Γαλλία: Τέλος τα αυτοκίνητα που κινούνται με ντίζελ και βενζίνη έως το 2040

Γαλλία: Τέλος τα αυτοκίνητα που κινούνται με ντίζελ και βενζίνη έως το 2040 Facebook Twitter
0

Μέχρι το 2040 θα σταματήσει η πώληση αυτοκινήτων που κινούνται με ντίζελ και με βενζίνη στη Γαλλία, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικολογίας Νικολά Ιλό, παρουσιάζοντας το σχέδιό του για τον περιορισμό των εκπομπών καυσαερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

«Ανακοινώνουμε το τέλος της πώλησης βενζινοκίνητων και ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων μέχρι το 2040» είπε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με σκοπό να παρουσιάσει το «σχέδιο για το κλίμα». Παραδέχτηκε πάντως ότι ο στόχος αυτός είναι «δύσκολος», ιδίως για τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Σε μια χώρα που μετρά δύο μεγάλους ομίλους, τους PSA και Renault και όπου τα ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα ακόμη σπανίζουν «πρόκειται για μια πραγματική επανάσταση», πρόσθεσε ο Ιλό. Όμως «οι προϋποθέσεις υπάρχουν», υπογράμμισε.

Στην Ευρώπη, μόνο η Ολλανδία και η Νορβηγία εξετάζουν την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου. Το 2016, περισσότερα από το 95% των καινούριων αυτοκινήτων που κυκλοφόρησαν σε χώρες της δυτικής Ευρώπης κινούνταν είτε με ντίζελ (49,5%) είτε με βενζίνη (45,8%), σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (Acea).

Τα πιο φτωχά γαλλικά νοικοκυριά θα μπορέσουν τους επόμενους μήνες να επωφεληθούν από μια «επιδότηση μετάβασης» προκειμένου να απαλλαγούν από τα ρυπογόνα αυτοκίνητά τους για να αποκτήσουν πιο καθαρά οχήματα, ανακοίνωσε επίσης ο Ιλό.

Το ποσό της επιδότησης δεν διευκρινίστηκε. Όπως εξήγησε ο υπουργός, με το μέτρο αυτό οι Γάλλοι θα μπορούν «να αντικαταστήσουν ένα ντιζελοκίνητο (όχημα) που κυκλοφόρησε πριν από το 1997 ή ένα βενζινοκίνητο παλαιότερο του 2001 από ένα πιο καθαρό, καινούριο αυτοκίνητο».

Αυτό το «σχέδιο για το κλίμα» το είχε προαναγγείλει στις αρχές Ιουνίου ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν καθώς στόχος του είναι η χώρα να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μετά και την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΠΑΣ ΛΕΩΝ ΝΑΠΟΛΗ ΙΤΑΛΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΞΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

Διεθνή / Ιταλία: Ο πάπας συνάντησε οικογένειες που έχασαν τα παιδιά τους από καρκίνο λόγω τοξικών αποβλήτων

Νέοι πολίτες στην Ατσέρα βρίσκονται αντιμέτωποι με ασθένειες που συνδέονται με ένα εγκληματικό κύκλωμα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, που σχετίζεται με τη μαφία
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝΟΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΡΤΑ

Διεθνή / ΗΠΑ: Αλλαγές στην Πράσινη Κάρτα μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη διαμονή Ιρανών

Οι Ιρανοί τους οποίους αφορούν οι μεταβολές ενδέχεται να χρειαστεί να απομακρυνθούν από τις ΗΠΑ μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, υποστηρίζει η Αμερικανίδα βουλευτής Γιασαμίν Ανσάρι
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / CNN: Όλα δείχνουν ότι η δεύτερη θητεία Τραμπ αφορά κυρίως τον ίδιο

Η δεύτερη θητεία του προκαλεί ολοένα και περισσότερες αντιδράσεις, καθώς οι πολιτικές και προσωπικές του πρωτοβουλίες φέρνουν στο προσκήνιο κατηγορίες περί κατάχρησης εξουσίας και εντείνουν τη δυσαρέσκεια ακόμη και στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικανών
THE LIFO TEAM