Γαλλία: Ο Ερίκ Σιοτί των Ρεπουμπλικανών καθαιρέθηκε για τη σύμπλευση με τη Λεπέν και αρνείται να φύγει

Γαλλία: Ο Ερίκ Σιοτί των Ρεπουμπλικανών καθαιρέθηκε για τη σύμπλευση με τη Λεπέν και αρνείται να φύγει Facebook Twitter
Ερίκ Σιοτί - Φωτ.: Getty Images
0

Ο Έρικ Σιοτί, επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων (LR) της Γαλλίας, αποπέμφθηκε ομόφωνα από την ηγεσία του παραδοσιακού δεξιού κόμματος, λόγω της προσπάθειάς του να συμμαχήσει με την ακροδεξιά ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 30 Ιουνίου.

«Μόλις ψηφίσαμε ομόφωνα να αποκλείσουμε τον Έρικ Σιοτί από την πολιτική μας οικογένεια. Δεν είναι πλέον μέλος των Ρεπουμπλικάνων», ανέφερε το κόμμα σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο X (πρώην Twitter). Ωστόσο, ο 58χρονος Σιοτί αμφισβητεί την ομόφωνη αποπομπή του, υποστηρίζοντας ότι «καμία από τις αποφάσεις που ελήφθησαν σε αυτή τη συνεδρίαση δεν έχει νομικές συνέπειες». «Μπορεί να έχουν ποινικές συνέπειες» ισχυρίζεται. «Είμαι και θα παραμείνω ο πρόεδρος του πολιτικού μας κόμματος, εκλεγμένος από τα μέλη μας» δήλωσε ο ίδιος, μέσω του X.

Σε απάντηση της αποπομπής του, ο Σιοτί απέκλεισε τα μέλη των Ρεπουμπλικάνων (LR) της Γαλλίας από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο Παρίσι, κλειδώνοντας τα γραφεία. «Ακούω πολλές συζητήσεις για το κλείσιμο της έδρας της LR. Πήρα αυτή την απόφαση μετά από απειλές που δέχτηκα και μετά τη χθεσινή αναταραχή. Πρέπει να εγγυηθώ την ασφάλεια του προσωπικού. Επιπλέον, καμία συνάντηση δεν είχε προγραμματιστεί στα κεντρικά γραφεία σήμερα το απόγευμα» έγραψε ο Σιοτί στο Χ.

Οι σκηνές έξω από τα κλειδωμένα γραφεία μαρτυρούν το χάος που επικρατεί στη γαλλική πολιτική από τότε που ο Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές την Κυριακή, μετά την πρωτοφανή επικράτηση της ακροδεξιάς. Την προσωρινή διακυβέρνηση  των Ρεπουμπλικάνων θα αναλάβουν η γενική γραμματέας Annie Genevard και ο François-Xavier Bellamy - ευρωβουλευτής και πρώην επικεφαλής υποψήφιος για τις ευρωεκλογές του 2024.

Η ανακοίνωση του Σιοτί περί συνεργασίας με τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν, προκάλεσε επίσης αγανάκτηση μεταξύ άλλων πολιτικών κομμάτων. Νωρίτερα σήμερα, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι ο Σιοτί «θα πρέπει να διευκρινίσει την απόφασή του, αφού έκανε συμφωνία με τον διάβολο». Ο Μακρόν ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές την Κυριακή, αφού το κόμμα του συντρίφθηκε από το κόμμα της Λεπέν, το οποίο συγκέντρωσε πάνω από το 31% των ψήφων στις ευρωεκλογές.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, εν τω μεταξύ, τερμάτισαν πέμπτοι με μόλις 7,2% των ψηφοδελτίων και κρίσιμα πίσω από το αριστερό σοσιαλιστικό κόμμα και το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία (LFI). Η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, πρώην ηγέτης του RN και πρόεδρος της ομάδας του στη γαλλική εθνοσυνέλευση, είχε χαιρετίσει την ανακοίνωση του Σιοτί ως «θαρραλέα απόφαση».

Με πληροφορίες από Euronews, Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η σκιά του πολέμου επιστρέφει στην Ευρώπη»: Η Βρετανία προετοιμάζει την κοινωνία για ενδεχόμενο πόλεμο

Διεθνή / «Η σκιά του πολέμου επιστρέφει στην Ευρώπη»: Η Βρετανία προετοιμάζει την κοινωνία για ενδεχόμενο πόλεμο

«Εξετάζουμε τι σημαίνει μια σύγκρουση για ολόκληρη την κοινωνία και ποιος είναι ο ρόλος του καθενός» δήλωσε ο Βρετανός υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για τις ένοπλες δυνάμεις
THE LIFO TEAM
Ουκρανία ΗΠΑ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Το σχέδιο των ΗΠΑ προβλέπει ένταξη στην ΕΕ το 2027 - Οι Ευρωπαίοι αντιδρούν

Η ένταξη από την 1η Ιανουαρίου 2027 «προβλέπεται, αλλά παραμένει αντικείμενο διαπραγμάτευσης», με την Ουάσινγκτον να τάσσεται υπέρ της επίσπευσης, όπως αναφέρει πηγή με γνώση των συνομιλιών
THE LIFO TEAM
Βασιλιάς Κάρολος: Ηχογράφησε μήνυμα όπου μιλά πρώτη φορά για τον καρκίνο

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Ηχογράφησε μήνυμα όπου μιλά πρώτη φορά για τον καρκίνο

Αυτό θα αποτελέσει μια σπάνια ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του Βρετανού μονάρχη, ο οποίος υποβάλλεται σε θεραπεία από τότε που αποκάλυψε τη διάγνωσή του τον Φεβρουάριο του 2024
THE LIFO TEAM