Γαλλία: Οι δημοσιογράφοι πληρώνουν «βαρύ φόρο αίματος»

Γαλλία: Οι δημοσιογράφοι πληρώνουν «βαρύ φόρο αίματος» Facebook Twitter
EPA/JAWAD JALALI
0

Η Γαλλία καταδίκασε σήμερα τη διπλή επίθεση, «μια απεχθή ενέργεια», κατά την οποία τουλάχιστον 25 άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου και τουλάχιστον άλλοι πέντε δημοσιογράφοι, σκοτώθηκαν στην Καμπούλ, και εξέφρασε λύπη που ο «Τύπος εξακολουθεί να πληρώνει έναν βαρύ φόρο αίματος».

«Η Γαλλία καταδικάζει αυτή την απεχθή ενέργεια», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις «οικογένειες των θυμάτων, καθώς και στις αρχές και στον αφγανικό λαό».

Την ευθύνη για τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας, η δεύτερη από τις οποίες είχε στόχο τους δημοσιογράφους που έσπευσαν στο σημείο της πρώτης, κοντά στην έδρα των αφγανικών υπηρεσιών πληροφοριών (NDS), ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος που επιτέθηκε με ανακοίνωσή της στους «αποστάτες των δυνάμεων ασφαλείας και στα μμε».

Ένας από τους δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν, ο φωτογράφος Σαχ Μαρέ, εργαζόταν για το AFP από το 1996 και είχε συμβάλει τα μέγιστα στην κάλυψη του Αφγανιστάν όταν η χώρα τελούσε υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν και εκείνου της αμερικανικής εισβολής το 2001.

«Αυτή τη θλιβερή ώρα, θα ήθελα να διαβεβαιώσω το AFP και τις ομάδες του παντού στον κόσμο για την πλήρη αλληλεγγύη μας», πρόσθεσε ο Ιβ Λε Ντριάν.

Άλλοι πέντε δημοσιογράφοι που ήταν παρόντες στο σημείο σκοτώθηκαν από την έκρηξη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αφγανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νατζίμπ Ντανίς. Όλοι εργάζονταν για αφγανικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, μεταξύ των οποίων ένας για το δίκτυο Tolo News, το οποίο είχε υποστεί επίθεση το 2016, την ευθύνη για την οποία είχαν αναλάβει οι Ταλιμπάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά άνθρωποι.

Από την πλευρά τους, η οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) και το Κέντρο δημοσιογράφων του Αφγανιστάν (AJC) καταμέτρησαν εννέα νεκρούς δημοσιογράφους.

«Θα ήθελα να αποτίσω ιδιαίτερο φόρο τιμής σε όλους τους δημοσιογράφους οι οποίοι, συχνά με κίνδυνο της ζωής τους, συνεχίζουν να εργάζονται κάθε μέρα σε δύσκολες συνθήκες για να μας ενημερώσουν», υπογράμμισε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Σύμφωνα με πηγή ασφαλείας, ο καμικάζι που είχε στόχο τους δημοσιογράφους κατάφερε να διεισδύσει μεταξύ ανάμεσά τους «κρατώντας μια κάμερα».

Πριν από λίγο το BBC στην Καμπούλ ανακοίνωσε ότι ένας Αφγανός δημοσιογράφος του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού στα παστούν σκοτώθηκε από σφαίρες σήμερα στη Χοστ, στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν.

«Με απέραντη θλίψη το BBC επιβεβαιώνει τον θάνατο του Αφγανού ρεπόρτερ μας Αχμάντ Σαχ έπειτα από μία επίθεση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το BBC.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζέφρι Έπσταϊν: Πρώην δικηγόρος του ζητά να δοθεί ασυλία στην Γκισλέιν Μάξγουελ

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Πρώην δικηγόρος του ζητά να δοθεί ασυλία στην Γκισλέιν Μάξγουελ

Ο ίδιος κάλεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερα αρχεία από την έρευνά του σε βάρος του μεγαλοεπενδυτή για διακίνηση ανθρώπων και ακολούθως, προέτρεψε την κυβέρνηση να χορηγήσει ασυλία στην πρώην σύντροφό του
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Ο στρατός του Ισραήλ σκότωσε 67 Παλαιστίνιους που ζητούσαν βοήθεια, λέει η Χαμάς

Διεθνή / Γάζα: Νεκροί από ισραηλινά πυρά τουλάχιστον 67 Παλαιστίνιοι που ζητούσαν βοήθεια- Κινδυνεύει με λιμοκτονία ο θύλακας

Οι IDF δήλωσαν ότι είχαν «ρίξει προειδοποιητικά πυρά» για να απομακρύνουν «μια άμεση απειλή» και αμφισβητούν τον αριθμό των νεκρών που δίνει η Χαμάς
LIFO NEWSROOM
Στα Κατεχόμενα ο Ερντογάν: «Ειρηνευτική επιχείρηση» χαρακτήρισε την εισβολή στην Κύπρο

Διεθνή / Στα Κατεχόμενα ο Ερντογάν: «Ειρηνευτική επιχείρηση» χαρακτήρισε την εισβολή στην Κύπρο

«Στην 51η επέτειο της ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο, θυμάμαι με έλεος τους μάρτυρες που έδωσαν τη ζωή τους για τον υπαρξιακό αγώνα του τουρκοκυπριακού λαού», αναφέρει
LIFO NEWSROOM
Παρελάσεις, σημαίες, τραγούδια - Μια ματιά στην καμπάνια που εξαναγκάζει τα παιδιά της Ουκρανίας να αγαπήσουν τη Ρωσία

Διεθνή / Παρελάσεις, σημαίες, τραγούδια: Μέσα στην καμπάνια που εξαναγκάζει τα παιδιά της Ουκρανίας να αγαπήσουν τη Ρωσία

«Κάθε φορά που ξεκινούσε το μάθημα, η δασκάλα μάς έβαζε να σηκωθούμε, να βάλουμε το χέρι στην καρδιά και να ακούσουμε τον ρωσικό εθνικό ύμνο»
LIFO NEWSROOM
Reuters: Οι Έλληνες πενθούν, οι Τούρκοι γιορτάζουν την επέτειο της εισβολής που δίχασε την Κύπρο

Διεθνή / Reuters: Οι Έλληνες πενθούν, οι Τούρκοι γιορτάζουν την επέτειο της εισβολής που δίχασε την Κύπρο

Τουρκία και Κύπρος τιμούν διαφορετικά την 20ή Ιουλίου, με μνήμες, επιμνημόσυνες τελετές και δηλώσεις που αναζωπυρώνουν τις ιστορικές πληγές. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για «μακρύ δρόμο μπροστά»
LIFO NEWSROOM
Ο Τζόνι Ντεπ βγάζει στο σφυρί έργα τέχνης – Ανάμεσά τους μια αυτοπροσωπογραφία και ένας πίνακας για την κόρη του

Διεθνή / Ο Τζόνι Ντεπ βγάζει στο σφυρί έργα τέχνης – Ανάμεσά τους μια αυτοπροσωπογραφία και ένας πίνακας για την κόρη του

Η συλλογή «Let the Light In» περιλαμβάνει έργα που φιλοτέχνησε ο σταρ των «Πειρατών της Καραϊβικής» στη νότια Γαλλία στις αρχές των 00s, την εποχή της σχέσης του με τη Βανέσα Παραντί
LIFO NEWSROOM
Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους θα επέτρεπε την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, λέει ειδικός

Διεθνή / Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους θα επέτρεπε την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, λέει ειδικός

Το Gaza Marine εντοπίστηκε το 2000, αλλά έκτοτε η εκμετάλλευσή του εμποδίζεται από νομικές αντιπαραθέσεις και την άρνηση του Ισραήλ να επιτρέψει ανάπτυξη των κοιτασμάτων
LIFO NEWSROOM