Γαλλία: Τουλάχιστον 3.000 παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από καθολικούς ιερείς

Γαλλία: Τουλάχιστον 3.000 παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από καθολικούς ιερείς Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου ΕPA
0

Τουλάχιστον 3.000 παιδιά έπεσαν θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από ανθρώπους της γαλλικής καθολικής εκκλησίας, από το 1950, σύμφωνα με επιτροπή που συστάθηκε για να διερευνήσει τις καταγγελίες.

Όμως, εκφράστηκαν φόβοι ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος. Ο πρόεδρος της επιτροπής, Jean-Marc Sauve δήλωσε ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 1.500 κληρικοί και άλλοι αξιωματούχοι της εκκλησίας ήταν δράστες των κακοποιήσεων.

Η επιτροπή αυτή συστάθηκε πέρυσι τον Ιούνιο με αίτημα Γάλλων επισκόπων, έπειτα από τις υποθέσεις παιδοφιλίας που ταρακούνησαν την εκκλησία στη Γαλλία, αλλά και σε άλλες χώρες. Η τηλεφωνική γραμμή που συστάθηκε, προκειμένου να επικοινωνήσουν τα θύματα, δέχθηκε 5.300 κλήσεις τον τελευταίο χρόνο, δήλωσε ο Sauve.

Ο εκτιμώμενος αριθμός των θυμάτων δείχνει ότι κατά μέσο όρο υπήρχαν πάνω από 40 περιπτώσεις κάθε χρόνο, τις τελευταίες επτά δεκαετίες. «Ανησυχώ βαθιά ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα θύματα», είπε ο πρόεδρος της επιτροπής. «Αυτό που δεν ξέρουμε είναι πώς να συγχωνεύσουμε αυτές τις δύο πηγές πιθανών περιπτώσεων, από τη γραμμή επικοινωνίας και τις έρευνες που έχει κάνει η επιτροπή», συμπλήρωσε.

Στην επιτροπή μετέχουν νομικοί, γιατροί, ιστορικοί, κοινωνιολόγοι και θεολόγοι. Αναμένεται να παρουσιάσει την τελική αναφορά της την επόμενη χρονιά, μαζί με προτάσεις για την αποτροπή των σεξουαλικών κακοποιήσεων.

Σύλλογοι θυμάτων έχουν επικροτήσει τη δέσμευση για διαφάνεια από την γαλλική εκκλησία, που στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί ότι κάλυπτε περιπτώσεις παιδοφιλίας για να προστατευθούν οι κληρικοί από τις διώξεις.

Τον περασμένο Μάρτιο, πρώην καθολικός ιερέας τιμωρήθηκε με πενταετή φυλάκιση, για τη σεξουαλική κακοποίηση αγοριών που είχε υπό την προστασία του πριν από αρκετές δεκαετίες. Ο 75χρονος Μπερνάρ Πρεϊνά μίλησε κατά τη διάρκεια της δίκης του στη Λιόν για «χάδια» που ήξερε ότι ήταν απαγορευμένα, μετά τις καταθέσεις των θυμάτων του για την κακοποίηση που υπέστησαν στα χέρια του. Μάλιστα, κατηγόρησε την εκκλησία, λέγοντας «Έπρεπε να με βοηθήσουν... Με άφησαν να γίνω ιερέας».

Με πληροφορίες από AFP

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρώμη: Σε εφαρμογή από σήμερα το εισιτήριο εισόδου για τη Φοντάνα ντι Τρέβι

Διεθνή / Ρώμη: Σε εφαρμογή από σήμερα το εισιτήριο εισόδου για τη Φοντάνα ντι Τρέβι

Το νέο μέτρο εκτιμάται πως θα ενισχύσει τα δημοτικά ταμεία έως και κατά 20 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα να προορίζονται για τη βελτίωση των υποδομών για τους τουρίστες και των υπηρεσιών που σχετίζονται με τον χώρο
THE LIFO TEAM
Νικολάς Μαδούρο: Πώς θα μπορούσαν οι δικηγόροι του να ανατρέψουν την υπόθεση εναντίον του;

Διεθνή / Νικολάς Μαδούρο: Πώς θα μπορούσαν οι δικηγόροι του να ανατρέψουν την υπόθεση εναντίον του;

Η ποινική υπόθεση κατά του Μαδούρο είναι εξαιρετικά περίπλοκη από νομικής άποψης - Ως εκ τούτου, η υπεράσπισή του ενδέχεται να επιχειρήσει διάφορους τρόπους να ανατρέψει την υπόθεση πριν φτάσει σε δίκη
THE LIFO TEAM
Ιράν: Ριψοκίνδυνες οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Ιράν: Οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Σύμφωνα με στοιχεία μίας οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο αριθμός των νεκρών στις διαδηλώσεις έχει ξεπεράσει τους 35, ενώ περισσότεροι από 1.200 έχουν συλληφθεί
THE LIFO TEAM
Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Διεθνή / Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Η συμφωνία δείχνει ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανταποκρίνεται στο αίτημα του Τραμπ να ανοίξει τις αγορές της στις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, διαφορετικά θα διακινδυνεύσει περαιτέρω στρατιωτική επέμβαση
THE LIFO TEAM