Γαλλία: Η Βαλερί Πεκρές υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων στις εκλογές- «Ένα τρίτο Θάτσερ, δύο τρίτα Μέρκελ»

Γαλλία: Η Βαλερί Πεκρές υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων στις εκλογές- «Ένα τρίτο Θάτσερ, δύο τρίτα Μέρκελ» Facebook Twitter
Πηγή φωτό AP
0

Η Βαλερί Πεκρές, που έχει περιγράψει τον εαυτό της ως «ένα τρίτο Θάτσερ, δύο τρίτα Μέρκελ», θα είναι η υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν στη Γαλλία το 2022. 

Η 54χρονη επικεφαλής της περιφέρειας του Παρισιού Ιλ ντε Φρανς πήρε σχεδόν το 61% στον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών, επικρατώντας του Ερίκ Σιοτί (39,05%). Η έμπειρη πολιτικός έχει διατελέσει υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης και Προϋπολογισμού, ενώ ήταν εκπρόσωπος της κυβέρνησης επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί, από το 2007 έως το 2012. 

«Θα αποκαταστήσουμε την υπερηφάνεια της Γαλλίας και θα προστατεύσουμε τους Γάλλους», δήλωσε η Πεκρές από τα κεντρικα του κόμματος, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Στις δημοσκοπήσεις η 54χρονη συγκεντρώνει ποσοστό 11% στην καλύτερη περίπτωση, έχοντας ελάχιστες πιθανότητες να περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. 

Η Πεκρές θα μπορούσε να απευθυνθεί στους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους στους οποίους βασίζεται σε μεγάλο βαθμό ο Εμανουέλ Μακρόν, αλλά θα πρέπει να αναζητήσει τη στήριξη και πιο συντηρητικών, τους οποίους επίσης «φλερτάρουν» οι υποψήφιοι της δεξιάς, σημειώνει το Reuters. 

Εξάλλου, η αναπάντεχη υποψηφιότητα του ακροδεξιού σχολιαστή Ερίκ Ζεμούρ έχει ανατρέψει τη συμβατική άποψη πως οι προεδρικές εκλογές θα είναι μια επανάληψη της μονομαχίας του 2017 ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρον και την Μαρίν Λεπέν, επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο. 

Αν και πιο μετριοπαθής από τον Σιοτί, η Πεκρές και οι αντίπαλοί της για το «χρίσμα» του κόμματος μετακινήθηκαν προς τα δεξιά σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση και τον νόμο και την τάξη. 

Η Πεκρές έχει υποσχεθεί να μειώσει στο μισό τις άδειες διαμονής για μετανάστες εκτός ΕΕ, να αυστηροποιήσει τις ποινές σε «σκληρές» γειτονιές όπου η αστυνομία είναι υπό πίεση και να απαγορεύσει να φορούν μαντίλα οι γυναίκες που συνοδεύουν τα παιδιά τους σε σχολικές εκδρομές. 

«Καταλαβαίνω τον θυμό των ανθρώπων που νιώθουν ανίσχυροι μπροστά στη βία και την άνοδο του ισλαμικού αυτονομισμού, που νιώθουν πως οι αξίες και ο τρόπος ζωής τους απειλούνται από την ανεξέλεγκτη μετανάστευση», έχει πει. 

Επίσης, έχει δηλώσει ότι θα βάλει τέλος στις 35 ώρες εργασίας την εβδομάδα, θα αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης στα 65 έτη, θα κόψει 200.000 θέσεις εργασίας από το δημόσιο και θα χτίσει περισσότερους πυρηνικούς αντιδραστήρες.  
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΠΑΔΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Διεθνή / Τουρκία: Αντιμέτωπη με μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις στο ποδόσφαιρο - Πώς ξετυλίχθηκε η υπόθεση

Το σκάνδαλο στοιχηματισμού στην Τουρκία επιβεβαιώνει αυτό που ήδη πίστευαν αρκετοί φίλαθλοι, ότι διαιωνίζεται ένα σύστημα νεποτισμού και διαφθοράς στη χώρα
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: Χιλιάδες παιδιά στη Γάζα παγιδευμένα σε μια ατελείωτη λίστα αναμονής για ζωή

Διεθνή / Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: Χιλιάδες παιδιά στη Γάζα παγιδευμένα σε μια ατελείωτη λίστα αναμονής για ζωή

Το αδιέξοδο αποδίδεται τόσο στους περιορισμούς των ισραηλινών αρχών, που ελέγχουν απόλυτα τις άδειες εξόδου και μπλοκάρουν ιατρικές μεταφορές, όσο και στην απροθυμία πολλών κρατών να δεχθούν ασθενείς
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Υπέγραψε νομοσχέδιο που υποχρεώνει την αποκάλυψη περισσότερων εγγράφων για τον Έπσταϊν

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Υπέγραψε νομοσχέδιο που υποχρεώνει την αποκάλυψη περισσότερων εγγράφων για τον Έπσταϊν

«Ίσως η αλήθεια για αυτούς τους Δημοκρατικούς και τις σχέσεις τους με τον Τζέφρι Έπσταϊν να αποκαλυφθεί σύντομα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτηση του στην πλατφόρμα Truth Social
LIFO NEWSROOM
Γάζα: «Κοιτάξτε μας με έλεος» - Η δραματική έκκληση των Παλαιστινίων υπό τον φόβο του επερχόμενου σκληρού χειμώνα

Διεθνή / Γάζα: «Κοιτάξτε μας με έλεος» - Η δραματική έκκληση των Παλαιστινίων υπό τον φόβο του επερχόμενου σκληρού χειμώνα

Πάνω από 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Γάζα, παρότι επέζησαν του διετούς πολέμου, εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική κρίση
LIFO NEWSROOM