Γαλλία - Βουλευτικές εκλογές: «Ήττα» για τον Εμανουέλ Μακρόν - Χάνει την απόλυτη πλειοψηφία στις έδρες

Γαλλία - Βουλευτικές εκλογές: «Ήττα» για τον Εμανουέλ Μακρόν - Χάνει την απόλυτη πλειοψηφία η παράταξή του Facebook Twitter
Φωτ.: EPA.
0

H παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν Μαζί (Ensemble) εκτιμάται, σύμφωνα με τα επίσημα γαλλικά exit polls, ότι θα εκλέξει 224 έδρες στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, αριθμός που βρίσκεται μακριά από τον στόχο των 289 εδρών που εξασφαλίζουν την αυτοδυναμία.

Η αριστερή πολιτική παράταξη Nupes του Ζαν Λικ Μελανσόν λαμβανει 149 έδρες. Ακολουθεί η παράταξη της ακροδεξιάς Μαριν Λεπέν 89 ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι συγκεντρώνουν 78 έδρες.

Για την ενωμένη αριστερά, τα αποτελέσματα αυτά σημαίνουν ότι θα γίνει το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Εθνοσυνέλευση, έναν ρόλο που κατείχε μέχρι τώρα η δεξιά. Η ακροδεξιά Λεπέν πενταπλασιάζει τον αριθμό των βουλευτών της και ξεπερνάει όπως φαίνεται κατά πολύ το όριο των 15 βουλευτών ώστε να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα, για δεύτερη φορά στην ιστορία του κόμματός της, μετά το 1986.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα κανένα κόμμα δε θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση. Η ακριβής κατανομή των συνολικά 577 εδρών αναμένεται να γίνει γνωστή αργότερα απόψε.

Γαλλία - Βουλευτικές εκλογές: «Ήττα» για τον Εμανουέλ Μακρόν - Χάνει την απόλυτη πλειοψηφία η παράταξή του Facebook Twitter
Η παράταξη Ensemble του Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει 224 έδρες ακολουθούμενη από την παράταξη NUPES του Ζαν Λικ Μελανσόν με 149 έδρες για τη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση - Φωτ.: France24.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις η αποχή στον β' γύρο των βουλευτικών εκλογών κινήθηκε στο 54%, ποσοστό μεγαλύτερο από τον α' γύρο. 

Πάντως, δεν αναμένεται να σπάσει η αποχή το ρεκόρ του δεύτερου γύρου των εκλογών του 2017 που είχε διαμορφωθεί στο 57,36%.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ