Φονικός σεισμός 7,8 Ρίχτερ: Εκατοντάδες νεκροί σε Τουρκία και Συρία

Φονικός σεισμός 7,8 Ρίχτερ: Εκατοντάδες νεκροί σε Τουρκία και Συρία Facebook Twitter
0

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών έπληξε τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία νωρίς τη Δευτέρα, με τουλάχιστον 360 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους, ενώ ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί.

Κτίρια κατέρρευσαν, με πόλεις και χωριά να γκρεμίζονται, με τα σωστικά συνεργεία να ρίχνονται στη μάχη αναζήτησης εγκλωβισμένων.

Όπως μεταδίδει η Hurriyet, σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών, AFAD, μετά τον κύριο σεισμό σημειώθηκαν 42 μετασεισμοί, ο μεγαλύτερος από τους οποίους ήταν 6,6 Ρίχτερ. 

Σύμφωνα με το AP, στην Άδανα μάρτυρες δήλωσαν ότι άκουσαν ένα άτομο να καλεί σε βοήθεια κάτω από τα ερείπια ενός κτιρίου. «Δεν έχω τη δύναμη να συνεχίσω», φώναξε το άτομο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στο Twitter ότι «ομάδες έρευνας και διάσωσης στάλθηκαν αμέσως» στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό.

«Ελπίζουμε ότι θα ξεπεράσουμε μαζί αυτή την καταστροφή το συντομότερο δυνατό και με τις λιγότερες ζημιές», έγραψε.

Στη συριακή πλευρά των συνόρων, ο σεισμός έπληξε περιοχές στις οποίες ζουν περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί από άλλα μέρη της Συρίας λόγω του μακροχρόνιου εμφυλίου πολέμου της χώρας. Σύμφωνα με το AP, τουλάχιστον 237 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους.

«Φοβόμαστε ότι οι θάνατοι είναι εκατοντάδες», δήλωσε ο γιατρός Muheeb Qaddour στο AP, αναφερόμενος στο βορειοδυτικό τμήμα που ελέγχεται από τους αντάρτες. «Βρισκόμαστε υπό ακραία πίεση».

Ο σημερινός σεισμός είναι ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στην Τουρκία έπειτα από αυτόν της 17ης Αυγούστου 1999, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων περίπου χιλίων κατοίκων της Κωνσταντινούπολης.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ