Γαλλία: Μαζεύουν υπογραφές για να μην θεσπιστεί θέση "πρώτης κυρίας" για την Μπριζίτ Μακρόν

Γαλλία: Μαζεύουν υπογραφές για να μην θεσπιστεί θέση "πρώτης κυρίας" για την Μπριζίτ Μακρόν Facebook Twitter
3

Το κείμενο «κατά της θέσπισης θέσης πρώτης Κυρίας για την Μπριζίτ Μακρόν», που κυκλοφορεί εδώ και δύο εβδομάδες στο Ιντερνετ, έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 190.000 υπογραφές και έχει ως στόχο να βάλει φραγμό στα σχέδια του προέδρου της Γαλλίας.

 

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος για την σύζυγο του αρχηγού του Κράτους να αποκτήσει προϋπολογισμό από τους δημόσιους πόρους», αναφέρεται στο κείμενο που έχει ανέβει στο change.org με πρωτοβουλία του Τιερί Πολ Βαλέτ, που παρουσιάζεται ως «ζωγράφος, συγγραφέας και ενεργός πολίτης».

 

«Η Μπριζίτ Μακρόν διαθέτει αυτήν την στιγμή μία ομάδα δύο-τριών συνεργατών, καθώς και δύο γραμματείς και δύο φρουρούς», αναφέρεται στο κείμενο που αναφέρεται στις οικονομίες που θέλει να κάνει η κυβέρνηση.

 

«Καταγγέλλουμε με δριμύτητα όλες τις σεξιστικές επιθέσεις κατά της Μπριζίτ Μακρόν και δεν θέτουμε σε αμφισβήτηση τις ικανότητές της», τονίζεται στο κείμενο.

 

«Ωστόσο, σε μία περίοδο ηθικοποίησης της γαλλικής πολιτικής ζωής» με την υιοθέτηση στις αρχές του Αυγούστου νομοσχεδίου που απαγορεύει την απασχόληση των μελών της οικογενείας των υπουργών και των βουλευτών ως συνεργατών τους, «δεν μπορούμε να εγκρίνουμε την πρωτοβουλία τη θεσπισης ειδικού καθεστώτος για την σύζυγο του αρχηγού του Κράτους».

 

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει ότι η σύζυγός του θα έχει «έναν δημόσιο ρόλο» εάν εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας, «για να τελειώσει η γαλλική υποκρισία», όμως «δεν θα επιβαρύνει τον γάλλο φορολογούμενο».

 

Το θέμα του στάτους της πρώτης Κυρίας συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των νομοσχεδίων για την «ηθικοποίηση» της πολιτικής ζωής. Οι βουλευτές της ριζοσπαστικής αριστεράς υποστήριξαν, χωρίς αποτέλεσμα, τροπολογία για να επεκταθούν στον πρόεδρο της Γαλλίας οι απαγορεύσεις που ισχύουν για τα μέλη των οικογενειών των υπουργών και των βουλευτών.

 

Η υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλ Μπελουμπέ απάντησε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν έχει ταχθεί υπέρ της μεγαλύτερης διαφάνειας σχετικά με τον ρόλο και τα μέσα που τίθενται στη διάθεση της συντρόφου του αρχηγού του Κράτους, αλλά το νομοσχέδιο που βρισκόταν υπό επεξεργασία «δεν είναι το κατάλληλο όχημα για τον προσδιορισμό του καθεστώτος αυτού».

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

 

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΠΑΣ ΛΕΩΝ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Πάπας Λέων προς Τραμπ: «Αν κάποιος θέλει να μου ασκήσει κριτική, ας το κάνει χρησιμοποιώντας την αλήθεια»

Ο ποντίφικας απάντησε στην τελευταία κριτική που του άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι «θέτει σε κίνδυνο πολλούς καθολικούς»
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΑΠΕΙΛΗ

Διεθνή / Συνελήφθη υπάλληλος της FAA: Έγραφε στον Ντόναλντ Τραμπ «θα σε σκοτώσω»

Ο υπάλληλος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ φέρεται να αναζητούσε πληροφορίες για απόπειρες δολοφονίας εναντίον του Τραμπ και το ποσοστό του πληθυσμού που επιθυμεί τον θάνατό του
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ MET GALA

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Γιατί απέρριψε την πρόσκληση της Άννα Γουίντουρ για το Met Gala 2026

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας φέρεται πως έχει απορρίψει την ευκαιρία να παραβρεθεί στο Met Gala αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Άννα Γουίντουρ
THE LIFO TEAM