Η Γαλλία βιώνει μια ιστορική δημογραφική αλλαγή που σηματοδοτεί σημαντικές προκλήσεις για το μέλλον της χώρας.
Τον Μάιο του 2025, για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις, με επιπτώσεις που αφορούν την κοινωνική πολιτική, το ασφαλιστικό σύστημα και τη γενικότερη δημογραφική δυναμική.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που βασίζονται σε δεδομένα της INSEE, τον Μάιο του 2025 καταγράφηκαν 651.000 θάνατοι έναντι 650.000 γεννήσεων στη διάρκεια δώδεκα συνεχόμενων μηνών. Η αναμενόμενη «φυσική ισορροπία» της χώρας κατέρρευσε, με τον οικονομολόγο François Geerolf να επισημαίνει πως το φυσικό ισοζύγιο είναι πλέον αρνητικό, μια αλλαγή που αρχικά εκτιμήθηκε ότι θα συμβεί το 2027 αλλά τελικά ήρθε νωρίτερα.
Ο δημογράφος Gérard-François Dumont είχε προειδοποιήσει για αυτή την εξέλιξη από τον Ιανουάριο του 2025, εκφράζοντας όμως την αίσθηση ότι τα μέσα ενημέρωσης δεν έδωσαν την ανάλογη βαρύτητα.
Γαλλία: Μείωση γεννήσεων και αιτίες
Η Γαλλία έχοντας μέχρι πρόσφατα υψηλό δείκτη γεννητικότητας σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αντιμετωπίζει πλέον πτώση περίπου 20% στις γεννήσεις σε σύγκριση με το 2010. Σύμφωνα με τον Dumont, αυτή η μείωση συνδέεται άμεσα με τις περικοπές στην οικογενειακή πολιτική και την απώλεια εμπιστοσύνης των πολιτών στις κυβερνητικές παρεμβάσεις για τη στήριξη της αναπαραγωγής.
Ταυτόχρονα, η θνησιμότητα αυξάνεται φυσιολογικά, κυρίως λόγω της γήρανσης των γενεών της περιόδου του baby boom. Από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2025, σημειώθηκε αύξηση του μέσου ημερήσιου αριθμού θανάτων κατά 3,6% σε σύγκριση με το 2024.
Η INSEE προβλέπει πως ο αριθμός των ενεργών εργαζομένων θα αυξηθεί ελαφρά έως το 2040, όμως από εκεί και μετά θα μειωθεί ξανά, αγγίζοντας τα 29 εκατομμύρια έως το 2070. Κάποιες περιοχές ενδέχεται να δουν αυτή τη μείωση νωρίτερα, ήδη από το 2036.
Η δημογραφική αλλαγή που βιώνει η Γαλλία θέτει υπαρξιακά ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα των κοινωνικών συστημάτων, τη σχεδιαζόμενη οικογενειακή πολιτική και την ανάγκη αναθεώρησης των μέτρων που στοχεύουν στην ενίσχυση των γεννήσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές συνέπειες ενός πληθυσμού που γερνά και μειώνεται.
Με πληροφορίες από LeFigaro