Γαλλικές εκλογές: Σήμερα το debate Μακρόν με Λεπέν – Τελευταία «πράξη» πριν την κάλπη

Γαλλικές εκλογές: Σήμερα το debate Μακρόν με Λεπέν – Τελευταία «πράξη» πριν την κάλπη Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/ERIC FEFERBERG/POOL
0

Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν ετοιμάζονται για το αποψινό, κρίσιμο debate πριν από τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών για τη γαλλική προεδρία.

Οι δύο υποψήφιοι θα αναμετρηθούν σήμερα, Τετάρτη, σε μία τελευταία προσπάθεια να πείσουν τους αναποφάσιστους ή να αλλάξουν τη γνώμη των αποφασισμένων.

Τόσο ο Μακρόν όσον και η Λεπέν έχουν πολλά να χάσουν. Παρότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο νυν πρόεδρος έχει λάβει προβάδισμα έναντι της ακροδεξιάς υποψήφιας, οι ψηφοφόροι του δεν έχουν περιθώρια για εφησυχασμό καθώς μπορεί να μην προσέλθουν στην κάλπη αρκετοί ψηφοφόροι από την αριστερά. Όσο για τη Λεπέν, αυτή πρέπει να ξεπεράσει την καταστροφική εμφάνισή της στο debate του 2017.

Το Politico εκτιμά πως αυτή θα είναι η τρίτη και τελευταία προσπάθεια της Λεπέν για τη διεκδίκηση της προεδρίας. Και παρότι δεν φαίνεται ότι θα γίνει κάτοικος του Μεγάρου των Ηλυσίων, η νίκη δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά. 

Η δημοσκόπηση του μέσου δείχνει νίκη Μακρόν με 56% έναντι 44% της Λεπέν. Διαφορά σαφώς μικρότερη από το 66% - 34% του 2017. 

Σε συνέντευξή του τη Δευτέρα, ο Μακρόν υπενθύμισε τους ψηφοφόρους τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών του 2016 στις ΗΠΑ - με τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ - και στη Βρετανία - με το Brexit.  «Εάν θέλετε να αποφύγετε το αδιανόητο κάντε τη σωστή επιλογή» είπε.

Κατά τη σημερινή τηλεμαχία, η Λεπέν αναμένεται να καταφερθεί κατά του αντιπάλου της, τόσο για τη στάση του όσο και για την παρακαταθήκη του. 

Ήδη τον έχει καταγγείλει για «περιφρόνηση» των Γάλλων. «Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι Γάλλοι το έχουν καταλάβει καλά. Είναι σκληρός» είπε σε συνέντευξή της στο TF1.

Ο Μακρόν, την ίδια ώρα, επιχειρεί να αποτινάξει τις σκιές από τις καταγγελίες ότι καθυστέρησε την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, επισημαίνοντας πως ο ρόλος του ήταν να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μετά την καταστροφική εμφάνιση το 2017, πολλοί θεώρησαν πως η Λεπέν θα εγκαταλείψει την πολιτική, αλλά επανήλθε και έχει λανσάρει μία πιο ήπια εικόνα με προσωπικές πινελιές. 

Υποστηρικτές του Μακρόν πιστεύουν ότι θα επιχειρήσει να τον παρουσιάσει ως έναν ψυχρό, υπολογιστή, ο οποίος δεν έχει επιδείξει ίχνος εμπάθειας προς τον λαό του. 

Ο ίδιος, από την πλευρά του, θα συνεχίσει να λειτουργεί ως πρόεδρος, όπως επισημαίνει ο κύκλος του. «Δεν πρέπει να δείξει ότι τη φοβάται».


Με πληροφορίες από Politico

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: 61χρονος νάρκωνε, βίαζε και βιντεοσκοπούσε τη σύζυγό του για χρόνια

Διεθνή / Γερμανία: 61χρονος νάρκωνε, βίαζε και βιντεοσκοπούσε τη σύζυγό του για χρόνια

Η υπόθεση θυμίζει τη δίκη του Ντομινίκ Πελικό στη Γαλλία, ο οποίος για πάνω από μια δεκαετία νάρκωνε τη σύζυγό του και την παρέδιδε σε δεκάδες άντρες που εντόπιζε σε διαδικτυακά chat rooms, βιντεοσκοπώντας στη συνέχεια τις πράξεις τους
THE LIFO TEAM
Γάζα: Συνομιλίες σήμερα στη Φλόριντα μεταξύ ΗΠΑ και μεσολαβητών - Τι προσμένει η Χαμάς

Διεθνή / Γάζα: Συνομιλίες σήμερα στη Φλόριντα μεταξύ ΗΠΑ και μεσολαβητών - Τι προσμένει η Χαμάς

Το Κατάρ και η Αίγυπτος, που ενεργούν ως μεσολαβητές αλλά και ως εγγυητές της κατάπαυσης πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ζητούν να ξεκινήσει η επόμενη φάση του αμερικανικού σχεδίου
THE LIFO TEAM
Κίνα: Άνοιξε το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο πάγου και χιονιού στον κόσμο

Διεθνή / Κίνα: Άνοιξε το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο πάγου και χιονιού στον κόσμο

Σε έκταση 1,2 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων και με τη χρήση 400.000 κυβικών μέτρων πάγου και χιονιού, το Harbin Ice-Snow World έχει δημιουργήσει ένα μεγαλειώδες «παγωμένο παραμύθι από πάγο και χιόνι» σε πρωτοφανή κλίμακα
THE LIFO TEAM