Γαλλικές βουλευτικές εκλογές: Ο πρώτος γύρος σε αριθμούς

Γαλλικές βουλευτικές εκλογές: Ο πρώτος γύρος σε αριθμούς Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι επέστρεψαν σήμερα στις κάλπες για να αποφασίσουν για τις 577 έδρες της Εθνοσυνέλευσης της Κάτω Βουλής.

Περίπου 48,7 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, ο οποίος ολοκληρώνεται απόψε στις 20:00 ώρα Παρισιού.

Ο δεύτερος γύρος ακολουθεί μια εβδομάδα αργότερα, στις 19 Ιουνίου. 

Μέχρι τις 13:00 ώρα Ελλάδος η συμμετοχή των Γάλλων ήταν μειωμένη σε σχέση με το 2017: το 18,43% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων έφτασαν στις κάλπες σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Το 2017 ήταν στο 19,24% και το 2012 στο 21,06%. Από το 1993 και μετά η συμμετοχή των Γάλλων στις βουλευτικές εκλογές είναι κάθε φορά μικρότερη από την προηγούμενη.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08.00 (ώρα Γαλλίας) και θα κλείσουν στις 18.00 με εξαίρεση αυτά των μεγάλων πόλεων που θα κλείσω στις 20.00.

Ωστόσο στις υπερπόντιες περιοχές της Γαλλίας η προσέλευση στις κάλπες έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και πολλές ώρες. Ως το μεσημέρι είχαν ψηφίσει οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί όπως και η πρωθυπουργός της χώρας, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν ψήφισε στην περιοχή Τουκέ.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα τελικά αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν στις 20:00 ώρα Γαλλίας, όπως επίσης και οι προβολές για τον αριθμό των εδρών που θα έχει το κάθε κόμμα, μετά τον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής.

51,3% αποχή το 2017
Την Κυριακή της έναρξης των τελευταίων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία το 2017, το ποσοστό της αποχής έφτασε το 51,3%, ποσοστό ρεκόρ για τον πρώτο γύρο μιας γαλλικής κοινοβουλευτικής δημοσκόπησης.

Οι παρατηρητές λένε ότι αυτό το ρεκόρ θα μπορούσε κάλλιστα να σπάσει τώρα. 

Η προσέλευση των ψηφοφόρων είναι αυτή που θα παίξει σημαντικό ρόλο στον πρώτο γύρο των εκλογών, καθώς οι Γάλλοι δείχνουν ιδιαίτερα χαμηλό ενδιαφέρον για μια νομοθετική εκστρατεία χωρίς τηλεοπτικά ντιμπέιτ και τους υποψήφιους - αστέρες να εγείρουν τον ενθουσιασμό των ψηφοφόρων.

Πράγματι, ο πολιτικός επιστήμονας Vincent Tiberj χαρακτήρισε τις εκλογές «εκστρατεία για χλωροφόρμιο», δηλώνοντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «αυτή η χαμηλής έντασης προεκλογική εκστρατεία μπορεί να προκαλέσει μόνο αδύναμη συμμετοχή στο τέλος».

Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι η αποχή δεν μειώνει τις ψήφους για κάθε κόμμα με τον ίδιο τρόπο. Στα χαρτιά, τα δημογραφικά στοιχεία της προσέλευσης των ψηφοφόρων τείνουν να λειτουργούν υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κοιτάζει την απόλυτη πλειοψηφία μετά και την επικράτησή του τον Απρίλιο στον προεδρικό θώκο.

6.293 υποψήφιοι
Σε αυτόν τον πρώτο γύρο, συνολικά 6.293 υποψήφιοι διεκδικούν πρωτιά στις 577 επιμέρους κούρσες σε ισάριθμες περιφέρειες σε όλη τη χώρα.

Ενώ αφθονούν οι ιστορίες υποψηφίων που διεξάγουν τις πρώτες τους εκλογικές μάχες – από την πρωθυπουργό Ελίζαμπεθ Μπορν μέχρι τον αριστερό φούρναρη Στέφαν Ράβακλεϊ – πολλοί είναι δοκιμασμένοι βετεράνοι πολιτικοί.

Σύμφωνα με καταμέτρηση της Le Monde, 1.734 από τους υποψήφιους κατέχουν ήδη ένα άλλο εκλεγμένο αξίωμα σε τοπικό, εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πράγματι, περίπου 680 από αυτούς τους υποψηφίους θα πρέπει να λάβουν μια απόφαση το βράδυ των εκλογών εάν κερδίσουν μια έδρα στην Εθνοσυνέλευση.

Η γαλλική νομοθεσία απαγορεύει στους βουλευτές της Κάτω Βουλής να κατέχουν άλλα αιρετά αξιώματα, όπως δημαρχίες, έδρες της Γερουσίας ή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ένας υποψήφιος μπορεί να κερδίσει τις εκλογές απευθείας στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, αλλά δεν είναι εύκολο κατόρθωμα, καθώς απαιτεί πάνω από το 50% των ψήφων και υποστήριξη από τουλάχιστον το 25% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Μόνο τέσσερις υποψήφιοι κέρδισαν τις εκλογές σε έναν μόνο γύρο το 2017. Διαφορετικά, οποιοσδήποτε υποψήφιος κερδίσει την υποστήριξη τουλάχιστον του 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων μπορεί να προχωρήσει στον δεύτερο γύρο.

Αυτό σημαίνει ότι ο δεύτερος γύρος μπορεί να έχει δύο, τρεις ή περισσότερους υποψηφίους.

289 έδρες για απόλυτη πλειοψηφία
Ο αριθμός που κυριαρχεί σε αυτές τις εκλογές, είναι το 289. Ο αριθμός δηλαδή των εδρών που απαιτούνται για να κερδίσει ένα κόμμα την απόλυτη πλειοψηφία των 577 εδρών.

Θέλοντας να πλήξει τους σχεδιασμούς του Μακρόν και να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία για να προωθήσει την πολιτική του ατζέντα, ο αριστερός Μελανσόν, αφού έχασε μια θέση στον προεδρικό τελικό τον Απρίλιο, πέρασε δύο μήνες ασκώντας πίεση στους ψηφοφόρους για να δώσει στον συνασπισμό του NUPES την πλειοψηφία.

Ενώ οι 289 έδρες για την αριστερά παραμένουν μακρινό όνειρο, ερωτηματικό παραμένει και, αν ο συνασπισμός Ensemble του Μακρόν μπορεί να επιτύχει μια νέα απόλυτη πλειοψηφία.

Το κόμμα του Γάλλου προέδρου κέρδισε 306 δικές έδρες το 2017, με τον κεντρώο σύμμαχό του να συμπληρώνει αυτόν τον αριθμό με επιπλέον 42 έδρες.

Ερώτημα παραμένει και αν θα επαναληφθεί και φέτος κάτι ανάλογο.

15 υπουργοί στη μάχη
Δεκαπέντε υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου, περισσότεροι από τους μισούς από τους 28 που ανάλαβαν χαρτοφυλάκια μόλις τον περασμένο μήνα μετά την επανεκλογή του Μακρόν, μπαίνουν στην εκλογική μάχη.

Ένας εν ενεργεία υπουργός που διεκδικεί ένα εκλεγμένο αξίωμα και χάνει, πρέπει να παραιτηθεί από τον ρόλο του στην κυβέρνηση.

Οι περισσότεροι από τους υπουργούς που είναι υποψήφιοι σε αυτές τις εκλογές – με την πρωθυπουργό Μπορν, μεταξύ αυτών– κάνουν εκστρατεία σε ασφαλείς εκλογικές περιφέρειες υπέρ του Μακρόν. 

Η Υφυπουργός Υπερπόντιων Εδαφών Τζάστιν Μπενίν είναι η κεντρώα άποψη που εδρεύει στην περιοχή της Γουαδελούπης. Όμως η εκλογική της περιφέρεια απέρριψε έντονα τον Μακρόν τον Απρίλιο, βάζοντας τον Μελανσόν στην κορυφή για τον πρώτο προεδρικό γύρο και επιλέγοντας την ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο.

Στην πρώτη του εκλογική μάχη, ο αρμόδιος υπουργός για την Ευρώπη Κλεμέν Μπον έχει μια σκληρή κούρσα να κερδίσει στη 2η Περιφέρεια του Παρισιού.

Ο υπουργός Αλληλεγγύης Damien Abad, εν τω μεταξύ, είναι υποψήφιος για επανεκλογή στην περιφέρειά του στην ανατολική Γαλλία, αλλά κέρδισε για τελευταία φορά το αξίωμα εκεί πριν ενώσει τις δυνάμεις του με τον Μακρόν τον περασμένο μήνα.

Το όνομά του ενεπλάκη, πρόσφατα σε μία υπόθεση βιασμού, που αποκαλύφθηκαν από την ερευνητική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Mediapart. Τα σχόλια αρνητικά αλλά εκείνος επιμένει να αρνείται.

Ο υπουργός Εσωτερικών Gérald Darmanin έχει τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας σχετικά με την σκληρή επιβολή του νόμου στον τελικό του Champions League και τα πρόσφατα περιστατικά με πυροβολισμούς.

Δεν θεωρείται ότι βρίσκεται σε ιδιαίτερο κίνδυνο σε μια περιφέρεια που κέρδισε μια φορά στο παρελθόν ως συντηρητικός το 2012 και όπου έχει διατελέσει δήμαρχος. 

Ορόσημα: 15, 58, 60, 185

Η κατάκτηση 15 εδρών προϋποθέτει ένα κόμμα (ή οποιαδήποτε ομάδα ομοϊδεατών βουλευτών) να σχηματίσει μια κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία με τη σειρά της είναι η βασική προϋπόθεση για να ασκηθεί οποιαδήποτε πραγματική πολιτική επιρροή.

Απαιτούνται τουλάχιστον 58 βουλευτές για την έκδοση πρότασης δυσπιστίας, η οποία πυροδοτεί μια συζήτηση στο βήμα και συνεπάγεται ψηφοφορία. Το όριο για την αμφισβήτηση ενός νόμου με παραπομπή του στο Συνταγματικό Συμβούλιο είναι οι 60 βουλευτές.

Τέλος, 185 βουλευτές αρκούν για να ζητήσουν να τεθεί ένα θέμα σε δημοψήφισμα σε εθνικό επίπεδο.

1 όνομα για 2 υποψήφιους
Η Sandrine Rousseau, του κόμματος των Πρασίνων, τρέχει να κερδίσει μια έδρα στην Εθνοσυνέλευση για πρώτη φορά στην τρίτη της προσπάθεια, στην 9η Περιφέρεια του Παρισιού, όπου ο Μελανσόν ήταν στην κορυφή του πρώτου προεδρικού γύρου του Απριλίου.

Καλείται δε να κερδίσει μία νεοφερμένη πολιτικό στην περιφέρεια: την συνονόματη Sandrine Rousseau. Το αν θα μπερδευτούν οι ψηφοφόροι θα φανεί την Κυριακή το βράδυ.

Με πληροφορίες του France24

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Milliyet: Το ΕΛΚ μπλοκάρει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ εν όψει Ευρωεκλογών

Διεθνή / Milliyet: Το ΕΛΚ σχεδιάζει να τερματίσει το καθεστώς της Τουρκίας ως υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ πριν τις ευρωεκλογές

Άρθρο στην ακραίως λαϊκιστική και φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Milliyet, μιλά για προεκλογική διακήρυξη του ΕΛΚ λίγο πριν από τις Ευρωεκλογές
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ