Γαλλία: Ένας από τους σημαντικότερους δημοσιογράφους ήταν πράκτορας της Τσεχοσλοβακίας

Γαλλία: Πράκτορας της Τσεχοσλοβακίας επί 12 χρόνια ένας από τους σημαντικότερους δημοσιογράφους Facebook Twitter
Φωτ.: L'Obs
0

Ένας δημοσιογράφος, από τους στυλοβάτες της σατιρικής, γαλλικής εφημερίδας "Le Canard enchaîné", εργαζόταν τη δεκαετία του 1960 για τις μυστικές υπηρεσίες της Τσεχοσλοβακίας, που τότε ανήκε στη σφαίρα επιρροής της ΕΣΣΔ, σύμφωνα με το γαλλικό περιοδικό L'Obs.

Επικαλούμενο έναν φάκελο των StB, των μυστικών υπηρεσιών της πρώην Τσεχοσλοβακίας, το περιοδικό υποστηρίζει ότι ο Ζαν Κλεμεντέν, μία από τις «γερές πένες» της Canard, διενεργούσε κατασκοπεία υπέρ αυτής της χώρας-δορυφόρου της Μόσχας. Τα στοιχεία έφερε στο φως ο Τσέχος ιστορικός και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου του Καρόλου της Πράγας, Γιαν Κούρα.

«Από το 1957 μέχρι το 1969 ο Ζαν Κλεμεντέν ήταν επίσης επί πληρωμή κατάσκοπος των Τσεχοσλοβάκων, δηλαδή της σοβιετικής πλευράς», εξηγεί το L’Οbs στην έρευνά του. Την περίοδο εκείνη, ο «Πιπά», όπως ήταν το κωδικό όνομά του, «παρέδωσε τουλάχιστον 300 σημειώματα, στις 270 συναντήσεις που είχε στη Γαλλία και το εξωτερικό. Συμμετείχε επίσης ενεργά –και συνειδητά– σε τρεις επιχειρήσεις παραπληροφόρησης, δημοσιεύοντας στη Le Canard enchaîné άρθρα που είχαν επινοηθεί από την StB», συνεχίζει το δημοσίευμα. «Στάλθηκε ακόμη και στο Λονδίνο και τη Βόννη (της Δυτικής Γερμανίας) από τη μυστική υπηρεσία με σκοπό να συλλέξει πληροφορίες».

Ο δημοσιογράφος είναι σήμερα 98 ετών και τα αδικήματα που τυχόν διέπραξε έχουν παραγραφεί.

Σύμφωνα με την έρευνα του περιοδικού, ο Κλεμεντέν ανέπτυξε μία «συμπάθεια» για το Ανατολικό Μπλοκ όταν κάλυπτε τον πόλεμο της Ινδοκίνας (1946-1954) και αντέδρασε με τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι γαλλικές αποικιοκρατικές δυνάμεις. Με αφορμή αυτό το θέμα ξεκίνησε η συνεργασία του με ένα μέλος της πρεσβείας της Τσεχοσλοβακίας στο Παρίσι που αργότερα θα γινόταν ο χειριστής του. Ο δημοσιογράφος δήλωνε ότι τον γοήτευαν οι λαϊκές δημοκρατίες της Ανατολικής Ευρώπης «αλλά (υπάρχει επίσης το δόλωμα του κέρδους», σύμφωνα με την έρευνα. «Του αρέσουν τα χρήματα», έγραφε ο χειριστής του, αποκαλύπτοντας ότι ο Κλεμεντέν, που είχε ήδη παντρευτεί δύο φορές, ισχυριζόταν ότι είχε «πέντε ερωμένες» και τα έσοδά του δεν επαρκούσαν για να διατηρήσει αυτόν τον τρόπο ζωής.

Συνολικά την πρώτη πενταετία της ενεργούς συνεργασίας του, οι χειριστές του τον πλήρωσαν με 23.600 φράγκα (δηλαδή, περίπου 40.000 ευρώ με σημερινές τιμές), γράφει το l'Obs, κάνοντας επίσης λόγο για «ένα σπίτι στο Μεντόν, στα μεγαλοαστικά προάστια της πρωτεύουσας».

Στο Παρίσι, η υπηρεσία αντικατασκοπείας DST (σήμερα έχει μετονομαστεί σε DGSI, Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας) είχε αμφιβολίες για το ρόλο αυτού του στελέχους της Canard, όμως δεν ερεύνησε ποτέ την υπόθεση.

Ο Κλεμεντέν συνταξιοδοτήθηκε το 1989, τη χρονιά που γκρεμίστηκε το Τείχος του Βερολίνου και 20 χρόνια μετά την τελευταία του συνάντηση με πράκτορες της Τσεχοσλοβακίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Διεθνή / Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Η άνοδος του «νέου Ελ Τσάπο», Μέντσο Οσεγέρα, του πιο ισχυρού άρχοντα ναρκωτικών παγκοσμίως. Πώς κυριαρχεί στην κοκαΐνη, ελέγχει καρτέλ και συνεργάζεται με πρώην εχθρούς
LIFO NEWSROOM
Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην τους από δικαστήριο της Μόσχας

Διεθνή / Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην από δικαστήριο της Μόσχας

«Το παράδοξο είναι πως βιαστές και δολοφόνοι στη Ρωσία καταδικάζονται σε 3 με 4 χρόνια, ενώ οι ακτιβιστές λαμβάνουν τερατώδεις ποινές για τις απόψεις τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του μέλος του συγκροτήματος
LIFO NEWSROOM
Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Διεθνή / Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει «ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού» - Ο Αμερικανός γερουσιαστής είχε δεχθεί κριτική επειδή απέφευγε τον όρο
LIFO NEWSROOM
Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογία

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος και βασίλισσα Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογίας

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρέθηκαν προσωπικότητες της τεχνολογίας όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia και ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, αλλά και ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες προελαύνουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Διεθνή / Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Κάτοικοι ανέφεραν ότι η προέλαση του στρατού ακολούθησε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε κτίρια και κεντρικούς δρόμους, οι οποίοι φαίνεται να προετοίμασαν το έδαφος για την εισβολή
LIFO NEWSROOM
Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Διεθνή / Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Στη διάρκεια της συνάντησης έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, με έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων
LIFO NEWSROOM