Γαλλικές εκλογές: Μπροστά ο Μακρόν στις δημοσκοπήσεις- «Η Λεπέν τρέφεται από όσα δεν κατάφερα να κάνω»

Γαλλικές εκλογές: Μπροστά ο Μακρόν στις δημοσκοπήσεις- «Η Λεπέν τρέφεται από όσα δεν κατάφερα να κάνω» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διατηρεί το προβάδισμά του έναντι της ακροδεξιάς αντιπάλου του Μαρίν Λεπέν μετά από το τηλεοπτικό debate, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Μόλις δύο μέρες απομένουν πριν από τον δεύτερο γύρο των εκλογών της Κυριακής, και οι δύο υποψήφιοι επέστρεψαν στην προεκλογική εκστρατεία.

Σήμερα ο Μακρόν μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για τους φόβους που έχουν κυριεύσει την κοινωνία.

 «Οι κοινωνίες μας είναι κοινωνίες που περνούν μια πολύ δύσκολη στιγμή. Υπάρχει μια κούραση στους Γάλλους που συνδέεται με τον Covid και με αυτά τα περισσότερα από δυόμισι χρόνια της πανδημίας, που σημάδεψαν βαθιά την κοινωνία μας», είπε αναφέροντας συγκεκριμένα τους νέους και όσους εργάζονται στον τομέα της υγείας.

Συνέχισε δε λέγοντας πως εκτός από αυτό «υπάρχουν οι μεγάλοι φόβοι που υπήρχαν και πριν και που ίσως έχουν επιδεινωθεί. Ο φόβος για το κλίμα που επηρεάζει όλες τις γενιές τώρα, αλλά που στην περίπτωση των νέων προκαλεί πλέον πολύ ισχυρό άγχος. Ο φόβος των μεγάλων αλλαγών που συχνά χαρακτηρίζω ως ανθρωπολογικές, τα κοινωνικά δίκτυα που δημιουργούν ένταση στις κοινωνίες μας. Και ο γεωπολιτικός φόβος, η επιστροφή του ψυχρού πολέμου. Αυτή είναι η πρώτη φορά, πολύ ειλικρινά, βλέπω παιδιά στον δρόμο που με ρωτούν για την Ουκρανία και τα παιδιά».

Ο Μακρόν επιτέθηκε στην αντίπαλό του λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «Η μεγάλη διαφορά που έχουμε με την υποψήφια μου είναι ότι η ακροδεξιά ζει από τους φόβους και την οργή της να εξηγήσει ότι η απάντηση είναι ένα σχέδιο αποκλεισμού ενός μέρους της κοινωνίας. Θέλω να κυρίως να προσπαθήσουμε να βρούμε έναν δρόμο όπου θα ανακαλύψουμε μαζί τους λόγους που μας κάνουν να ζούμε ως ενωμένο έθνος.»

Μιλώντας για την ακροδεξιά της Λεπέν έκανε λόγο για «ένα έργο που συνίσταται στην απαγόρευση της μαντίλας στον δημόσιο χώρο, δηλαδή ρήξη με τη γαλλική ανεξιθρησκεία, ένα έργο που συνίσταται στον μη σεβασμό του Συντάγματος και συνεπώς στην αλλαγή του συνταγματικού κειμένου χωρίς να το σεβόμαστε, για να βγούμε από τα ιδρυτικά κείμενα της Ευρώπης μας που χτίστηκαν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τα οποία προστατεύουν τα άτομα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες. Νομίζω ότι οι θεμελιώδεις αρχές της ακροδεξιάς είναι εκεί» επισήμανε.

«Κατάφερε να προχωρήσει καλυμμένη πίσω από άλλα προβλήματα και τρέφεται επίσης από όλα όσα δεν κατάφερα να κάνω (...) δηλαδή να κατευνάσω τον θυμό, να ανταποκριθώ αρκετά γρήγορα σε αιτήματα και συγκεκριμένα να καταφέρω να προδφέρω προοπτικές προόδου και ασφάλειας στα μεσαία στρώματα και στη γαλλική εργατική τάξη».

Καλούμενος να διευκρινίσει τη θέση του για τον μισθό των επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν αυξήσεις.

«Έχουμε ξεκινήσει μια αναπροσαρμογή του μισθού των εκπαιδευτικών. Και θα φτάσω μέχρι το τέλος. Υπάρχει μια αναπροσαρμογή γύρω στο 10%». Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και για τους νεοπροσληφθένετες ο μισθός δεν θα είναι κάτω από 2.000 ευρώ, όπως διευκρίνισε από τον Ιανουάριο του 2023.

Ο Μακρόν μίλησε και για τις γυναικοκτονίες. «Δεν θα τα παρατήσω» είπε αναφερόμενος στον αγώνα κατά των γυναικοκτονιών.

Μια έκθεση από τη Γερουσία του Ιουλίου του 2020 εκτιμά ότι το κράτος δαπανά 150 εκατομμύρια ευρώ κατά της βίας κατά των γυναικών, ενώ θα χρειαζόταν ένας προϋπολογισμός ενός δισεκατομμυρίου για την αποτελεσματική καταπολέμηση αυτής της βίας.

«Αμφισβητώ εντελώς αυτά τα στοιχεία γιατί (...) πρέπει να εξετάσετε τι επενδύεται από την πλευρά της Δικαιοσύνης και των άλλων υπουργείων», εξήγησε. «Η καταπολέμηση του φαινομένου της γυναικοκτονίας θα αποτελέσει και πάλι προτεραιότητα για την πενταετή θητεία», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

«Πάνω απ' όλα, τα νεαρά αγόρια και οι νέοι άνδρες πρέπει να εκπαιδεύονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι βίαιοι με την σύντροφό τους» είπε.

Ερωτώμενος για την Ουκρανία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ξαναμιλήσουν οι δύο ηγέτες.

«Θα μιλήσω πρώτα με τον Πρόεδρο Ζελένσκι. Για να προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη, πρόσβαση στην ιατρική βοήθεια και την απομάκρυνση των πολιτών. Νομίζω ότι είναι καθήκον μας να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να μιλάμε με τον Πούτιν. Πρώτον γιατί ακόμα κι αν υπάρχει μόνο μία δίοδος, πρέπει να την διατηρήσουμε ανοιχτή. Στη συνέχεια, αν μπορείς να σώσει μερικές ζωές ή προσπαθήσεις να βελτιώσεις την κατάσταση, πρέπει να το κάνεις», είπε.

Αλλά υπό κάποιες προϋποθέσεις, όπως είπε. «Συζητώ πάντα με έναν απαιτητικό, άμεσο, διαφανή τρόπο με τον Πρόεδρο Πούτιν. Ποτέ δεν ήμουν υπέρ της παραχώρησης ή του συμβιβασμού, ακόμη και στην αρχή. Έκανε κάποιες ανθρωπιστικές χειρονομίες στην αρχή, αλλά τις πρόσφατα εβδομάδες, τίποτα.

»Δεν πρέπει να βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου, την ημέρα που θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός, σε ευρωπαϊκό έδαφος, επειδή όλοι αποφασίσαμε να μην μιλήσουμε με τον Πρόεδρο Πούτιν, οι διαπραγματευτές ή οι μεσάζοντες θα είναι ο Τούρκος πρόεδρος, ο Κινέζος πρόεδρος ή άλλοι» σημείωσε.

Με πληροφορίες του franceinter

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρευνα: Περισσότερα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στις ηλικίες 16 – 24 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο

Διεθνή / Έρευνα: Περισσότερα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στις ηλικίες 16 – 24 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια αλλάζει τόσο το ποσοστό των νέων ανθρώπων που αυτοπροσδιορίζονται ως γκέι ή bisexual, αλλά και το ποσοστό του πληθυσμού που δηλώνει μέλος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας
NEWSROOM