Γαλλία: Έρευνες σε 76 τζαμιά - Μαζική επιχείρηση κατά του «ισλαμιστικού αυτονομισμού»

Γαλλία: Έρευνες σε 76 τζαμιά - Μαζική επιχείρηση κατά του «ισλαμιστικού αυτονομισμού» Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA
0

Η Γαλλία ξεκίνησε έρευνα για δεκάδες τζαμιά σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο μαζικής επιχείρησης κατά του «ισλαμιστικού αυτονομισμού» όπως το θέτει η κυβέρνηση Μακρόν.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράρ Νταρμανέν, δήλωσε ότι οι αρχές κάνουν έρευνα για 76 τζαμιά, εξετάζοντας εξονυχιστικά τα οικονομικά τους, αλλά και δραστηριότητες όπως τα ισλαμικά σχολεία για παιδιά. Οι αρχές υποπτεύονται ότι κάποιοι ιμάμηδες διαδίδουν το μίσος κατά άλλων θρησκειών, ή επικρίνουν αξίες της γαλλικής δημοκρατίας όπως η ισότητα των φύλων.

«Υπάρχουν σε κάποιες περιοχές- μερικές φορές πολύ έντονα- χώροι λατρείας που είναι ξεκάθαρα κατά της Δημοκρατίας», δήλωσε ο Νταρμανέν στο RTL. Επίσης, οι αρχές υποπτεύονται ότι κάποιοι πιστοί που πηγαίνουν σε αυτά τα τζαμιά ανέχονται την τρομοκρατία. «Αν αυτές οι υποψίες επιβεβαιωθούν, θα ζητήσω το κλείσιμό τους», τόνισε.

Η έρευνα είναι στο πλαίσιο της κυβερνητικής καμπάνιας για να ξεριζωθεί αυτό που ο Μακρόν έχει αποκαλέσει «ισλαμιστικό αυτονομισμό». Η κυβέρνηση ενέτεινε αυτές τις προσπάθειές μετά τη δολοφονία του καθηγητή Σαμουέλ Πατί σε προάστιο του Παρισιού, επειδή είχε δείξει σκίτσα του Μωάμεθ σε μαθητές του.

Την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει νομοσχέδιο που, αν εγκριθεί, θα απαιτεί την εκπαίδευση των ιμάμηδων στη Γαλλία, θα απαγορεύει την κατ' οίκον διδασκαλία για τα παιδιά όπως και θα προβλέπει ότι θα παρακολουθούνται οι ξένες επενδύσεις σε θρησκευτικούς οργανισμούς στη Γαλλία.

Οι γαλλικές αρχές δεν έχουν δημοσιοποιήσει ποια τζαμιά είναι στόχος έρευνας, αλλά ήδη υπάρχουν αντιδράσεις και κάποιοι εκφράζουν φόβους ότι τα μέτρα θα στιγματίσουν τη γαλλική μουσουλμανική κοινότητα, μία από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης και θα της στερήσει την ταυτότητά της.

«Είναι εύκολο να κυνηγήσεις τα τζαμιά και να τα κατηγορήσεις για όλα. Όμως, τα τζαμιά δεν είναι το πρόβλημα», δήλωσε ο M'Hammed Henniche, πρόεδρος ένωσης που διαχειρίζεται τζαμί σε προάστιο του Παρισιού.

Το συγκεκριμένο τζαμί έκλεισε για έξι μήνες επειδή στον λογαριασμό του στο Facebook δημοσιεύθηκε εμπρηστικό βίντεο από γονιό μαθητή στο σχολείο του Πατί. Ο Henniche δήλωσε ότι πρότεινε στις τοπικές αρχές να στηθεί σύστημα με κάμερες παρακολούθησης εντός του τζαμιού, όπως και να αντικατασταθεί ο ιμάμης, προκειμένου να λειτουργήσει ξανά.

Από την πλευρά του, ο Νταρμανέν υπεραμύνθηκε της στρατηγικής της κυβέρνησης, λέγοντας ότι η έρευνα στοχεύει σε ένα μικρό ποσοστό από τα συνολικά 2.600 τζαμιά της χώρας. «Σχεδόν όλοι οι μουσουλμάνοι στη Γαλλία σέβονται τους κανόνες της Δημοκρατίας και εκείνοι είναι τα πρώτα θύματα του ακραίου ισλάμ», συμπλήρωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Με πληροφορίες από WSJ

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ