O Μακρόν μιλά συγκινημένος για τον δολοφονημένο δάσκαλο

O Μακρόν μιλά συγκινημένος για τον δολοφονημένο δάσκαλο Facebook Twitter
EPA
0

Ο Σαμιουέλ Πατί ενσάρκωνε τη Δημοκρατία, δίδασκε την ελευθερία, είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, αποτίοντας φόρο τιμής στον καθηγητή που αποκεφαλίστηκε, στην επίθεση σε προάστιο του Παρισιού.

«Θα συνεχίσουμε αυτή τη μάχη για την ελευθερία, της οποίας εκπρόσωπος έγινε ο Σαμιουέλ Πατί», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, σε ομιλία του στο προαύλιο του πανεπιστημίου της Σορβόννης, κατά τη διάρκεια της τελετής στην οποία παρέστησαν οι συγγενείς του καθηγητή, συνάδελφοι του δολοφονηθέντα, αλλά και μαθητές του.

Ιδιαίτερα συγκινημένος ο Γάλλος πρόεδρος, αφού απένειμε το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής μετά θάνατον στον Πατί, κατήγγειλε «την ολέθρια συνωμοσία» και «το μίσος προς τον άλλο», θύμα του οποίου ήταν ο καθηγητής Ιστορίας- Γεωγραφίας, που δολοφονήθηκε σε ηλικία 47 ετών «διότι ενσάρκωνε τη Δημοκρατία».

O Μακρόν μιλά συγκινημένος για τον δολοφονημένο δάσκαλο Facebook Twitter
EPA

Ο Πατί αποκεφαλίστηκε από ισλαμιστή στις 16 Οκτωβρίου κοντά στο γυμνάσιο όπου εργαζόταν, δέκα ημέρες αφού έδειξε στους μαθητές του σκίτσα του Μωάμεθ στη διάρκεια ενός μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε τα σκίτσα μας, τα κινούμενα σχέδιά μας, ακόμη κι αν άλλοι οπισθοδρομούν», τόνισε ο Μακρόν χαιρετίζοντας «έναν καθηγητή που δεν θα ξεχάσουμε». Ο Πατί δολοφονήθηκε διότι «οι ισλαμιστές θέλουν να μας κλέψουν το μέλλον μας και γνωρίζουν ότι με τους ήσυχους ήρωες όπως αυτόν, δεν θα το πάρουν ποτέ», συμπλήρωσε.

«Θα συνεχίσουμε, καθηγητή. Θα υπερασπιστούμε την ελευθερία την οποία διδάσκατε τόσο καλά και θα φέρουμε την κοσμικότητα», είπε ακόμη ο Γάλλος πρόεδρος.

O Μακρόν μιλά συγκινημένος για τον δολοφονημένο δάσκαλο Facebook Twitter
EPA

Έξω από το πανεπιστήμιο, από γιγαντοοθόνη που είχε τοποθετηθεί, εκατοντάδες άνθρωποι παρακολούθησαν την τελετή και απέτισαν φόρο τιμής στον καθηγητή. Το φέρετρο μεταφέρθηκε στον χώρο της τελετής υπό τους ήχους του τραγουδιού «One» των U2.

«Σε κάθε σχολείο, θα δώσουμε πίσω την εξουσία στους καθηγητές να δημιουργούν ανθρώπους που σέβονται τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους», υποσχέθηκε ο Μακρόν. Ο Πατί δεν ήταν ο εχθρός της θρησκείας που παρουσιάζουν οι εξτρεμιστές, εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος. «Είχε διαβάσει το Κοράνι, σεβόταν τους μαθητές του ανεξαρτήτως πεποιθήσεων, ενδιαφερόταν για τον ισλαμικό πολιτισμό», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ dpa, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ επαναφέρει το εκτελεστικό απόσπασμα για να «ενισχύσει» τη θανατική ποινή

Ο Τραμπ ζητά επίσης από το υπουργείο Δικαιοσύνης να επιδιώκει τη θανατική ποινή όπου αυτή προβλέπεται από τον νόμο, όταν κατηγορούμενοι είναι παράτυποι μετανάστες
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΡΕΖΑ ΠΑΧΛΑΒΙ

Διεθνή / Ρεζά Παχλαβί: Ο εξόριστος πρίγκιπας καλεί τον Φρίντριχ Μερτς να διακόψει τις συνομιλίες με το καθεστώς στην Τεχεράνη

Η επίσκεψη του εξόριστου πρίγκιπα του ιρανικού θρόνου στο Βερολίνο έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ενώ υπουργοί της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκαν να συναντηθούν μαζί του
THE LIFO TEAM