Γαλλικές εκλογές: Μπροστά ο Μακρόν στις δημοσκοπήσεις- «Η Λεπέν τρέφεται από όσα δεν κατάφερα να κάνω»

Γαλλικές εκλογές: Μπροστά ο Μακρόν στις δημοσκοπήσεις- «Η Λεπέν τρέφεται από όσα δεν κατάφερα να κάνω» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διατηρεί το προβάδισμά του έναντι της ακροδεξιάς αντιπάλου του Μαρίν Λεπέν μετά από το τηλεοπτικό debate, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Μόλις δύο μέρες απομένουν πριν από τον δεύτερο γύρο των εκλογών της Κυριακής, και οι δύο υποψήφιοι επέστρεψαν στην προεκλογική εκστρατεία.

Σήμερα ο Μακρόν μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για τους φόβους που έχουν κυριεύσει την κοινωνία.

 «Οι κοινωνίες μας είναι κοινωνίες που περνούν μια πολύ δύσκολη στιγμή. Υπάρχει μια κούραση στους Γάλλους που συνδέεται με τον Covid και με αυτά τα περισσότερα από δυόμισι χρόνια της πανδημίας, που σημάδεψαν βαθιά την κοινωνία μας», είπε αναφέροντας συγκεκριμένα τους νέους και όσους εργάζονται στον τομέα της υγείας.

Συνέχισε δε λέγοντας πως εκτός από αυτό «υπάρχουν οι μεγάλοι φόβοι που υπήρχαν και πριν και που ίσως έχουν επιδεινωθεί. Ο φόβος για το κλίμα που επηρεάζει όλες τις γενιές τώρα, αλλά που στην περίπτωση των νέων προκαλεί πλέον πολύ ισχυρό άγχος. Ο φόβος των μεγάλων αλλαγών που συχνά χαρακτηρίζω ως ανθρωπολογικές, τα κοινωνικά δίκτυα που δημιουργούν ένταση στις κοινωνίες μας. Και ο γεωπολιτικός φόβος, η επιστροφή του ψυχρού πολέμου. Αυτή είναι η πρώτη φορά, πολύ ειλικρινά, βλέπω παιδιά στον δρόμο που με ρωτούν για την Ουκρανία και τα παιδιά».

Ο Μακρόν επιτέθηκε στην αντίπαλό του λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «Η μεγάλη διαφορά που έχουμε με την υποψήφια μου είναι ότι η ακροδεξιά ζει από τους φόβους και την οργή της να εξηγήσει ότι η απάντηση είναι ένα σχέδιο αποκλεισμού ενός μέρους της κοινωνίας. Θέλω να κυρίως να προσπαθήσουμε να βρούμε έναν δρόμο όπου θα ανακαλύψουμε μαζί τους λόγους που μας κάνουν να ζούμε ως ενωμένο έθνος.»

Μιλώντας για την ακροδεξιά της Λεπέν έκανε λόγο για «ένα έργο που συνίσταται στην απαγόρευση της μαντίλας στον δημόσιο χώρο, δηλαδή ρήξη με τη γαλλική ανεξιθρησκεία, ένα έργο που συνίσταται στον μη σεβασμό του Συντάγματος και συνεπώς στην αλλαγή του συνταγματικού κειμένου χωρίς να το σεβόμαστε, για να βγούμε από τα ιδρυτικά κείμενα της Ευρώπης μας που χτίστηκαν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τα οποία προστατεύουν τα άτομα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες. Νομίζω ότι οι θεμελιώδεις αρχές της ακροδεξιάς είναι εκεί» επισήμανε.

«Κατάφερε να προχωρήσει καλυμμένη πίσω από άλλα προβλήματα και τρέφεται επίσης από όλα όσα δεν κατάφερα να κάνω (...) δηλαδή να κατευνάσω τον θυμό, να ανταποκριθώ αρκετά γρήγορα σε αιτήματα και συγκεκριμένα να καταφέρω να προδφέρω προοπτικές προόδου και ασφάλειας στα μεσαία στρώματα και στη γαλλική εργατική τάξη».

Καλούμενος να διευκρινίσει τη θέση του για τον μισθό των επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν αυξήσεις.

«Έχουμε ξεκινήσει μια αναπροσαρμογή του μισθού των εκπαιδευτικών. Και θα φτάσω μέχρι το τέλος. Υπάρχει μια αναπροσαρμογή γύρω στο 10%». Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και για τους νεοπροσληφθένετες ο μισθός δεν θα είναι κάτω από 2.000 ευρώ, όπως διευκρίνισε από τον Ιανουάριο του 2023.

Ο Μακρόν μίλησε και για τις γυναικοκτονίες. «Δεν θα τα παρατήσω» είπε αναφερόμενος στον αγώνα κατά των γυναικοκτονιών.

Μια έκθεση από τη Γερουσία του Ιουλίου του 2020 εκτιμά ότι το κράτος δαπανά 150 εκατομμύρια ευρώ κατά της βίας κατά των γυναικών, ενώ θα χρειαζόταν ένας προϋπολογισμός ενός δισεκατομμυρίου για την αποτελεσματική καταπολέμηση αυτής της βίας.

«Αμφισβητώ εντελώς αυτά τα στοιχεία γιατί (...) πρέπει να εξετάσετε τι επενδύεται από την πλευρά της Δικαιοσύνης και των άλλων υπουργείων», εξήγησε. «Η καταπολέμηση του φαινομένου της γυναικοκτονίας θα αποτελέσει και πάλι προτεραιότητα για την πενταετή θητεία», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

«Πάνω απ' όλα, τα νεαρά αγόρια και οι νέοι άνδρες πρέπει να εκπαιδεύονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι βίαιοι με την σύντροφό τους» είπε.

Ερωτώμενος για την Ουκρανία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ξαναμιλήσουν οι δύο ηγέτες.

«Θα μιλήσω πρώτα με τον Πρόεδρο Ζελένσκι. Για να προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη, πρόσβαση στην ιατρική βοήθεια και την απομάκρυνση των πολιτών. Νομίζω ότι είναι καθήκον μας να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να μιλάμε με τον Πούτιν. Πρώτον γιατί ακόμα κι αν υπάρχει μόνο μία δίοδος, πρέπει να την διατηρήσουμε ανοιχτή. Στη συνέχεια, αν μπορείς να σώσει μερικές ζωές ή προσπαθήσεις να βελτιώσεις την κατάσταση, πρέπει να το κάνεις», είπε.

Αλλά υπό κάποιες προϋποθέσεις, όπως είπε. «Συζητώ πάντα με έναν απαιτητικό, άμεσο, διαφανή τρόπο με τον Πρόεδρο Πούτιν. Ποτέ δεν ήμουν υπέρ της παραχώρησης ή του συμβιβασμού, ακόμη και στην αρχή. Έκανε κάποιες ανθρωπιστικές χειρονομίες στην αρχή, αλλά τις πρόσφατα εβδομάδες, τίποτα.

»Δεν πρέπει να βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου, την ημέρα που θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός, σε ευρωπαϊκό έδαφος, επειδή όλοι αποφασίσαμε να μην μιλήσουμε με τον Πρόεδρο Πούτιν, οι διαπραγματευτές ή οι μεσάζοντες θα είναι ο Τούρκος πρόεδρος, ο Κινέζος πρόεδρος ή άλλοι» σημείωσε.

Με πληροφορίες του franceinter

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Διεθνή / Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Η άνοδος του «νέου Ελ Τσάπο», Μέντσο Οσεγέρα, του πιο ισχυρού άρχοντα ναρκωτικών παγκοσμίως. Πώς κυριαρχεί στην κοκαΐνη, ελέγχει καρτέλ και συνεργάζεται με πρώην εχθρούς
LIFO NEWSROOM
Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην τους από δικαστήριο της Μόσχας

Διεθνή / Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην από δικαστήριο της Μόσχας

«Το παράδοξο είναι πως βιαστές και δολοφόνοι στη Ρωσία καταδικάζονται σε 3 με 4 χρόνια, ενώ οι ακτιβιστές λαμβάνουν τερατώδεις ποινές για τις απόψεις τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του μέλος του συγκροτήματος
LIFO NEWSROOM
Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Διεθνή / Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει «ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού» - Ο Αμερικανός γερουσιαστής είχε δεχθεί κριτική επειδή απέφευγε τον όρο
LIFO NEWSROOM
Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογία

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος και βασίλισσα Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογίας

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρέθηκαν προσωπικότητες της τεχνολογίας όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia και ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, αλλά και ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες προελαύνουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Διεθνή / Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Κάτοικοι ανέφεραν ότι η προέλαση του στρατού ακολούθησε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε κτίρια και κεντρικούς δρόμους, οι οποίοι φαίνεται να προετοίμασαν το έδαφος για την εισβολή
LIFO NEWSROOM
Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Διεθνή / Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Στη διάρκεια της συνάντησης έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, με έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων
LIFO NEWSROOM