίας από τη δουλεία

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι ο βασιλιάς Γεώργιος Δ΄ κέρδισε προσωπικά από την εργασία σκλάβων σε φυτείες της Γρενάδας. Η χώρα ζητά από τον Βασιλιά Κάρολο συγγνώμη και αποζημιώσεις για το παρελθόν της βρετανικής μοναρχίας στη δουλεία
ΦΩΤ.: GETTY