Γαλλία: Ο Ερίκ Σιοτί των Ρεπουμπλικανών καθαιρέθηκε για τη σύμπλευση με τη Λεπέν και αρνείται να φύγει

Γαλλία: Ο Ερίκ Σιοτί των Ρεπουμπλικανών καθαιρέθηκε για τη σύμπλευση με τη Λεπέν και αρνείται να φύγει Facebook Twitter
Ερίκ Σιοτί - Φωτ.: Getty Images
0

Ο Έρικ Σιοτί, επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων (LR) της Γαλλίας, αποπέμφθηκε ομόφωνα από την ηγεσία του παραδοσιακού δεξιού κόμματος, λόγω της προσπάθειάς του να συμμαχήσει με την ακροδεξιά ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 30 Ιουνίου.

«Μόλις ψηφίσαμε ομόφωνα να αποκλείσουμε τον Έρικ Σιοτί από την πολιτική μας οικογένεια. Δεν είναι πλέον μέλος των Ρεπουμπλικάνων», ανέφερε το κόμμα σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο X (πρώην Twitter). Ωστόσο, ο 58χρονος Σιοτί αμφισβητεί την ομόφωνη αποπομπή του, υποστηρίζοντας ότι «καμία από τις αποφάσεις που ελήφθησαν σε αυτή τη συνεδρίαση δεν έχει νομικές συνέπειες». «Μπορεί να έχουν ποινικές συνέπειες» ισχυρίζεται. «Είμαι και θα παραμείνω ο πρόεδρος του πολιτικού μας κόμματος, εκλεγμένος από τα μέλη μας» δήλωσε ο ίδιος, μέσω του X.

Σε απάντηση της αποπομπής του, ο Σιοτί απέκλεισε τα μέλη των Ρεπουμπλικάνων (LR) της Γαλλίας από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Παρίσι, κλειδώνοντας τα γραφεία. «Ακούω πολλές συζητήσεις για το κλείσιμο της έδρας της LR. Πήρα αυτή την απόφαση μετά από απειλές που δέχτηκα και μετά τη χθεσινή αναταραχή. Πρέπει να εγγυηθώ την ασφάλεια του προσωπικού. Επιπλέον, καμία συνάντηση δεν είχε προγραμματιστεί στα κεντρικά γραφεία σήμερα το απόγευμα» έγραψε ο Σιοτί στο Χ.

Οι σκηνές έξω από τα κλειδωμένα γραφεία μαρτυρούν το χάος που επικρατεί στη γαλλική πολιτική από τότε που ο Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές την Κυριακή, μετά την πρωτοφανή επικράτηση της ακροδεξιάς. Την προσωρινή διακυβέρνηση  των Ρεπουμπλικάνων θα αναλάβουν η γενική γραμματέας Annie Genevard και ο François-Xavier Bellamy - ευρωβουλευτής και πρώην επικεφαλής υποψήφιος για τις ευρωεκλογές του 2024.

Η ανακοίνωση του Σιοτί περί συνεργασίας με τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν, προκάλεσε επίσης αγανάκτηση μεταξύ άλλων πολιτικών κομμάτων. Νωρίτερα σήμερα, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ο Σιοτί «θα πρέπει να διευκρινίσει την απόφασή του, αφού έκανε συμφωνία με τον διάβολο». Ο Μακρόν ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές την Κυριακή, αφού το κόμμα του συντρίφθηκε από το κόμμα της Λεπέν, το οποίο συγκέντρωσε πάνω από το 31% των ψήφων στις ευρωεκλογές.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, εν τω μεταξύ, τερμάτισαν πέμπτοι με μόλις 7,2% των ψηφοδελτίων και κρίσιμα πίσω από το αριστερό σοσιαλιστικό κόμμα και το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία (LFI). Η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, πρώην ηγέτης του RN και πρόεδρος της ομάδας του στη γαλλική εθνοσυνέλευση, είχε χαιρετίσει την ανακοίνωση του Σιοτί ως «θαρραλέα απόφαση».

Με πληροφορίες από Euronews, Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Δεξιά δεν μισεί κάθε queer σώμα. Μισεί αυτό που τη ξεσκεπάζει

Διεθνή / Ο «κανονικός γκέι» της αμερικανικής Δεξιάς και η βία απέναντι σε όλους τους άλλους

Η ιστορία γύρω από τον σύζυγο της Κρίστι Νόεμ δεν έφερε στην επιφάνεια μόνο άλλη μία υπόθεση πολιτικής υποκρισίας. Ξανάνοιξε κάτι παλιό και πολύ βρόμικο: η Δεξιά μπορεί να ανεχθεί τον «κανονικό» γκέι, τον διακριτικό, τον αρκετά ανδρικό, τον σωστά ντυμένο. Αυτό που δεν αντέχει είναι το queer σώμα που εκθέτει ότι η αρρενωπότητά της δεν είναι φύση αλλά σκηνοθεσία.
THE LIFO TEAM
Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Διεθνή / Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Η Ρις Γουίδερσπουν κάλεσε δημόσια τις γυναίκες να αρχίσουν να μαθαίνουν τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας ότι είναι ώρα να εξοικειωθούν με τα εργαλεία της και να μη μείνουν πίσω. Η τοποθέτησή της έρχεται ενώ και άλλες σταρ του Χόλιγουντ, όπως η Σάντρα Μπούλοκ, μιλούν πιο ανοιχτά για μια πιο πρακτική σχέση με το AI.
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Νέα προειδοποίηση Τραμπ: «Η εκεχειρία μπορεί να λήξει αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την Τετάρτη»

Η εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν εκπνέει την Τετάρτη, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μη παράτασής της, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για αποφυγή κλιμάκωσης
THE LIFO TEAM