Γαλλία: Ένας από τους σημαντικότερους δημοσιογράφους ήταν πράκτορας της Τσεχοσλοβακίας

Γαλλία: Πράκτορας της Τσεχοσλοβακίας επί 12 χρόνια ένας από τους σημαντικότερους δημοσιογράφους Facebook Twitter
Φωτ.: L'Obs
0

Ένας δημοσιογράφος, από τους στυλοβάτες της σατιρικής, γαλλικής εφημερίδας "Le Canard enchaîné", εργαζόταν τη δεκαετία του 1960 για τις μυστικές υπηρεσίες της Τσεχοσλοβακίας, που τότε ανήκε στη σφαίρα επιρροής της ΕΣΣΔ, σύμφωνα με το γαλλικό περιοδικό L'Obs.

Επικαλούμενο έναν φάκελο των StB, των μυστικών υπηρεσιών της πρώην Τσεχοσλοβακίας, το περιοδικό υποστηρίζει ότι ο Ζαν Κλεμεντέν, μία από τις «γερές πένες» της Canard, διενεργούσε κατασκοπεία υπέρ αυτής της χώρας-δορυφόρου της Μόσχας. Τα στοιχεία έφερε στο φως ο Τσέχος ιστορικός και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου του Καρόλου της Πράγας, Γιαν Κούρα.

«Από το 1957 μέχρι το 1969 ο Ζαν Κλεμεντέν ήταν επίσης επί πληρωμή κατάσκοπος των Τσεχοσλοβάκων, δηλαδή της σοβιετικής πλευράς», εξηγεί το L’Οbs στην έρευνά του. Την περίοδο εκείνη, ο «Πιπά», όπως ήταν το κωδικό όνομά του, «παρέδωσε τουλάχιστον 300 σημειώματα, στις 270 συναντήσεις που είχε στη Γαλλία και το εξωτερικό. Συμμετείχε επίσης ενεργά –και συνειδητά– σε τρεις επιχειρήσεις παραπληροφόρησης, δημοσιεύοντας στη Le Canard enchaîné άρθρα που είχαν επινοηθεί από την StB», συνεχίζει το δημοσίευμα. «Στάλθηκε ακόμη και στο Λονδίνο και τη Βόννη (της Δυτικής Γερμανίας) από τη μυστική υπηρεσία με σκοπό να συλλέξει πληροφορίες».

Ο δημοσιογράφος είναι σήμερα 98 ετών και τα αδικήματα που τυχόν διέπραξε έχουν παραγραφεί.

Σύμφωνα με την έρευνα του περιοδικού, ο Κλεμεντέν ανέπτυξε μία «συμπάθεια» για το Ανατολικό Μπλοκ όταν κάλυπτε τον πόλεμο της Ινδοκίνας (1946-1954) και αντέδρασε με τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι γαλλικές αποικιοκρατικές δυνάμεις. Με αφορμή αυτό το θέμα ξεκίνησε η συνεργασία του με ένα μέλος της πρεσβείας της Τσεχοσλοβακίας στο Παρίσι που αργότερα θα γινόταν ο χειριστής του. Ο δημοσιογράφος δήλωνε ότι τον γοήτευαν οι λαϊκές δημοκρατίες της Ανατολικής Ευρώπης «αλλά (υπάρχει επίσης το δόλωμα του κέρδους», σύμφωνα με την έρευνα. «Του αρέσουν τα χρήματα», έγραφε ο χειριστής του, αποκαλύπτοντας ότι ο Κλεμεντέν, που είχε ήδη παντρευτεί δύο φορές, ισχυριζόταν ότι είχε «πέντε ερωμένες» και τα έσοδά του δεν επαρκούσαν για να διατηρήσει αυτόν τον τρόπο ζωής.

Συνολικά την πρώτη πενταετία της ενεργούς συνεργασίας του, οι χειριστές του τον πλήρωσαν με 23.600 φράγκα (δηλαδή, περίπου 40.000 ευρώ με σημερινές τιμές), γράφει το l'Obs, κάνοντας επίσης λόγο για «ένα σπίτι στο Μεντόν, στα μεγαλοαστικά προάστια της πρωτεύουσας».

Στο Παρίσι, η υπηρεσία αντικατασκοπείας DST (σήμερα έχει μετονομαστεί σε DGSI, Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας) είχε αμφιβολίες για το ρόλο αυτού του στελέχους της Canard, όμως δεν ερεύνησε ποτέ την υπόθεση.

Ο Κλεμεντέν συνταξιοδοτήθηκε το 1989, τη χρονιά που γκρεμίστηκε το Τείχος του Βερολίνου και 20 χρόνια μετά την τελευταία του συνάντηση με πράκτορες της Τσεχοσλοβακίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκινούν οι γονείς του Μάθιου Πέρι σε επιστολή προς τον γιατρό του: «Γιατί το έκανες; Για μερικές χιλιάδες δολάρια;»

Διεθνή / Συγκινούν οι γονείς του Μάθιου Πέρι σε επιστολή προς τον Δρ. Πλασένσια: «Γιατί το έκανες; Για μερικές χιλιάδες δολάρια;»

Ο Δρ. Πλασένσια είναι από τους βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση θανάτου του Πέρι - Οι επιστολές του πατέρα, της μητέρας, του πατριού και της μητριάς του
LIFO NEWSROOM
Αγία Σοφία:

Διεθνή / Αγία Σοφία: Οι επικεφαλής των έργων αποκατάστασης απαντούν για τα φορτηγά μέσα στο μνημείο

Η σκληρή κριτική οφείλεται στην πολιτική πόλωση, ενώ η πολυπλοκότητα των εργασιών καθιστά δύσκολη την πλήρη κατανόησή τους από το ευρύ κοινό, εξηγεί μέλος του επιστημονικού συμβουλίου
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας έχουν ήδη εγκατασταθεί στο νέο τους σπίτι, στο οποίο σκοπεύουν να μείνουν ακόμη και όταν ο Ουίλιαμ γίνει βασιλιάς
LIFO NEWSROOM
Instagram: Ο CEO βάζει τέλος στην τηλεργασία για λόγους δημιουργικότητας και συνεργασίας

Διεθνή / Instagram: Ο CEO Άνταμ Μοσέρι βάζει τέλος στην τηλεργασία των υπαλλήλων

Ο Μοσέρι υποστήριξε ότι η επιστροφή στο γραφείο και οι αλλαγές στον τρόπο εργασίας θα βοηθήσουν την εταιρεία να γίνει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, ενόψει αυτού που χαρακτήρισε ως δύσκολη χρονιά
LIFO NEWSROOM