Γαλλία: Η Βαλερί Πεκρές υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων στις εκλογές- «Ένα τρίτο Θάτσερ, δύο τρίτα Μέρκελ»

Γαλλία: Η Βαλερί Πεκρές υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων στις εκλογές- «Ένα τρίτο Θάτσερ, δύο τρίτα Μέρκελ» Facebook Twitter
Πηγή φωτό AP
0

Η Βαλερί Πεκρές, που έχει περιγράψει τον εαυτό της ως «ένα τρίτο Θάτσερ, δύο τρίτα Μέρκελ», θα είναι η υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν στη Γαλλία το 2022. 

Η 54χρονη επικεφαλής της περιφέρειας του Παρισιού Ιλ ντε Φρανς πήρε σχεδόν το 61% στον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών, επικρατώντας του Ερίκ Σιοτί (39,05%). Η έμπειρη πολιτικός έχει διατελέσει υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης και Προϋπολογισμού, ενώ ήταν εκπρόσωπος της κυβέρνησης επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί, από το 2007 έως το 2012. 

«Θα αποκαταστήσουμε την υπερηφάνεια της Γαλλίας και θα προστατεύσουμε τους Γάλλους», δήλωσε η Πεκρές από τα κεντρικα του κόμματος, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Στις δημοσκοπήσεις η 54χρονη συγκεντρώνει ποσοστό 11% στην καλύτερη περίπτωση, έχοντας ελάχιστες πιθανότητες να περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. 

Η Πεκρές θα μπορούσε να απευθυνθεί στους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους στους οποίους βασίζεται σε μεγάλο βαθμό ο Εμανουέλ Μακρόν, αλλά θα πρέπει να αναζητήσει τη στήριξη και πιο συντηρητικών, τους οποίους επίσης «φλερτάρουν» οι υποψήφιοι της δεξιάς, σημειώνει το Reuters. 

Εξάλλου, η αναπάντεχη υποψηφιότητα του ακροδεξιού σχολιαστή Ερίκ Ζεμούρ έχει ανατρέψει τη συμβατική άποψη πως οι προεδρικές εκλογές θα είναι μια επανάληψη της μονομαχίας του 2017 ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρον και την Μαρίν Λεπέν, επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο. 

Αν και πιο μετριοπαθής από τον Σιοτί, η Πεκρές και οι αντίπαλοί της για το «χρίσμα» του κόμματος μετακινήθηκαν προς τα δεξιά σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση και τον νόμο και την τάξη. 

Η Πεκρές έχει υποσχεθεί να μειώσει στο μισό τις άδειες διαμονής για μετανάστες εκτός ΕΕ, να αυστηροποιήσει τις ποινές σε «σκληρές» γειτονιές όπου η αστυνομία είναι υπό πίεση και να απαγορεύσει να φορούν μαντίλα οι γυναίκες που συνοδεύουν τα παιδιά τους σε σχολικές εκδρομές. 

«Καταλαβαίνω τον θυμό των ανθρώπων που νιώθουν ανίσχυροι μπροστά στη βία και την άνοδο του ισλαμικού αυτονομισμού, που νιώθουν πως οι αξίες και ο τρόπος ζωής τους απειλούνται από την ανεξέλεγκτη μετανάστευση», έχει πει. 

Επίσης, έχει δηλώσει ότι θα βάλει τέλος στις 35 ώρες εργασίας την εβδομάδα, θα αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης στα 65 έτη, θα κόψει 200.000 θέσεις εργασίας από το δημόσιο και θα χτίσει περισσότερους πυρηνικούς αντιδραστήρες.  
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί ο ζωτικής σημασίας πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στη νήσο Καργκ παραμένει άθικτος;

Διεθνή / Γιατί ο ζωτικής σημασίας πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στη νήσο Καργκ παραμένει άθικτος;

Παρά τη στρατηγική σημασία του, ο πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στο νησί παραμένει ανέπαφος, καθώς μια επίθεση θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια αναταραχή στις αγορές πετρελαίου και σοβαρή κλιμάκωση της σύγκρουσης
THE LIFO TEAM
ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΥΤΙΝ

Διεθνή / Ζελένσκι σε Τραμπ: «Χρειαζόμαστε περισσότερη πίεση στη Ρωσία, όχι σε εμένα»

Ο ουκρανός πρόεδρος παραχώρησε συνέντευξη στο Politico, μιλώντας για την κατάσταση στη χώρα του, τους Ευρωπαίους συμμάχους του, αλλά και την ελπίδα που έχει πως οι Αμερικανοί θα τον βοηθήσουν να τερματιστεί ο πόλεμος
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Τραμπ για Ιράν: «Θα τελειώσει σύντομα ο πόλεμος. Δεν έχει μείνει τίποτα άλλο να στοχεύσουμε»

«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά. Είμαστε πολύ μπροστά από το χρονοδιάγραμμα. Έχουμε προκαλέσει περισσότερη ζημιά από ό,τι περιμέναμε, ακόμα και μέσα στην αρχική περίοδο των έξι εβδομάδων», αναφέρει ο Τραμπ
THE LIFO TEAM
ΧΑΡΒΕΪ ΓΟΥΑΪΝΣΤΙΝ

Διεθνή / Χάρβεϊ Γουάινστιν: «Το λάθος μου ήταν ότι απατούσα τη γυναίκα μου, όχι η σεξουαλική επίθεση»

Ο πρώην παραγωγός του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουάινστιν μίλησε μέσα από τη φυλακή στο The Hollywood Reporter, περιγράφοντας τη ζωή του ως «κόλαση», επαναλαμβάνοντας ότι αρνείται τις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης και πως τον βαραίνει να σκέφτεται πως ειναι το κεντρικό πρόσωπο του κινήματος #MeToo
THE LIFO TEAM