Γαλλία: Ο δολοφόνος του καθηγητή «είχε επικοινωνήσει» με ρωσόφωνο τζιχαντιστή στη Συρία

Γαλλία: Ο δολοφόνος του καθηγητή «είχε επικοινωνήσει» με ρωσόφωνο τζιχαντιστή στη Συρία Facebook Twitter
EPA
0

Ο δράστης της δολοφονίας του καθηγητή στη Γαλλία είχε έρθει σε επικοινωνία με έναν ρωσόφωνο τζιχαντιστή στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα μια πηγή που πρόσκειται στην υπόθεση.

Η ταυτότητα του τζιχαντιστή αυτού δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η εφημερίδα Le Parisien έγραψε σήμερα ότι η φερόμενη επαφή του 18χρονου δράστη Αμπντουλάχ Ανζόροφ, τσετσενικής καταγωγής, εντοπίστηκε μέσω της διεύθυνσής της IP στην Ιντλίμπ, μια πόλη της βορειοδυτικής Συρίας και τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών στη χώρα.

Ο 47χρονος καθηγητής Ιστορίας και Γεωγραφίας αποκεφαλίστηκε την περασμένη Παρασκευή έξω από το σχολείο όπου εργαζόταν σε προάστιο του Παρισιού μέρα μεσημέρι επειδή είχε δείξει σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ σε ένα μάθημα ελευθερίας της έκφρασης.

Όπως μετέδωσε χθες το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στην υπόθεση, ο δολοφόνος του Σαμιέλ Πατί έστειλε ένα ηχητικό μήνυμα στη ρωσική γλώσσα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού ανήρτησε τη φωτογραφία του θύματός του.

Σε αυτό το μήνυμα, τη γνησιότητα του οποίου έχει εξακριβώσει αυτή η πηγή και το οποίο έχει περιέλθει στη γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, ο Αμπντουλάχ Ανζόροφ λέει στα ρώσικα ότι «πήρε εκδίκηση για τον προφήτη», κατηγορώντας τον καθηγητή Ιστορίας-Γεωγραφίας ότι τον «παρουσίασε με προσβλητικό τρόπο».

«Αδελφοί, προσευχηθείτε προκειμένου ο Αλλάχ να με δεχθεί ως μάρτυρα», λέει, επίσης, σύμφωνα με τη μετάφραση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το μήνυμα αυτό αναρτήθηκε σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως στο Instagram, συνοδεία δύο tweet του Ανζόροφ, ενός πρόσφυγα τσετσενικής καταγωγής γεννημένου στη Μόσχα, με τα οποία ομολογούσε ότι σκότωσε τον καθηγητή στο σχολείο του Μπουά, στο βορειοδυτικό Παρίσι και έκανε μια σύντομη αναφορά στη ρωσική γλώσσα στο Ισλαμικό Κράτος.

Λίγο μετά την δολοφονία του καθηγητή ο 18χρονος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες αστυνομικών.

Στο μεταξύ η εισαγγελία αρμόδια για υποθέσεις τρομοκρατίας ανακοίνωσε ότι απαγγέλλει κατηγορίες εναντίον επτά ατόμων, ανάμεσά τους και δύο ανήλικοι. Ηλικίας 14 και 15 ετών οι δύο μαθητές του γυμνασίου κατηγορούνται για «συνέργεια σε δολοφονία σε σχέση με τρομοκρατική οργάνωση» επειδή υπέδειξαν τον καθηγητή στον δράστη μπροστά από το σχολείο με αντάλλαγμα χρηματικό ποσό.

Οι δύο ανήλικοι αφέθηκαν ελεύθεροι, αν και η εισαγγελία είχε ζητήσει να τεθεί υπό κράτηση τουλάχιστον ο ένας. Εξάλλου ο Μπραχίμ Σνινά, πατέρας ενός μαθητή, και ο ισλαμιστής Αμπντελακίμ Σεφριουί κατηγορούνται για «συνέργεια σε δολοφονία τρομοκρατικής φύσης», κατηγορία που απαγγέλθηκε και εναντίον δύο φίλων του δράστη, του Ναΐμ Μπ. και του Αζίμ Ε.

Ένα τρίτο πρόσωπο που συνδέεται με τον δράστη, ο Γιουσού Σ., κατηγορείται για «σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης με σκοπό τη διάπραξη εγκλημάτων εναντίον προσώπων». Οι πέντε αυτοί άνδρες έχουν προφυλακιστεί, με εξαίρεση τον Μπραχίμ Σνινά, ο οποίος ωστόσο παραμένει υπό κράτηση μέχρι να αποφασιστεί αν θα προφυλακιστεί.

Ο Σνινά φέρεται να είχε εκδώσει «φάτουα» εναντίον του καθηγητή, ενώ είχε ανταλλάξει πολλά μηνύματα με τον δράστη του φόνου, πριν από το τραγικό συμβάν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιράν: Τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από τραυματίες - Γιατροί μιλούν για «ασφυξία»

Διεθνή / Ιράν: Τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από τραυματίες - Γιατροί μιλούν για «ασφυξία»

Πολλοί από τους τραυματίες φέρουν τραύματα από πυροβολισμούς, κυρίως στο κεφάλι και στα μάτια - Τουλάχιστον 50 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί και ο αριθμός ενδέχεται να αυξηθεί
THE LIFO TEAM
Φωτιά στο Crans-Montana: Η θλίψη μετατρέπεται σε οργή και οι Ελβετοί αμφισβητούν ανοιχτά την κυβέρνηση

Διεθνή / Φωτιά στο Crans-Montana: Η θλίψη μετατρέπεται σε οργή και οι Ελβετοί αμφισβητούν ανοιχτά την κυβέρνηση

Η τραγωδία στο Crans-Montana αποκάλυψε σοβαρές αδυναμίες - Οι πολίτες διερωτώνται πώς απέτυχε ένα σύστημα που θεωρούνταν σχεδόν άψογο και τι μέτρα πρέπει να ληφθούν για να μην ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο
THE LIFO TEAM
Ντόναλντ Τραμπ: Οι ΗΠΑ πρέπει έχουν τη Γροιλανδία για να αποτρέψουν τη Ρωσία και την Κίνα από το να την πάρουν

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Οι ΗΠΑ πρέπει έχουν τη Γροιλανδία για να αποτρέψουν τη Ρωσία και την Κίνα από το να την πάρουν

«Δεν θέλουμε να γίνουμε Αμερικανοί, δεν θέλουμε να γίνουμε Δανοί, θέλουμε να είμαστε Γροιλανδοί» διαμηνύουν οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων της χώρας
THE LIFO TEAM